Bucsa

Újabb pályázatot nyert a Bucsai Alkony Nyugdíjas Közhasznú Egyesület. A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet „Rátok öröm várjon” című pályázatukat 100 ezer forint támogatásban részesítette. 

Dévaványa

2013. január 1-jétől Dévaványa a gyomaendrődi járáshoz tartozik és a településen járási kirendeltség működik. A nagy közigazgatási átalakítás elsődleges célja az állampolgárok teljes körű kiszolgálása.

Ecsegfalva

2013. január 16-án a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából élelmiszer segély csomag került kiosztásra a Művelődési Házban. Az élelmiszercsomag lisztet, tésztát, étolajat és kekszet tartalmazott. 

Füzesgyarmat

2013. január 21-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából - Kocsis Csaba "A legelső pandúr" (Fejezetek O'sváth Pál életéből) - című kötetének bemutatójára került sor a Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény szervezésében. 

Kertészsziget

2013 januárjában változott a könyvtár nyitva tartása. Ezentúl minden héten, pénteken 15.30-18.30-ig,  valamint szombatonként 9.00-12.00 óráig várják a látogatókat. 

Körösladány

A MEDOSZ SK sikerrel szerepelt a TAO pályázaton, amelynek eredményeként a pályakarbantartáshoz szükséges kistraktor került beszerzésre és biztosított az utánpótlás csapatok versenyeztetése a 2012/13-as szezonban.

Körösújfalu

Az önkormányzat képviselő-testülete novemberi ülésén jóváhagyta a III. negyedéves gazdálkodásáról szóló beszámolóját 144.359.000.-Ft főösszeggel, valamint a 2013. évi költségvetési koncepciót megvitatta és elfogadta.

Szeghalom

2012. december 13-án,  a már hagyományosan megrendezett ,,Miklós – héten” Pápai Erika színművésznő tekintett vissza 25 év pályafutására nagy sikerű előadásában. 

Vésztő

A Békéscsabai Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szervezésében Karácsonyi felolvasóestet tartottak a szeretet jegyében december 14-én este a Jókai Színház Ibsen Stúdiószínházában. Az esten három vésztői költő verse is elhangzott.

 

 

Bucsa

Tavaly került másodszor sor a 12 TÚRA BUCSA KÖRÜL sorozatra. Az évet 2011 legjobbjaival egy jutalomkirándulással kezdtük, a helyszín Eger és Szilvásvárad volt. Előbbiben a városnézés, utóbbiban a kalandpark okozott feledhetetlen élményeket.

Dévaványa

2013-ban Burainé Murányi Magdolnának, a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének ítélte oda a képviselő-testület a ,,Dévaványa Kultúrájáért” elismerő címet a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Ecsegfalva

A községben szociális rászorultság alapján tűzifát osztottak a lakosság részére január 25-én. A természetbeni juttatásra a lakosság száma alapján 68 fő jogosult, összesen 57 m3 fa mennyiségből.

Füzesgyarmat

2013. január 31-én Fórum a Hátrányos helyzetűekért Füzesgyarmaton címmel - a helyi munkalehetőségekről tartottak tájékoztatást az érdeklődőknek.

Kertészsziget

A képviselő-testület döntése értelmében  Bucsa-Ecsegfalva-Kertészsziget Önkormányzatainak Körjegyzősége 2013. február 28-án megszűnik. Bucsa 2013. március 1-jétől Kertészsziget községgel fog közös önkormányzati hivatalt alakítani.

Körösladány

Megtartották a KEOP szennyvízberuházás projekt-indító megbeszélését a Polgármesteri Hivatalban. Várhatóan 2013. február 14-én kerül sor a munkaterület átadására a kivitelező Duna Aszfalt Kft. - A-Híd Zrt. konzorcium számára.

Körösújfalu

A képviselő-testület elfogadta az intézményi étkezési nyersanyag normákról és térítési díjakról szóló rendeletét, melynek értelmében 2013. évben az árak az inflációnak megfelelően 5,2% -kal emelkednek.

Szeghalom

2012. december 8-án  a ,,Kastély szamarakkal, avagy mit keres a szamár szalonban” című vándorkiállítás a Pro Musica kamarakórus közreműködésével nyílt meg.  A megnyitás után Bihari Kiss Endre mutatta be a ,,Az Úr lova” című antológiát, amelynek egyik szerkesztője is.

Vésztő

2013. január 18-19-én testvériskolai találkozót tartottak Vésztőn a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Kis Bálint Református Általános Iskola pedagógusainak részvételével a HURO pályázat kiértékelésének jegyében.

 

 

Szavazz a füzesgyarmati Kastélypark Fürdőre!

Kedves Vendégeink!

 

Fürdőnk ebben az évben megkülönböztetett figyelemmel vesz részt Az Év Fürdője szavazáson. A termalfurdo.hu már harmadik alkalommal szervez közönségszavazást, amelynek keretein belül Magyarország legjobb fürdőit keresi.

 

A Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő

Az Év Feltörekvő Fürdője 2017

kategóriába került. A játék időtartama: 2017. június 1-től-augusztus 31-ig.

 

A verseny győztesei milliós nagyságrendű médiamegjelenést kapnak, valamint a szavazók között is értékes nyereményeket sorsolnak ki. Fürdőnk a szavazatot beküldők között 3 db 10 alkalmas bérletet sorsol ki. Szavazni a www.azevfurdoje.hu honlapon lehet. A fürdő pénztáránál elhelyezett tableten azonnali szavazási lehetőséget biztosítunk vendégeink számára.

 

Kérjük kedves vendégeinket, a füzesgyarmati lakosokat, segítsék strandunkat egy szavazattal ahhoz, hogy eredményesen szerepelhessünk ezen a versenyen!

 

Mindenkit szeretettel várunk!

  

Legyen a Dévaványai Strandfürdő a Helyiek Kedvenc Fürdője!

A termalfurdo.hu 2017. június 1. és augusztus 31. között harmadik alkalommal szervez közönségszavazást, amelynek keretein belül ismét Magyarország legjobb fürdőit keresi.

 

Szavazni a www.azevfurdoje.hu honlapon lehet. A három győztes fürdő milliós nagyságrendű média megjelenést kap a termalfurdo.hu-n, továbbá a szavazók között is értékes nyereményeket – wellness hétvégét, a nyertes fürdőkbe szóló belépőket, ajándékcsomagokat – sorsolnak ki.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három kategóriában versenyezhetnek a fürdők. 2017-ben a Dévaványai Strandfürdő az alábbi kategóriába került:

 

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2017

 

Kérjük, kedves Vendégeinket, hogy szavazatukkal segítsenek, hogy a Dévaványai Strandfürdő legyen a Helyiek Kedvenc Fürdője 2017-ben!

 

Az alábbi linkre kattintva tudnak szavazni:

http://azevfurdoje.hu/szavazok/devavanyai-strandfurdo-49

 

 

  

Füzes FesztiválA Kastélypark Fürdő hírei

A hosszú, hideg tél után reménykedve várjuk a jó időt. A tavalyi év eredménye - a kedvezőtlen időjárás miatt- elmaradt a várakozásainktól. Reméljük, idén nagyon sok napsütéssel, igazi strandidővel ajándékoz meg bennünket a természet!

Május 1-től teljes üzemben várjuk a pihenni vágyókat. Valamennyi kültéri medencénk üzemel ettől a naptól kezdve. Február elsejétől változtak az áraink, de a kedvezményes akciókat tovább folytatjuk.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdetjük a „Csobbanó szerdákat”, melynek keretében minden szerdán érkező vendégünk kedvezményes áron, 550 forintért veheti igénybe a fürdő szolgáltatásait /a 6 éven aluli vidéki gyermek 310, illetve gyarmati esetén 200 forintos áron/.

Tovább folytatjuk az Amondóban meghirdetett kuponos akciónkat, a kupont átadó vendégünk 550 Ft-os áron strandolhat.

Minden kedves régi és új vendégünket szeretettel várjuk!

  

Biztonságban nyáron is!

Az év legkellemesebb része a nyári szünet! Azért, hogy ez valóban így legyen, és jó emlékekkel kezdődjön ősszel az iskola, fogadd meg tanácsainkat!

 

BÁRMILYEN PROBLÉMÁD VAN, BÁTRAN FORDULJ SEGÍTSÉGÉRT A RENDŐRSÉGHEZ, A 107-ES VAGY 112-ES SEGÉLYHÍVÓ TELEFONSZÁMON!

 

A szünidőt többen különböző szabadidős programokkal  - táborozásokkal, kirándulásokkal, vízi túrákkal - töltik el. Ezek a programok - a kikapcsolódás öröme mellet - azonban veszélyt is rejthetnek, amelyek elkerülése érdekében több dologra is oda kell figyelniük mind a gyerekeknek, mind pedig a felügyeletükkel megbízott felnőtteknek.

 

Vízi balesetek megelőzésére az alábbiakban fordítsanak figyelmet:

 

A fürdés tilalmát vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, a hírtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés. Vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják a fürdőzést, amelyet táblával jeleznek.    Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Különösen vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek. 

Mindezeket összefoglalva ajánljuk tehát, hogy a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyeket, ismert szabad strandokat vegyék igénybe. A szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők - megszokott - vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sőt akár vízbe fulladáshoz is vezethet.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

 

Vízi eszközök használatának veszélyei

 

Fontos, hogy a vízen tartózkodásnál (fürdőzés és vízi járművel történő közlekedésnél) tartsák be a szabályokat. A vízi sporteszközök, valamint egyéb úszó eszközök, csónak használatánál el kell kerülni a kijelölt fürdőző helyeket. A fürdőzőket tilos zavarni. A vízi járművek, eszközök bérbevétele előtt a bérlőnek nyilatkoznia kell arról, hogy tud-e úszni. Azok, akik nem tudnak, mindig vegyenek fel mentőmellényt. 

 

Tilos még fürdeni:

 

 • hajóútban,
 • a hajóutat és a hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében,
 • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet-ski) pályák, valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, - hajóállomások területén,
 • egészségre ártalmas vizekben,
 • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben,
 • a vízi jármű kísérete nélkül a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra,
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízterület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig,
 • ahol azt tiltó tábla jelzi.

 

Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Itt vannak meg a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén - a gyors mentést. Ügyelni kell ezeken a helyeken, hogy a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen a fürdőzés, mivel a biztonság itt garantálható.


 

További jó tanácsok:

 • Ne fürödj teli gyomorral.
 • Soha ne ugorj felhevült testtel a vízbe. Hűtsd le magad előtte.
 • Figyelj oda a víz alatti akadályokra.
 • Soha ne ússz egyedül, társnak lehetőleg felnőttet válassz.
 • Ne ússz, és ne bukj a víz alá ugrálásra kijelölt területen.
 • Figyeld a strand területét jelző bójákat.
 • Ne fürödj alkoholos állapotban.

 

Szeghalmi Városi Baleset-megelőzési Bizottság 

Szezonnyitó motoros felkészítő tréning 

Közlekedésbiztonsági vetélkedő 

Tüzefa Kerékpáros Túra

A Csánki Dezső Helytörténeti Egyesület és a Tourinform Körös-Sárrét iroda közös szervezésében kerül megrendezésre 2017. április 1-én a Tüzefa kerékpáros túra. Célunk, hogy saját környezetünket, értékeinket ismertessük meg a lakossággal és az érdeklődőkkel. A fa Füzesgyarmat - Kishagymás külterületen található, mely egy védett kocsányos tölgy, a régi vízi világ utolsó tanúja, közel 300 éves.  A túra a Tourinform irodától indul 9.30-tól, 9.00-tól regisztráció.  Az útvonal egy része kijelölt kerékpárúton halad, majd burkolt közúton, az utolsó 800 méter mezőgazdasági úton.  A cél 7,5 km-re található, ahol ismertetést hallgathatunk meg a fa történetéről. Visszaindulás min. 1 órás pihenő után, de egyénileg is történhet.  

 

A túrára történő előzetes regisztráció a www.sarretitura.hu honlapon a Túrák menüpont alatt vagy személyesen a Tourinform irodában lehetséges.

 

A táv oda-vissza 15 km, a nehézségi foka könnyű, így kortól függetlenül minden érdeklődőt szeretettel várunk! Üzembiztos kerékpárt és elemózsiát hozzon magával! 

  

Hintó és tuning, avagy járművekért járt a díj

A járműiparból került ki az Év Vállalkozója-díj két nyertese az idén Füzesgyarmaton, amelyet immáron hagyományosan, a hatodik alkalommal megrendezett Gazda- és Vállalkozónapok keretében adták át Bíró Józsefnek, a FÜZESTUNING ügyvezetőjének és Galambos Sándor hintókészítő mesternek február 3-án.

 

Habár a Vidékfejlesztési Konferenciával egybekötött Gazda- és Vállalkozónapok idén az energetika, a gazdaságos energiafelhasználás körül forgott, mégis alapvetően a helyi vállalkozásokról, vállalkozásoknak szólt.

A konferencia megszervezése is azt a célt szolgálta, hogy a Sárrét kapujában fekvő településen működő vállalkozások információkhoz juthassanak, eszmét cserélhessenek, képbe kerülhessenek a legújabb trendekkel, változásokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Ehhez az adott szakterület – jelen esetben az energetika – olyan szakembereit, döntéshozóit hívják meg évről-évre, akik érdemi és hasznosítható információkkal szolgálhatnak a sárréti vállalkozóknak vagy akár a lakosságnak is.

Mindezt mi sem mutatja jobban, mint hogy ebben az évben, a témára való tekintettel a rendezvényt Bere Károly polgármester mellett Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára nyitotta meg.

Az előadók között ott volt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, aki a területfejlesztési célokról és a hozzá kapcsolódó pályázati forrásokról és lehetőségekről tartott előadást. Bere Károly polgármester az önkormányzat és a vállalkozások együttműködéséről beszélt, de szóba került az adózás és a foglalkoztatás is, így az energetikai kérdések mellett egy szélesebb körű tájékoztatást kaptak a jelenlévők.

 

A konferencia szüneteiben egy rögtönzött kiállítás lehetőséget biztosított arra, hogy megtekinthessék a helyi vállalkozások termékeit a raklapoktól, a sporthálókon át a termelői mézig, de aki többet akart megtudni a gyártási folyamatról, a cégek munkájáról, az még a rendezvényt megelőzően látogatást tehetett az üzemekben is.

 

A rendezvény fénypontja természetesen idén is az Év Vállalkozója-díj átadása volt. A Hotel Gara étterme zsúfolásig meg is telt erre az alkalomra. Tőkésné Gali Mónika, a Tourinform Körös-Sárrét Iroda vezetőjének felvezetése után Ibrányi Éva alpolgármester asszony méltatta a díjazottakat. Szavaiból kiderült, hogy az idén is két olyan személy kapta meg a kitüntetést, akik sokat tettek azért, hogy Füzesgyarmat hírnevét öregbítsék és a világ minden tájára eljuttassák. Nem túlzás a kifejezés, hiszen Galambos Sándor hintóit a hazai fogathajtókon és lovas gazdákon túl számtalan országban ismerik, még Kenyába is került ki kocsija, de a FÜZESTUNING Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. műhelyéből is kikerült olyan munka, amely átlépte, sőt, átrepülte az országhatárt, hiszen még a dél-afrikai világbajnok, Nigel Hopkins repülőgépéhez is készítettek fényezést.

 

A díjat a két nyertes Nagy Mihálytól, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezetének elnökétől vehette át, majd ezek után egy kulturális műsorral is kedveskedtek nekik.

 

Az ünnepélyes díjátadó után jöhettek a finom falatok, a muzsika, és természetesen lehetőség nyílott a díjazottakkal is a kötetlen beszélgetésre. Így zárult a péntek este, és másnap reggel – szintén hagyományosan – következhetett a disznótor, a finom kolbász és a pecsenye.

 

Kincses Zoltán

 

  

A Kastélypark Fürdő programjai

Fürdőnk két fontos eseményhez kapcsolódóan hirdet akciót.

A Kastélypark Fürdő csatlakozik a Magyar Fürdőszövetség 2017. február 28-i akciójához és meghirdeti a „Szökjön ki egy fürdőbe” című kampányt, melynek keretében az egész napos teljes áru felnőtt és kedvezményes diák-nyugdíjas jegyeket 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg, a szauna akciósan 700 Forintos egységáron vehető igénybe.

Márciusi terveink között nőnapi akció szerepel, valamint a Víz világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdetünk meg az általános iskolások körében.

Szeretettel várjuk minden kedves régi és új vendégünket!

  

Felhívás fényképek gyűjtésére

A Csánki Dezső Helytörténeti Egyesület, a Füzesgyarmati Református Egyházközség és a Füzesgyarmati Unitárius Egyházközség felhívása a reformáció 500. évfordulójára.

2017. október hónapban ünnepeljük nemzetközileg a reformáció 500 éves évfordulóját. Ehhez a programsorozathoz a Füzesgyarmati Unitárius Egyházközség, a Füzesgyarmati Református Egyházközség és az Egyesület egy képkiállítást és a rendezvény anyagához kapcsolódó kiadványok kiadását tervezi. A kiállítás megrendezését a Város vezetése és a Tourinform iroda is támogatja.

 

A képkiállítás anyagát az elmúlt korokban készült, alábbi témájú képekből választanánk ki:

1.      A református és unitárius templomainkról készült külső és belső felvételek.

2.      Egyházi eseményekről készült felvételek, úgymint: keresztelő, konfirmáció, esküvő, temetés, egyéb egyházi ünnepek.

 

A képanyag egy részét az Egyesület meglévő gyűjteménye adná. A másik részét a lakosság felé tett kérésünkből biztosítanánk, ezért kérjük mindazon családokat, akiknek ebben a témában készült régi fénykép van birtokában és közzétételéhez hozzájárul, azokat a következő elérhetőségekre hozza be.

A képek leadhatók a Református, Unitárius Lelkészi Hivatalokban, az Egyesület tagjainál  vagy jelezni a következő telefonszámon lehet: 06 20 3927116. Akinek már bemásolt képe van, elküldhető a csankidezsoegyesulet@gmail.com email címre. A képeket legkésőbb április végéig kérjük eljuttatni.

A családokban fellelhető képekről másolat készülne, azokat nem kérnénk el, csak a másolat készítésének idejére, így a családoknál maradna, de akár a helyszínen is megoldhatjuk a másolást. A kiállításon feltüntetnénk az azon látható eseményt, szereplőket és annak nevét, aki közreadta.

A képek leadásakor egy papírra kérjük, hogy írják rá, hogy mikor készült, ki készítette, ki az, aki a képen látható,  ki az, aki kölcsön adja és milyen címre tudjuk visszaadni. Megbeszélés esetén a másolat elkészítése után azonnal is vissza tudjuk adni a képet.

 

Köszönettel a segítő közreműködésért:

Balázsi László, Tóth Zoltán lelkészek, Incze László egyesületi alelnök 

ADÓ 1%

Egyesületünk köszöni a 2016. évben felajánlott adó 1%-ot.

 

Kérjük, támogassa adója 1 %-ával idén is a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesületet!

 

Tegyünk együtt a Körös-Sárrét ismertségének növeléséért!

 

Egyesületünk adószáma: 18381573-1-04

 

  

2016-ban is folytatta a turisztikai értékek megismertetését a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület

Az Egyesület a Sárrét Falusi Turizmusáért Egyesület mára a kistérség turizmusának legfontosabb idegenforgalmi civil szerveződése.

 

Tevékenységünkkel évente kb. 10 000 főt érünk el, mely Zsadány, Biharugra, Okány, Körösújfalu, Vésztő, Szeghalom, Ecsegfalva, Dévaványa, Körösladány, Bucsa, Kertészsziget, Füzesgyarmat településekre terjed ki.

A pályázatokat a Nemzeti Együttműködési Alaptól nyerte el Egyesületünk, „Térségi értékek megismertetése az ifjúsággal” elnevezéssel. Célunk volt, hogy a Körös-Sárrét épített és természeti örökségét megismerhessék a térségünk településein élő iskolás gyermekek és felnőttek, s a közös programok során segítsük az ifjúsági korosztály beilleszkedését a társadalmi életbe. Ennek érdekében 2016-ban 3 db ismeretterjesztő előadást szerveztünk általános iskolásoknak a Körös-Sárrét értékeiről – Dévaványán és Füzesgyarmaton - hiszen törekszünk arra, hogy az ifjúsági korosztály számára növekvő számban elérhetővé váljanak a térségi értékek megismerését elősegítő alkalmak.

 

Működésünk során erősíteni kívánjuk a térségi turizmus szervezésében betöltött szerepünket, s növelni a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben. Ezáltal elősegítve, hogy minél több osztálykirándulást, a tananyag elmélyítését segítő ismeretszerző utat a kistérségünkön belül valósítsanak meg, kihasználva a helyi humán és természeti erőforrásainkat.

 

A helyi értékek feltárásában részt vettek az önkormányzati, civil és vállalkozói szférából egyaránt, ezzel is erősítve a települések közötti együttműködést.

 

2016-ban közel 2 400 példányt sikerült újra nyomtatni a Körös-Sárréti Kalauz kiadványunkból is, melynek forrását a NEA biztosította.

 

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület a partnereivel folytatott közös munka eredményeként további projektek tervezését és a megvalósításukhoz szükséges források bevonását alapozza meg.

 

Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület

Székhely: 5526 Kertészsziget, Kossuth utca 1.

Iroda/levelezés: 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.

Tel.: 66/470-395, 30/372-3634

mail: kstedoc@gmail.com

www.sarretitura.huhttp://kste.gportal.hu/

 

  

Lapozza fel legújabb kiadványunkat!

Megjelent legújabb kiadványunk, "Kastélypark Fürdő Füzesgyarmat" címmel. 
 
Az online lapozható füzet a Fürdőt, valamint az általa nyújtott szolgáltatásokat, szálláslehetőségeket mutatja be. Ezen kívül Füzesgyarmatról és a számtalan programlehetőségről is ízelítőt kaphat.
 

A kiadvány az alábbi linkre kattintva tekinthetőek meg:

https://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/kastelypark-furdo-fuzesgyarmat.html
 
 


 

 

VI. Gazda - és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia

Vidékfejlesztési Konferencia Füzesgyarmaton

 

2017. február 3-án városunkban immáron VI. alkalommal ismét megrendezzük a „Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferenciát”. A program célja, hogy pozitív jövőképet tudjunk felvázolni a térség gazdasági helyzetéről, s az, hogy a már működő vállalkozások fejlődését elősegítve, közös munkával minél több forrás megszerzéséhez és felhasználásához járuljunk hozzá. A rendezvény 14 órától üzemlátogatással kezdődik. A jelentkezők megtekinthetik a La Rete Hungária Kft-t és a Galambos Hintókészítő Műhelyt. A Hotel Garában 16 órától kezdődik a Konferencia, ahol neves előadók és vendégek az alábbi témakörökben tájékoztatják a résztvevőket:

 

-           Az adójogszabályok módosítása és azok hatása a gazdaság eredményességére;

-           Energiahatékonyság;

 -          Az aktuális pályázati rendszer és forrásszerzési lehetőségek;

 -          Foglalkoztatáspolitikai aktualitások;

-           Helyi erőforrások, településfejlesztési tervek.

 

A helyszínen a helyi vállalkozók is bemutatkoznak, illetve termékbemutatót tartanak. A konferencia az „Év Vállalkozása 2016” díj ünnepélyes átadásával fejeződik be. A rendezvény kiváló alkalmat nyújt üzleti megbeszélések lebonyolítására is, illetve arra, hogy a jelen lévő üzletemberek jobban megismerhessék egymás gazdasági-szakmai programját.

 

További részletek és regisztráció a rendezvényre a meghívóban, illetve a

www.fuzesgyarmat.hu honlapon található.

 

A jelentkezési lap az alábbi linken érhető el:  
 
 


 

 

Kastélypark Műjégpálya Füzesgyarmaton! 

Pályázat mezőőr munkakör betöltésére

 

Füzesgyarmat Város Polgármestere

 

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján

 

pályázatot hirdet

 

Füzesgyarmat Város Önkormányzata

 

Mezőőr

 

munkakör betöltésére.

 

Részletes információ: a https://kozigallas.gov.hu és a www.fuzesgyarmat.hu weblapokon

 

 Személyesen: Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatal, 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.

 Bere Károly Polgármestertől, ill. Dr. Blága János Jegyzőtől 

ÚJRA GAZDA-ÉS VÁLLALKOZÓNAPOK, VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA

Településünkön 2017. február 3-án ismételten megrendezésre kerül a Vidékfejlesztési Konferencia. Az idei rendezvényen az alábbi témaköröket érintjük: Az adójogszabályok módosítása és azok hatása a gazdaság eredményességére; A MOL szerepe Füzesgyarmaton és térségében; Az aktuális pályázati rendszer és forrásszerzési lehetőségek bemutatása; Helyi erőforrások, jó gyakorlatok bemutatása.

A konferencia zárásaként Füzesgyarmat város polgármestere településünket képviselő testületének nevében köszönti a kiemelt adózókat és átadja az „Év vállalkozása” díjat. A rendezvénynek ismételten a Hotel Gara ad otthont.  A végleges program és a meghívó hamarosan felkerül a fuzesgyarmat.hu oldalra. Reméljük, hogy ezen a napon minél több helyi vállalkozás képviselteti magát a rendezvényen.

További információ a Tourinform irodában kapható.

 

Tőkésné Gali Mónika

  

Ismét megnyíltak az Erzsébet- program üdülési pályázatai

Az Erzsébet-program egy szociális üdültetési rendszer, mely kedvezményes üdülési lehetőséget kínál nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élőknek és nagycsaládosoknak. A pályázatban nyertesek a támogatást 2018 év végéig használhatják fel a programmal együttműködő szálláshelyeken, előzetes szállásfoglalást követően.  A pályázatot elektronikus formában a www.erzsebetprogram.hu oldalon lehet benyújtani.  A részvétel feltételei nyugdíjasok esetén a legalább 60 éves kor és a legfeljebb 147.000 Ft nyugdíj. Fogyatékossággal élőknél a legalább 18 éves életkor és a jogosultság igazolása, nagycsaládosoknál pedig, hogy az egy főre jutó átlagjövedelem ne haladja meg a minimálbért. Az üdülési támogatás igénybevételének feltétele a pályázati hozzájárulás megfizetése, melynek mértéke 5000 Ft /fő, nagycsaládosok esetén a 14 év alatti gyermek számára 2500 Ft / fő.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információt a www.erzsebetprogram.hu oldalon olvashat, valamint a Tourinform Körös-Sárrét irodában kaphat segítséget (Kossuth u. 89.) munkanapokon 10.00 – 16.00 között. 

Körös-Sárréti Tél: December

Elkészült a "Körös-Sárréti Tél: December" c. online rendezvényajánlónk, mely a Körös-Sárrét településeinek programjait gyűjti össze. A decemberi programfüzet az alábbi linken érhető el:https://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/koros-sarreti-tel-december.htmlJó szemezgetést, s ha részt vesznek egy-egy programon, jó szórakozást
kívánunk!

  

"Látni és látszani"

Az országos közlekedésbiztonsági kampány keretében szervizek és optikák várják az autósokat díjmentes vizsgálatokkal és kedvezményekkel.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2016. október 15-étől 2016. december 10-éig hirdette meg a „Látni és Látszani Plusz” kampányt. A közlekedésbiztonság javítását célzó kezdeményezés az előző évekhez képest új elemekkel, lehetőségekkel is bővült.

 

Az őszi, illetve téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a gyakran erősen lecsökkenő látótávolság jelentik. Lényeges, hogy a járművezetők alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez és járműveiket is készítsék fel az őszi, téli közlekedésre. Ehhez nyújt segítséget a „Látni és Látszani Plusz” kampány.

 

Békés megyében három szerviz és két optika várja a közlekedőket díjmentes vizsgálatokkal és kedvezményes áron igénybe vehető szolgáltatásokkal. A békéscsabai és gyulai autószervizek, valamint a programban résztvevő békéscsabai és szarvasi optika elérhetőségei a www.latnieslatszani.hu oldalon megtalálhatóak.

 

A Szeghalmi Baleset-megelőzési Bizottság kéri a gépjárművezetőket, hogy éljenek a lehetőségekkel. Vegyenek részt díjmentes látásellenőrzésen, hiszen az éleslátás a biztonságos közlekedés alapfeltételei közé tartozik. Vizsgáltassák át járműveiket, különös tekintettel a világításokra. A szükséges javításokat pedig végeztessék el azért, hogy csökkentsék a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 

Szeghalom Városi Baleset-megelőzési Bizottság

  

Körös-Sárréti Ősz: Novemberi programajánló

Elkészült térségünk novemberi programajánlója (on-line füzet), amely az alábbi linkre kattintva érhető el: 

 

https://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/koros-sarreti-osz-november.html

 

Jó szemezgetést, s ha részt vesztek egy-egy programon, jó szórakozást kívánunk!

  

Folyamatosan népszerűsítjük a Körös-Sárrét és Füzesgyarmat turisztikai lehetőségeit

Tourinform Körös-Sárrét iroda a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesülettel együttműködve ebben az évben is számos országos kiállításon és rendezvényen vett részt kiállítóként. Ezzel célja a térség és a „Körös-Sárrét” név ismertségének növelése, az egyes települések megismertetése, valamint a kiadványok terjesztése és eljuttatása a belföldi és külföldi turisták, illetve a rendezvényekre látogató közönség számára. Szeptemberben Magyarország két egyedülálló rendezvényén számos kiállító között jelentünk meg a Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon és a IX. Nemzeti Vágtán, Budapesten. A Bioétel- és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio és bor összeforr.  A fesztivál a bio ételeket és kiváló magyar borokat népszerűsíti Hajdúszoboszlón és látványos, érdekes programokkal egyre több hazai és külföldi érdeklődőt vonz. A rendezvénytér legforgalmasabb helyén, a központi színpad mellett lévő turisztikai kiállítói standon, az esemény mindhárom napján elérhetőek voltak a Körös-Sárrét teljes turisztikai kínálatát bemutató kiadványok. A Nemzeti Vágta idén 9. alkalommal került megrendezésre, melynek keretén belül nem csak a versenyek és lovas bemutatók, hanem az Andrássy úton megrendezett Vágta Korzó is helyet kapott. A rendezvény célja a nemzet összefogása a lovas hagyományokra építve, amit évről-évre több százezer vendég keres fel. A Korzón a települések sátrai és kézműves vásár mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség is helyet kapott, ahol számos kiállító mellett a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület is megjelent. Mindkét rendezvényen a füzesgyarmati Tourinform iroda munkatársai fogadták és tájékoztatták a  látogatókat és érdeklődőket.

A térségi kiadványok a látogatók körében nagyon népszerűek voltak. A közönség érdeklődésének középpontjába kerültek a Füzesgyarmatról szóló turisztikai információk, a füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, a Dévaványai Strandfürdő üdüléssel és szállással kapcsolatos kínálatai, és a térségben található szálláshelyek, kirándulási és aktív pihenést biztosító helyei. Mindkét helyszínen nagyon népszerű volt a „Turisztikai Totó” hagyományos kvíz játék is. A hibátlanul kitöltött feladatlapok tulajdonosai nyereményként a térségi települések képeit ábrázoló hűtőmágneseket kaptak ajándékba.   A Nemzeti Vágtán a Totó résztvevői a térség nyolc szálláshelye által felajánlatott szállás ajándékutalványok egyikéért játszottak nagy kedvvel. Tapasztalataink szerint eredményes, sikeres és színvonalas volt térségünk bemutatkozása ezeken a fontos eseményeken.

 

Tourinform Körös-Sárrét iroda munkatársai 

Körös-Sárréti Ősz: Októberi programajánló

Elkészült térségünk októberi programajánlója (on-line füzet), amely az alábbi linkre kattintva érhető el:


https://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/koros-sarreti-osz-oktober.html 

 

Jó szemezgetést, s ha részt vesztek egy-egy programon, jó szórakozást kívánunk!

  

Körös-Sárréti programajánló

Elkészült térségünk szeptember-októberi programajánlója (on-line füzet), amely az alábbi linkre kattintva érhető el:


https://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/koros-sarreti-osz.html 

 

Jó szemezgetést, s ha részt vesztek egy-egy programon, jó szórakozást kívánunk!

  

Augusztusi programajánló

Elkészült térségünk augusztusi programajánlója (on-line füzet), amely az alábbi linkre kattintva érhető el:


http://www.flipsnack.com/F5D8DC…/koros-sarret-augusztus.html

 

Jó szemezgetést, s ha részt vesztek egy-egy programon, jó szórakozást kívánunk!

  

Tájékoztató a Füzesgyarmat és környékén zajló geofizikai mérésekről! 

Több ezer látogató az idei Füzes Fesztivál programjain

Tankcsapda, Péter – Szabó Szilvia, élő koncertek, népdalköri találkozó, nemzetek tánca fesztivál, fúvószenekari találkozó, fitnesz bemutató, kalandtúra és sok más színes program várta az idei Füzes Fesztivál kétnapos rendezvényére kilátogató érdeklődőket.

Az idei eseménysorozat a Gara Hotelben kezdődött, amely a Testvérvárosi Programnak adott helyet. A délután folyamán a programok a Lázár Gyula sporttelepen felállított nagyszínpadon folytatódtak, ahol először amatőr rock zenekarok – Termimámor, A-The End-Re léptek fel.

Az esti nagy koncertre megtelt a színpad előtti tér, több ezer rajongó várta nagy érdeklődéssel a Tankcsapda együttes élő koncertjét. A tömeg fergeteges hangulatot teremtett a közel két órás koncert alatt és valamennyi dalt együtt énekelte az együttessel. Az első napi programok ezzel még nem értek véget, a koncert után Dj. Hlásznyik és D Session szórakoztatta a még kitartó közönséget retro diszkó keretében.

Másnap már kora délelőtt folytatódtak a programok, ahol először is a Népdalkörök találkozójára került sor. A találkozón színpadra lépett a Sárréti Népdalkör Szeghalomról, a körösladányi Fülemüle Népdalkör, a romániai testvértelepülés Zimándújfalu Népdalköre, valamint a Füzesgyarmati Hagyományőrző Egyesület Népdalköre. A jó hangulatú népdalköri találkozó egy közös ebéddel és énekléssel ért véget.

Napközben a Tourinform Körös-Sárrét iroda által szervezett kalandtúrán vehettek részt az érdeklődők. Ide egyaránt várták a gyermekeket és a játékos kedvű felnőtteket is. A városban a nap folyamán különböző feladatokat kellett teljesíteniük a résztvevőknek. Az idei „túrára” közel százan jelentkeztek, öröm volt, hogy „határok nélkülivé” bővült a játék, hiszen a romániai testvértelepülés Zimándújfalu, valamint a lengyelországi Nowy Targ településéről érkező vendégek is beneveztek és teljesítették a játékos feladatokat.

A délutáni program a hagyományos Fúvószenekari találkozóval folytatódott. Az idén 3 település, a kisújszállási Mellofon, a püspökladányi CSIMI és a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar zenészei mutatták be tudásukat az érdeklődőknek. A fúvószenekarok közel két órán keresztül szórakoztatták az érdeklődőket, azt lehet mondani, hogy minden műfaj „terítékre” került.

A fesztivál a Nemzetek Tánca Zenés találkozóval folytatódott a nagyszínpadon. A színes produkciók elkápráztatták a közönséget. A színpadon a Borsi, a Zimándújfalui, a lengyelországi Nowy Targ és a Bucsai Néptáncegyüttesek produkciói kerültek bemutatásra.

Ezt követően Béres Alexandra fitnesz világbajnok látogatott el a Füzes Fesztiválra. Látványos gyakorlati bemutatójába mindenki bekapcsolódhatott, aki kedvet érzett a mozgás iránt. Majd a békéscsabai Dirty Slippers élő koncertjére került sor.

Ez után a fiatalok körében nagyon közkedvelt Superstereo nevű formáció lépett színpadra, közismert és közkedvelt dalaival szórakoztatta az egyre nagyobb létszámú hallgatóságot.

Az esti program előtt Bere Károly Füzesgyarmat város polgármestere köszöntötte a programra kilátogató nagyszámú közönséget, majd a „Kincskereső túra” eredményhirdetésére került sor.

A több ezres közönség már izgatottan várta az egykori NOX együttes énekesének Péter – Szabó Szilviának a színpadra lépését. Fergeteges hangulat és látványos színpadi produkció jellemezte a koncertet, ahol a közönség együtt énekelte a közismert és gyönyörű dalokat az énekesnővel. A hálás közönség vastapssal köszönte meg dalait a koncert végén.

Éjfélkor az elmaradhatatlan tűzijátékra került sor, amely idén is nagyon látványos volt és lenyűgözte a több ezres tömeget. Az idei Füzes Fesztivál zárásaként hajnalig tartó utcabál és diszkó vette kezdetét, ahol Dj. Hlásznyik, D Session és Dj Speazy szolgáltatta az igazi slágerzenéket a hajnalig kitartó és szórakozni vágyó érdeklődőknek.

  

Testvérvárosi Program Füzesgyarmaton 2016. 06. 23-26.

A testvérvárosi találkozó 3 település közös részvételével került megrendezésre. Lengyelországból (Gmina Nowy Targ) 45 fő érkezett, Romániából (Comuna Bors) 30 fő érkezett, míg Füzesgyarmat részéről 60 fő vett részt a programokon.

 

Első nap - 2016. 06. 23.

 

A vendég települések 16.00-ra érkeztek Füzesgyarmatra a Hotel Garába. A Szitás Erzsébet teremben a delegációk hivatalos fogadására és programegyeztető megbeszélése került sor. Berendezték az Európai Pavilont, illetve a helyszínen a rendezvény teljes ideje alatt jelen volt a három ország, Az egyeztetést követően magyar gasztronómiai bemutatóra került sor 19.00-tól.

 

Második nap - 2016. 06. 24. – „Életünk Európában”

 

Reggeli után a részvevők közösen ellátogattak két olyan helyszínre, melyek fejlesztése az Európai Unió támogatása által valósult meg, Galambos Hintókészítő Műhely, Füzesgyarmati Elszármazottak Tájháza. Délután pedig „Jövőnk a fejlődés” címmel konferenciára került sor, amelynek fő témája az Európai intézmények bemutatásával foglalkozott, a döntéshozatali eljárásokat, illetve Magyarország, Lengyelország és Románia szerepét mutatta be az Európai döntéshozatali folyamatokban. Előadók voltak: Dr. Mile Lajos kolozsvári konzul, Roman Kowalski lengyel ország nagykövete és a delegációk képviselői. A résztvevő települések előadás és filmvetítés keretein belül mutatták be a térségükben Európai Uniós forrásból megvalósult fejlesztéseiket. https://www.youtube.com/watch?v=lGZioTEClHY

A csütörtökön berendezett Európai Pavilon kiállítást a konferencia szünetében 16.00-kor nyitotta meg Bere Károly polgármester és Wieslaw Parzygnat a lengyel delegáció vezetője. A kiállítás roll plakátok által mutatta be az Európai Uniós fejlesztéseket.

 

Boróka Vendégház 16.00-18.00

 

A konferencia ideje alatt délután az ifjúság a Boróka Vendégházban (a szállodával szemben) szervezett hagyományőrző programon vett részt. Itt kürtőskalácsot sütöttek a helyi asszonyok, kézműves termékek bemutatója és vására, kézműves foglalkozás mellett minden csapat bemutatta nemzeti táncát, majd közös tánctanítással folytatódott a program. Pihenésképp EU-s kvíz versenyre került sor.

http://sarretlife.hu/fooldal/

 

Öt lengyel hölgy reggeltől kezdve a szálloda konyhájában hét féle lengyel ételt készített elő a helyi szakács segítségével. 19.00-tól a Hotel Gara éttermében Lengyel gasztronómiai bemutatóra került sor.

 

Harmadik nap - 2016. 06. 25. – „Aktív polgárok Európában”

 

Délelőtt az ifjúság részére, mint az Európai Unió jövőbeni aktív polgáraira helyeztük a hangsúlyt és kincskereső túrát szerveztünk részükre.

Délután egy fórumot szerveztünk, ahol szó volt Európa jövőjéről és az Európai Uniós fejlesztési programokról. Ezzel a programmal párhuzamosan az ifjúság részére EU-s kvízjáték került lebonyolításra.

Késő délután a Városi Sporttelepen nyilvános kulturális műsorra került sor. Négy hagyományőrző együttes mutatkozott be a nagyközönségnek. (Bors, Füzesgyarmat, Zimándújfalu, Nowy Targ)

 

Negyedik nap - 2016.06. 26.

 

Békéscsabán egy rövid séta keretén belül Kotroczó Henrietta bemutatta a városközpont fejlesztés első és második ütemének eredményeit. Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központot mutatta be, a Csaba Parkban Zsoldi László tartott tájékoztatót a komplexum funkcióiról és a beruházásról. A projektzáró megbeszélésen megállapítást nyert, hogy a pályázati célokat sikerült elérni, hiszen az Európai Unió intézményeinek működése, a döntéshozatali eljárások megismerése mellett a résztvevők személyesen láthatták az Európai Uniós források hatékony felhasználásának eredményeit, amelyek közvetlenül járulnak hozzá mindennapjaink életminőségének javulásához. A vezetők abban állapodtak meg, hogy a projektet tovább folytatják.

  

 

Körös-Sárréti Nyár: július

A Körös-Sárrét településeinek júliusi rendezvényeiért lapozza fel online programajánlónkat!

 

http://www.flipsnack.com/F5D8DC8…/koros-sarret-julius-1.html

 

http://www.flipsnack.com/F5D8DC8…/koros-sarret-julius-2.html

 

 

 

 

 

  

Európai Unió kvízjáték

A Testvérvárosi Találkozón ezt a két kvízt fejtették meg a résztvevő román, magyar és lengyel fiatalok. 

Mindkét alkalommal a helyes megfejtők között 5-5 ajándékcsomagot sorsoltunk ki.  

  

Projekt előkészítő látogatás Lengyelországba

Füzesgyarmat 2015-ben pályázatot nyújtott be az Európai Unió, Európa a polgárokért programjához. A projektterv 12 000 Euro támogatásban részesült. A Füzes Fesztiválhoz kapcsolódóan 2016. június 23-26. között kerül sor Testvérvárosi találkozónkra, melyen Füzesgyarmat Város Önkormányzata mellett a romániai Bors Község, valamint a lengyelországi Gmina Nowy Targ vesznek részt. A rendezvényen megjelenik a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Roman Kowalski is.

A program részleteinek átbeszélése miatt május 29-31. között a Füzesgyarmati Önkormányzatot képviselve Tőkésné Gali Mónika Lengyelországba utazott, ahol találkozott Gmina Nowy Targ vezetőivel. A munkamegbeszélésen pontosításra került, hogy 10 iskolaigazgató, 30 művész és 10 egyéb szakember fogja alkotni a lengyel küldöttséget. Június 24-én délután magyar – román - lengyel táncok tanítása és tanulása után, este lengyel gasztronómiai bemutató keretében hagyományos lengyel ételeket szolgálnak majd fel a díszvacsorán. 25-én pedig a nagyszínpadon félórás hagyományőrző táncelőadással szórakoztatják a közönséget a vendégek. A megbeszélés fontos részét alkotta a Kincskereső túra bemutatása is, mely során 25-én szombaton 6 helyszínt bejárva ismerhetik meg a vendéglátó település, Füzesgyarmat nevezetességeit és kincseit.

A Lengyelországba látogató magyar küldöttség nagyobb részét a bucsai képviselőtestület tagjai alkották, akik lengyel testvérvárosi kapcsolatot szeretnének kiépíteni Rogoznik településsel, amely Nowy Targ közigazgatási területén található.

 

 Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a közlemény a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemû felhasználásért.

 

  

MEGHÍVÓ: "Jövőnk a fejlődés" Konferencia

 

 

A regisztrációs link itt érhető el. 

Körös - Sárréti Nyár: Június

A Körös-Sárrét településeinek júniusi rendezvényeiért lapozza fel online programajánlónkat az alábbi link segítségével!

 

http://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/koros-sarret-nyar-2016-junius.html

 

 


 

Közös Szakmai Nap

Az új szakmai kapcsolatok kiépítése, valamint a szakmai tapasztalatcsere érdekében 2016. április 20-án Közös Szakmai Nap került megvalósításra a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület, az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület és a Kardoskúti Turisztikai Egyesület szervezésében Füzesgyarmaton. Nagyné Szőllősi Teréz, Kláricz János és Tőkésné Gali Mónika főszervezők célja volt, hogy az orosháziak és kardoskútiak olyan helyi szolgáltatókkal ismerkedjenek meg, akiknek szintén fontos az idegenforgalom, s megosszák a tapasztalataikat arról, hogy mit lehet tenni, hogy minél több ember számára vonzóvá tegyék térségeiket, fürdőiket és szálláshelyeiket.

 

A 25 fős csapat először a Hintókészítő műhelybe látogatott el, ahol Galambos Sándorné szakavatott vezetéssel mutatta be a manufakturális gyártás fázisait. A Galambos hintók nem csak az ország, hanem a világ több pontján is ismertek és népszerűek, legutóbb Chilébe szállítottak.  Jelenleg 20 quadrigát készítenek Szombathelyre. Ezt követően a Nagyné Banadics Anikó által üzemeltetett Békavár- és Boróka vendégház került bemutatásra. A látogatók több új ötletet kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a már elfeledett használati tárgyakat új funkcióval ellátva a vendégek számára bemutatni. A nagy odafigyeléssel és igényesen berendezett vendégházak igazi turistacsalogatói Füzesgyarmatnak, hiszen valóban egyedi, vidéki környezetben pihenhetnek az ide látogatók.  A Boróka vendégház külön nagy értéke a hatalmas fedett terasz korhű berendezésekkel, ahol a házi szörp kóstolása mellett megpihenhetett a csapat. A harmadik állomás a Kastélypark Fürdő volt, ahol a színes és bőséges vezetés közben nem csak a medencéket és szolgáltatásokat, hanem a kemping és a motel nyújtotta szálláslehetőségekbe is betekintést nyerhettek. A Kiskastély Fogadóban elfogyasztott bőséges és finom ebéd után a Tourinform Körös-Sárrét iroda munkáját és szolgáltatásait ismerhették meg a látogatók. Végül, a hazafelé utat megszakítva, a Zamat - Térségi Ízek Boltjában ismerhették meg a helyi termékeket.

 

Bővebb információ: Tourinform Körös-Sárrét iroda

  

Füzesgyarmat és Zimándújfalu értékeit bemutató kiállítás

Településünk a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott, közel hárommillió Forintos támogatás segítségével olyan programsorozatot valósít meg, mely a hazai és külhoni értéktárak létrehozására és működtetésére, a nemzeti értékek népszerűsítésére, közös rendezvények megvalósítására irányul.

 

A projekt keretein belül két kiállítás kerül megrendezésre (Füzesgyarmat: 2016.02.05-2016.04.01; Zimándújfalu 2016.05.30-2016.07.04.) Zimándújfaluval közösen. Mindemellett az együttműködő települések hagyományőrző csoportjaik két rendezvényen is bemutatkoznak, Füzesgyarmaton június 25-én a Városnapon és Zimándújfaluban július 10-én. Egy kiadvány is készül, melyben a két helység értéktárába bekerült értékek kerülnek bemutatásra.  A rendezvényekkel és a kiadvánnyal a hozzáférhetőséget, a megismerhetőséget segítjük elő, mely mindenképpen alapja a külhoni és a hazai értéktár további fejlesztésének is. Programunk által szeretnénk motiválni is a lakosságot, hogy javaslataival, munkájával járuljon hozzá a közös munkához, mely helyi értékeink összegyűjtése és ápolása által saját közösségünk erősítéséhez járul hozzá. A kiállítás Füzesgyarmaton a Hotel Gara Szálloda Szitás Erzsébet termében volt látható április elsejéig.

 

További részletek a rendezvényekről: www.sarretitura.hu

 

Tourinform Körös-Sárrét

  

Kastély - és Templomtúra a Körös-Sárréten

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület az elmúlt évben két Nemzeti Együttműködési Alap pályázatot is elnyert, mely összegből többek között a Kastélytúra és a Templomtúra című kiadványok készültek el a Tourinform Körös-Sárrét iroda közreműködésével.

 

A kiadványok a térség klasszikus, emblematikus épületeit mutatják be tematikus útvonalakra helyezve, mindezt téve a turisták és a helyi lakosok nagy örömére. A közelmúltban a Kastélytúra füzetünk kalauzolásában ismerkedhettek meg a nemegyszer országot formáló eseményeinek helyszíneivel.  Legújabb kiadványunk, mely a Templomtúra címet kapta, március elején került ki a nyomdából, így először a budapesti Utazás Kiállításon került bemutatásra nagy érdeklődés közepette.

 

A színes, fotókkal és térképpel illusztrált kiadvány összesen 19 templomot mutat be, Biharugra, Bucsa, Csökmő, Dévaványa, Ecsegfalva, Füzesgyarmat, Körösladány, Körösnagyharsány, Szeghalom, Vésztő, Okány és Zsadány településeiről. A templomok rövid leírással, külső és belső fotókkal, elérhetőséggel segítik az ide látogatókat, valamint a helyi lakosokat, hogy megismerkedjenek a települések arculatát ma is meghatározó templomok történetével, értékeivel.

 

Tegyen egy túrát a Körös-Sárréten, s megajándékozzuk! – elnevezéssel elindítottuk nyereményjátékunkat, melynek leírása és a hozzá tartozó pecsétfüzet is legújabb kiadványunkban található.  A játék lényege, hogy a Kastélytúra és Templomtúra kiadványban található épített örökségek közül 6 helyszínt fel kell keresni, s a meglátogatott helyszínek pecsétjeit begyűjteni, melyek visszaküldői között félévente értékes nyereményeket sorsolunk ki, személyes visszajuttatás esetén pedig azonnal megajándékozzuk egy hűtőmágnessel.

 

Keresse fel irodánkat, vegye át legújabb kiadványainkat és merüljön el a Körös-Sárrét értékeiben!

 

Tourinform Körös-Sárrét iroda

  

Közös Szakmai Nap

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tud megtenni április 19-ig:

https://docs.google.com/forms/d/1JebLZxZoQzA7Nh9hpqMGv1ENJSTB41urF1PK_VmexuY/viewform?c=0&w=1 

"AZ ÉV VÁLLALKOZÁSA DÍJ" átadása

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2014-ben a település gazdasági életének vállalkozásai körében elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkavégzés elismerésére megalapította  „AZ ÉV VÁLLALKOZÁSA DÍJ”-at.

A rendelet alapján, akik olyan modern vagy hagyományos ipari, kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységet folytatnak, amely a város gazdasági életében, a munkahelyteremtésben, a helyi adózásban, a lakosság ellátásában tartósan kiemelkedőnek és színvonalasnak minősül, illetve jelentős eredményeket értek el a város fejlődését, szolgáltatásainak bővítését célzó vállalkozási tevékenységeikkel, érdemessé válhatnak „AZ ÉV VÁLLALKOZÁSA DÍJ” elnyerésére.

Mindezek alapján Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő Testülete a 16/2016.(I. 28.) önkormányzati határozatával, AZ ÉV VÁLLALKOZÁSA DÍJAT adományozta a Macskási Tejtermelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Zrt.) részére.

A Macskási Tejtermelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Zrt.) 1993. január. 4-én alakult a Füzesgyarmati Vörös Csillag MGTSZ-ből történő kiválással, mint Macskási Tejtermelő és Értékesítő Szövetkezet.

A Szövetkezet 1999. november 8-án átalakult Macskási Tejtermelő Részvénytársasággá, majd 2006. június 14-én lett Zártkörűen működő Részvénytársaság.

A cég fő tevékenységi köre a tejelő szarvasmarha tenyésztése illetve tartása, éves szinten mintegy 4,6 millió liter tejet értékesítenek egy hazai feldolgozónak.

Növénytermesztésük az állattenyésztésnek van alárendelve. Mintegy 900 ha szántón főleg az állatok tömeg takarmányát termelik meg és minimális területen 200-250 ha-on termelnek áru növényt (napraforgó, búza).

A szántó területen kívül van még 300 ha rét-legelő területük, ahol a széna szükségletet állítják elő, valamint a növendék állomány egy részét legeltetik.

Folyamatosan pályáznak, s az elnyert összegekkel fejlesztik, korszerűsítik és bővítik vagyonaik körét, amely már 2013-ban meghaladta az 1 milliárd Ft-ot. Árbevételük elérte a félmilliárdot. A nehéz gazdasági környezet az idén jelentős erőfeszítésekre kényszerítette a Zrt-t, de talpon maradnak.

A Részvénytársaság és annak dolgozói rendszeresen részt vesznek a város életében, legyen az kulturális vagy sport rendezvény, rájuk lehet számítani. Támogatják a helyi önkormányzat intézményeit, a város civil szervezeteit.

Rendszeresen teljesítik vállalt kötelezettségeiket, adójukat folyamatosan befizetik, a társaság működése alatt egyszer sem volt veszteséges és köztartozási hátralékuk sem volt.

A Részvénytársaság e tevékenységével 48 főnek és szinte ennyi családnak biztosít munkát, illetve ezáltal tisztes megélhetést.

Közösen bízunk benne, hogy a jövőben is tudják ezt a tevékenységet biztonsággal és eredményesen folytatni mindenki megelégedésére.

A díjat Báló Zsolt Úr, a Zrt. ügyvezetője vette át Bere Károly Polgármester Úrtól az V. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési konferencia keretén belül 2016. február 5-én.

 

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő Testülete a 16/2016.(I. 28.) önkormányzati határozatával, AZ ÉV VÁLLALKOZÁSA DÍJAT adományozta a SCADA Ipari Folyamatirányítási Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság részére.

A SCADA Ipari Folyamatirányítási Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 1996-ban alakult Hajdúszoboszlói székhellyel. 2013. óta rendelkezik a cég füzesgyarmati telephellyel. Fő profilja közé tartozik az ipari technológiák méréstechnikájával, folyamatirányításával, automatizálásával összefüggő primer-műszeres rendszerek tervezése, kivitelezése, üzemeltetése, karbantartása majd javítása, szervízelése. Ez elsősorban bonyolult technológiai sorok – olaj, gáz és finomvegyipari rendszerek – folyamatszabályozását, automatizálását jelenti. A cég fejlődéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy együttműködő partnereinek nem egyszerű termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, hanem összetett infrastruktúrát és az ehhez kapcsolódó összetett megoldáscsomagot is. A társaság tulajdonosai, vezetői alapképzettségeiknél fogva automatizálási üzemmérnökök 25-27 év olaj és gázipari technológiák környezetében eltöltött irányítástechnikai gyakorlattal, akiket jól kiegészít a mellettük álló mérnök gárda. Legfőbb célkitűzésiek közé tartozik, hogy a megrendelők, vevők és partnereik elégedettek legyenek szolgáltatásaikkal és tevékenységeikkel, elvárásaikat és igényeiket a lehető legmagasabb színvonalon igyekeznek ellátni. A társaságra a megalakulásától fogva a minőségi munkavégzés jellemző, az évtizedes szakmai tapasztalat pedig biztosítja, hogy a cég komplex feladatokban is megállja a helyét.

A díjat Papp Zoltán Úr, a Kft. ügyvezetője vette át Bere Károly Polgármester Úrtól az V. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési konferencia keretén belül 2016. február 5-én. 

  

Új LEADER kiadványok a Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület gondozásában

Nemrég érkeztek meg a Tourinform Körös-Sárrét Irodába azok a kiadványok, melyek a Körös - Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület által készültek 2015-ben.

A kiadványok 22 település történelmi, gazdasági és kulturális életének bemutatását tartalmazzák magyar, angol és német nyelven, valamint bemutatják az egyesület működési területén a 2007-2013-as programozási időszak megvalósult fejlesztéseit.  

Az EMVA III. tengely és LEADER intézkedések keretén belül 300 pályázó közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, mellyel megszépültek a települések, fejlődtek a vállalkozások, és segítették a civil szervezeteket céljaik elérése érdekében. Az akciócsoport működési területéhez tartozik: Szeghalom, Vésztő, Füzesgyarmat, Körösladány, Dévaványa, Sarkad, Biharugra, Bucsa, Bélmegyer, Ecsegfalva, Geszt, Kertészsziget, Körösnagyharsány, Köröstarcsa, Körösújfalu, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány.

A kiadványok megtekinthetők és átvehetők a Tourinform Körös-Sárrét Irodában, illetve az Iroda kitelepülései során terjeszti azokat.

 

Barkóczi Adrienn

  

Az iskolaalapító Péter András

Pályázati lehetőség a szeghalmi Péter András Gimnázium jelenlegi és öregdiákjai részére.

  

Vésztői digitális archívum

Vésztővel kapcsolatos régi fotókat keresnek digitális archívum létrehozása céljából!

  

Megnyílt az Értéktár kiállítás

Az V. Füzesgyarmati Gazda-és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia II. részét követően, a helyi erőforrások és jó gyakorlatok bemutatása után a „Füzesgyarmat Értékei” címû kiállítás megnyitására került sor, melynek célja a helyi vállalkozók és kézművesek termékeinek ismertetése, népszerűsítése volt. A kiállítást
megnyitotta Dr. Szabó Mátyás a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője, aki ezen gondolatokkal kezdte szavait: „A hagyományokat es értékeinket nem ápolni kell, hisz nem betegek. Nem őrizni kell őket, mert nem rabok. Hagyományaink és értékeink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”. A kiállításon a következô kiállítók kaptak lehetőséget a bemutatkozásra: Füzesgyarmati Foltvarró Csoport, Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete, Füzesgyarmati Vadásztársaság, Galambos Sándor Hintókészítő, Kastélypark Fürdő, Barkóczi-méhészet, Díszüvegezô Műhely - Schamschula Virág, Veres Imre, Demján Ilona, Zimándújfalu. A kiállítás 2016. április 1-ig tekinthetô meg a Szitás Erzsébet Képtárban.
 
 


 

 

Beszámoló a Gazdanapokról

2016. február 5-én, pénteken megrendezésre került az V. Füzesgyarmati Gazda-és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia melynek a Hotel Gara szálloda adott otthont.

A konferencia első részében bemutatásra került a megújult pályázati rendszer és a forrásszerzési lehetőségek, míg a második részben a térségi turizmust, a helyi termékeket, és a már bevált, jó gyakorlatot folytató vállalkozásokat ismerhették meg az érdeklődők. A program zárásaként sor került  a  „Füzesgyarmat és Zimándújfalu Helyi Értékei” c. kiállítás megnyitójára is, amely Füzesgyarmat és romániai testvérvárosa, Zimándújfalu értékeit mutatja be. A kiállítás 2016. április 1-ig tekinthető meg a Szitás Erzsébet Képtárban. Megtörtént az "Év Vállalkozása 2016” díj átadása is, amelynek idei két díjazottja: a Macskási Tejtermelő Zrt., és a SCADA Ipari Folyamatirányítási Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

A több, mint 110 résztvevő sok hasznos és pontos információval gazdagodhatott a fent említett témákban. Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat elnöke így összegzett: "A település a kapcsolatai és tervei, elképzelései révén maximálisan felkészültnek mondható az új kihívásokra, de ez az egész járásra, a szeghalmi járás településeire vonatkoztatható megállapítás, ami azt is jelenti, hogy az előkészített projektek, jó pályázatok meghozhatják a támogatásokat és ezáltal a gazdaságfejlesztés sikerét is." (Idézet forrása: Hír6.hu)

 

Barkóczi Adrienn

  

A Várhelyi Tábor

SZEGHALOM VÁRHELY

Szeghalom város határától 4-km-re, tölgyerdő ölelésében fekvő 2,8 hektár nagyságú Várhelyi Tábor a Sebes-Körös partján található.

A Tábor kitűnő lehetőséget biztosít erdei iskolák, tavaszi-őszi osztálykirándulásokra, nyári táborozásra, kempingezésre, gyógynövénygyűjtő és kerékpáros túrákra, madarászásra, megrendezésére. A Sebes-Körös folyó jobb partján található tábor vízi túrák ideális állomáshelye lehet. A táborban lévő épületek összesen 64 fő befogadására alkalmasak. Igény esetén sátorhelyet is tudunk biztosítani.

 

Férőhelyek száma: 4 x 12 fős szoba, 3 x 2 fős szoba külön épületben, különálló faház 10 fő -3 szoba, konyha, fürdőszoba.

 

Felszereltsége: berendezett, tűzhellyel, hűtőkkel felszerelt tálalókonyha; ebédlő, sátorhelyek, szabadtéri tusoló, strandröplabda-pálya, labdarúgó pálya, streetball pálya, asztalitenisz, kajakok, kenuk, kerékpárok.

 

Étkezés: helyben főzésre biztosított a lehetőség, bográcsozás, épített kemence, szalonnasütőhelyek.

Vállalkozók, éttermek, napközis konyha teljes ellátást biztosít, kiszállítással.

 

Egyéb lehetőségek:

Múzeumlátogatás, Mundérba bújt történelem – egyenruha kiállítás.

Horgászat, víziturizmus, kerékpártúra, kézműves foglalkozások, kajak-kenu túra szervezése, erdei iskola, egyéb szabadidős táborok, tematikus táborok.

 

Kirándulások, programlehetőségek a környéken:

     Füzesgyarmat Kastélypark Strandfürdő

     Vésztő-Mágori Történelmi Emlékpark

     Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai Túzokrezervátum

 

Nyitva tartás:

A Várhelyi Tábor nyitva május 1 – szeptember 30-ig (igény esetén egész évben).

 

Irányár:

Nappali kint tartózkodás 1.500.-Ft /nap + IFA

Éjszakai kint tartózkodás 2.300.-Ft /nap + IFA

Egyszeri ágynemű használat 700.-Ft

Sátorozási lehetőség 1.500.-Ft /fő + IFA

Kajak-, kenubérlés 800.-Ft/fő/4 óra

Kerékpárbérlés: 500.-Ft/fő/4 óra +100.-Ft minden megkezdett óra

(Az árak az ÁFÁT tartalmazzák.)

 

Kedvezmény: 20 fő feletti létszám esetén 6 éjszaka után a 7. ingyenes

 

Elérhetőség:

Művelődési, Sport- és Szabadidő Központ

5520 Szeghalom, Tildy Z. u. 30.

Tel.: 70/775-8406, 66/371-543

E-mail: szeghalmikultura@upcmail.hu

 

 

  

V. Füzesgyarmati Gazdanapok galéria és cikkek

V. Füzesgyarmati Gazda - és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia

Füzesgyarmat, 2016. február 5. 
 
 
A galéria az alábbi linken érhető el:
 
 
A konferenciáról megjelent cikkeket az alábbi linkeken tudják elolvasni: 
 
 
 


 

 

Folytatódik a "Földet a gazdáknak!" program Békés megyében

2016.04.10.

 

A „Földet a gazdáknak!” program keretében állami földek kerülnek értékesítésre Békés megyében is. A cél az, hogy a termőföld azok tulajdonában legyen, akik megművelik azt, tehát a magyar gazdáké, a magyar földműveseké, Békés megye tekintetében elsősorban az itt földet művelő gazdáké. 

Az I. ütemben 2015. november és december hónapban Szeghalmi Járás területére 149 db földrészlet került meghirdetésre.

A lefolytatott árverési eljárás 124 db ingatlan esetében, összesen 2888 hektár területre vonatkozóan volt sikeres, melynek eredményeképpen 83 fő nyertes árverező szerzett jogot tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó szerződés megkötésére.

Az állami földek értékesítése átlátható módon, nyilvános keretek között árverés formájában történik. Az árveréseket a Békés Megyei Kormányhivatal bonyolítja le, a Nemzeti Földalap munkatársai közreműködésével. A licitálások Békéscsabán kerülnek megszervezésre.

A Szeghalmi Járás területén II. és III. körben meghirdetett földrészletek árverése a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Békéscsaba Szerdahelyi út 2. szám alatti, járványvédelmi központ konferenciatermében történik 2016. március hó 2., 3., 16., 17.  napján.

Az árveréssel érintett 45 db ingatlan összesen 607 hektár területű többségében szántó, kisebb mértékben egyéb (legelő, rét, fásított terület, nádas) művelési ágú.     

Az árverésekkel kapcsolatos hirdetmények megtekinthetőek az NFA honlapján, a bekesijarasok.hu és a beol.hu portálokon, ezen kívül az érintett önkormányzatoknál is kifüggesztésre kerülnek.

A részvételi feltételekre és az árverés lebonyolítására vonatkozó szabályok az előző ütemhez képest nem változtak.

A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektár földnek lehet a tulajdonosa, vagy haszonélvezője. A licitáláshoz 10 % letéti összeg szükséges, az árverés a piaci ár + 10%-ról indul. Az árverésen az nyer, aki a legmagasabb árat kínálja. 
 

Megnyíltak az Erzsébet-program pályázati lehetőségei!

2016. február 4.

 

2016. február 29-ig nyújthatók be a nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak és fogyatékkal élőknek szóló pályázatok.

Bővebben a www.erzsebetprogram.hu oldalon tájékozódhat. Szükség esetén a Tourinform Körös-Sárrét Iroda munkatársai is készségesen segítenek a pályázatok benyújtásában.

 

  

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület 2015. évi kitelepülései

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület a Tourinform Körös-Sárrét irodával együttműködve a 2015-ös évben is számos helyi, megyei és országos rendezvényen vett részt kiállítóként. Ezzel célja a térség és a „Körös-Sárrét” név ismertségének növelése, az egyes települések megismertetése, valamint a kiadványok terjesztése és eljuttatása a belföldi és külföldi turisták, illetve a térségi települések lakossága számára.

Idén, az év első felében a „Kastélytúra” című kiadványt és a „Helyi Értékek Füzesgyarmaton” című kiadványt készítették a munkatársak azzal a céllal, hogy a térség településeire betérő turisták, látogatók teljes körű tájékoztatását segítsék a helyi és kistérségi nevezetességekről, programlehetőségekről, kézműves, történelmi és kulturális értékekről, hagyományőrzésről.

Az Iroda munkatársai nemcsak hirdetik a rendezvényeket, hanem gyakran részt is vesznek azokon.

Évek óta részt veszünk a rangos, óriási látogatottságú rendezvényeken, mint a Fegyver, Horgász, Vadász Nemzetközi Kiállításon, az Utazás Kiállításon és az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron, melyek évente Budapesten kerülnek megrendezésre. A fővárosi rendezvények mellett augusztusban a Kolozsvári Magyar Napokon, szeptemberben a hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon, októberben pedig az V. Nagy Magyar Turizmusnapon Bécsben és a Békéscsabai Kolbászfesztiválon vettünk részt. Ezeken a rendezvényeken igen nagy érdeklődés mutatkozott térségünk iránt, főként falusi szálláshelyek és programlehetőségek, gyógy-vagy termálfürdők, gasztronómiai programok, üdülési ajánlatok, a térség természeti és történelmi értékei iránt érdeklődtek a látogatók.

A térségi rendezvényeken való kitelepülések alkalmával a Péter András Gimnázium önkéntes tanulói segítették munkánkat. Az együttműködésben 10 tanuló vett részt, akik ezáltal betekintést nyerhettek az iroda életébe, a turistákkal való kapcsolattartásba és elmélyíthették tudásukat a térség nevezetességeiről.

Az év elején a Füzesgyarmati Gazda – és Vállalkozónapokon, a Fűszeresek  - és Kézművesek Vásárán, a csökmői Pásztor Találkozón, a szeghalmi Autocross Országos Amatőr Bajnokságon és a biharugrai Bihari Táj Napja elnevezésű rendezvényen fogadtuk az érdeklődőket. Nyáron a települések falu-és városnapjaira látogattunk el, így jártunk Füzesgyarmaton, Körösladányban, Dévaványán, Kertészszigeten és Szeghalmon. E mellett természetesen részt vettünk a Füzestuning Autóstalálkozón, a füzesgyarmati Lovas Napokon és a Mágori Fesztiválon. Ősszel a szeghalmi Pákász Futamon, a Füzes Grill Kupán és a Füzesgyarmaton megrendezett GPC Világkupán vettek részt a dolgozók, akik nagy lelkesedéssel látogatják a különböző rendezvényeket, hiszen segítségére lehetnek az ide érkező turistáknak és informálhatják a helyi lakosságot.

A következő kiadványokkal népszerűsítettük a térséget: Körös-Sárréti Kalauz, Kastélytúra, Helyi Értékek Füzesgyarmaton, Kiemelt szálláshelyek, Vadászat, Horgászat a Körös-Sárréten, Gara Hotel-Kastélypark Fürdő szórólap, a dévaványai Strandfürdő ajánlata, Körös-Sárréti üdülési ajánlatok szórólap, Körös-Sárrét térképekben, Füzesgyarmat kiadvány.

Az érdeklődők minden helyszínen turisztikai totót tölthettek ki a Körös-Sárrét vidékéről, melyet a térségi települések látványosságait ábrázoló hűtőmágnessel jutalmaztunk. Ezáltal az ország különböző pontjain lakó turisták megismerhették a helyiek vendégszeretetét, valamint több száz új e-mail cím került be az Iroda adatbázisába, amelyekre folyamatosan elküldésre kerül a hetenként megjelenő Körös-Sárréti Hírlevél.

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda és a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület igyekszik a térség adottságait maximálisan kihasználni és az erősségekre építve folytatja marketing tevékenységét, s a turisztikai termékfejlesztést a szolgáltatókkal együttműködve a kistérség fejlődése érdekében.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét

  

2015-ben 2 NEA pályázatot is nyert a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület a Sárrét Falusi Turizmusáért Egyesület néven alakult 1998-ban a két halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben, Békés-Biharban és a Körös-Sárréten, ezáltal alternatívát kínálva a fejlődésre, felvázolva egy lehetséges kitörési területet, az idegenforgalmat. Az egyesületünk mára a két kistérség turizmusának a legfontosabb idegenforgalmi civil szerveződése.

Tevékenységünkkel évente kb. 10 000 főt érünk el, mely Zsadány, Biharugra, Okány, Körösújfalu, Vésztő, Szeghalom, Ecsegfalva, Dévaványa, Körösladány, Bucsa, Kertészsziget, Füzesgyarmat településekre terjed ki.

A pályázatokat a Nemzeti Együttműködési Alaptól nyerte el Egyesületünk, „Térségi értékek megismertetése az ifjúsággal” elnevezéssel. Célunk volt, hogy a Körös-Sárrét épített és természeti örökségét megismerhessék a térségünk településein élő iskolás gyermekek és felnőttek, s a közös programok során segítsük az ifjúsági korosztály beilleszkedését a társadalmi életbe. Ennek érdekében 5 db ismeretterjesztő előadást szerveztünk általános iskolásoknak a Körös-Sárrét értékeiről - Dévaványán, Körösladányban, Szeghalmon, Vésztőn és Füzesgyarmaton - hiszen törekszünk arra, hogy az ifjúsági korosztály számára növekvő számban elérhetővé váljanak a térségi értékek megismerését elősegítő alkalmak.

Működésünk során erősíteni kívánjuk a térségi turizmus szervezésében betöltött szerepünket, s növelni a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben. Ezáltal elősegítve, hogy minél több osztálykirándulást, a tananyag elmélyítését segítő ismeretszerző utat a kistérségünkön belül valósítsanak meg, kihasználva a helyi humán és természeti erőforrásainkat.

A helyi értékek feltárásában részt vettek az önkormányzati, civil és vállalkozói szférából egyaránt, ezzel is erősítve a települések közötti együttműködést. Ezt az együttműködési készséget és lehetőséget visszük be a gimnáziumba, ahol a tanulók koncentráltan és nagyon könnyen ismerkedhetnek meg a Körös-Sárrét kiemelkedő személyiségeivel és az épített örökséggel. Az elmúlt két évben ugyan ebből a célból a természeti értékekkel és a helyi hagyományokkal ismertettük meg a térségi diákságot, ennek a programsorozatnak a folytatásaként bővítjük most az ismereteket.

Célunk, a Körös-Sárrét területén fellelhető templomok, valamint az azokhoz köthető, a térség fejlődését szolgáló kiemelkedő személyek történetének feltárása, megismertetése és tudatosítása. A létrehozott előadás és installáció anyaga új és egyedi ismereteket tartalmaz a 10-22 éves korosztály számára könnyen áttekinthető módon. Ezek mellett kidolgozásra került a „Körös-Sárréti Templomtúra” útvonala is. Ebből az anyagból készítünk egy kiadványt, mely 2 000 példányban A/5-ös méretben, 24 oldalon mutatja be a térség templomait.

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület a partnereivel folytatott közös munka eredményeként további projektek tervezését és a megvalósításukhoz szükséges források bevonását alapozza meg.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét

 

                    

  

Torkos Csütörtök

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt.2016-ban immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akcióját, a Torkos Csütörtököt 2016. február 11-én.

2016-ban a Gasztroélmények Éve a Torkos Csütörtökkel veszi kezdetét, és újra „ernyő alá vonja” a hazai gasztroeseményeket a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában.
 
2016-ban az akció hivatalos weboldala a torkoscsutortok.itthon.hu lesz. Ezen az oldalon zajlik a vendéglátóhelyek regisztrációja 2016. január 12-től, illetve a vendégek itt találják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját. 
 
Az étteremlista először 2016. január 19-én (kedden) tekinthető meg, és onnantól folyamatosan bővülni fog, érdemes vissza-visszatérni az oldalra. A szolgáltatók számára a minél gördülékenyebb szervezés érdekében ajánlásokat fogalmaz meg az MT Zrt., ezek szintén a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon lesznek elérhetőek.
 
MT Zrt. a vendéglátóhelyek észrevételeit és javaslatait figyelembe véve a vendéglátóhelyek javára kedvezően változtatott a csatlakozási feltételeken, a változás lényege, hogy az 50%-os kedvezményt a teljes étel- és alkoholmentes italfogyasztásból köteles adni a csatlakozó étterem, tehát az alkoholos italok árából NEM kell 50% kedvezményt adni! (Ettől természetesen pozitív irányban eltérhetnek).
 
 

  

 

 

<p class="Textbody" text-align:justify"="" style="margin: 0px 0px 10px; color: rgb(102, 102, 102); font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 20px; text-align: justify;">

Újra Gazdanapok Füzesgyarmaton!

2016. február 5-én, pénteken megrendezésre kerül az V. Füzesgyarmati Gazda-és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia melynek a Hotel Gara szálloda ad otthont.

A konferencia első részében bemutatásra kerül a megújult pályázati rendszer és a forrásszerzési lehetőségek, míg a második részben a térségi turizmust, a helyi termékeket, és a már bevált, jó gyakorlatot folytató vállalkozásokat ismerhetik meg az érdeklődők. A program zárásaként sor kerül  a  „Füzesgyarmat Értékei” c. kiállítás megnyitására, és az "Év Vállalkozása 2016” díj átadására is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részletes program és a jelentkezési lap a www.fuzesgyarmat.hu honlapon érhető el január közepétől.

 

Kontakt:

Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat

Tőkésné Gali Mónika –  irodavezető 

+36-66-470-395; fuzesgyarmat@tourinform.hu

  

Szavazzon az év emberére!

Szavazzon az év emberére, szavazzon Herczegné Szabó Mariannára az alábbi linken:https://www.facebook.com/Beol.hu/photos/a.10153896412634828.1073741961.203158929827/10153896413549828/?type=3&theater


Egy like egy szavazatot ér!

  

 

Ünnepi Istentisztelet és Miserend

A Füzesgyarmaton található Református, Katolikus és Unitárius templomok ünnepi Istentisztelet és Miserendjét az alábbi online lapozható füzetünkben találhatják.

http://www.flipsnack.com/F5D8DC87C6F/unnepi-istentisztelet-es-miserend-fuzesgyarmaton.html 

  

Civil együttműködés elősegítése 

 

Körös-Sárréti rendezvényajánló

A Körös-Sárrét településeinek decemberi rendezvényeiért lapozza fel online programajánlónkat!
 

  

Adventi lélekmelengető programok a Körös-Sárréten

Ismét Advent időszakába léptünk, amikor elkezdődik a Karácsony előtti izgalmas várakozás, készülődés, lelkünk díszbe öltöztetése az ünnepekre. Ezt a hangulatot, valamint az összetartozás érzését erősítik a települések rendezvényei, melyek között sok zenés program és vásár megjelenik.

Idén már novemberben megkezdődnek az Adventi programok. 27-től péntekenként Adventi Napok a Könyvtárban rendezvénysorozattal várja a kicsiket a Hegyesi János Városi Könyvtár Füzesgyarmaton. Többek között lesz mesedélután, Karácsonyi kézműves foglalkozás és Karácsonyi kvíz. 28-tól minden szombaton Körösladányba várják a Karácsonyi vásár érdeklődőit, ahol Sárréti kézműves termékeket, adventi tárgyakat, karácsonyfadíszeket vásárolhatnak. 29-én pedig megkezdődnek településeinken a gyertyagyújtások. Szeghalmon a Szabadság térre, Körösladányban a művelődési házba, Füzesgyarmaton a Napórához és a Református templomhoz, Dévaványán pedig a Főtérre várják az együtt ünnepelni szeretőket. A gyertyagyújtást minden vasárnap ünnepi programok kísérik.

December 3-án, mindjárt a hónap elején, Adventi hangversenyen vehetnek részt a zenekedvelők a dévaványai Művelődési Központban, ahol az Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanszakán tanuló diákok gondoskodnak a felejthetetlen zenei élményről. 4-én, Füzesgyarmaton Karácsonyi jótékonysági vásárt tartanak a Sportcsarnokban, mely bevételéből műjégpályát szeretnének felállítani az általános iskolás gyermekek részére. Ugyan ezen a napon, Vésztőn Mézesnap-kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket, majd házhoz megy a Mikulás, Dévaványán pedig Mikulásváró rendezvényt szerveznek a gyermekeknek. A következő napon Adventi kézműves nap várja a Biharugrára látogatókat. Egy szűk héttel később, december 11-én a Csabai Színistúdió Adventi előadását tekinthetjük meg a szeghalmi Művelődési Központban. Szombaton Adventi ajándékkosár várja a dévaványai lakosokat, vasárnap pedig Adventi zenés műsor, Vozár M. Krisztián zongoraművész és Cseh István Príma díjas gitárművész feledhetetlennek ígérkező műsorát ne hagyják ki Körösladányban. Vésztőn sem marad el a zenés program Adventkor, így december 15-én az Alapfokú Művészeti Iskola Karácsonyi koncertjére látogathatnak el. Ebben a hónapban a dévaványai és füzesgyarmati Strandfürdő is meglepetéssel, nyereményjátékkal várja látogatóit.

Az utolsó Adventi héten pedig rengeteg program vár kicsiket és nagyokat egyaránt. 19-én Ünnepváró játszóház lesz a szeghalmi Könyvtárban, este pedig a Pesti Operett Társulat Karácsonyi előadását tekinthetjük meg. 20-án ne feledkezzünk meg a gyertyagyújtásokról, a karácsonyi vásárokról és az esti koncertről Szeghalmon. Az utolsó napokban kézműves foglalkozásokra, ajándékkészítésre várják még a gyerekeket Vésztőn és Körösújfaluban.

Az Adventi muzsika utolsó dallamai a csökmői karácsonyi koncerten hangzanak el december 23-án, ahol a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi műsorával lélekben igazán felkészülhetünk a közelgő Szentestére.

A további adventi programok megtekinthetők a www.sarretitura.hu weboldal Eseménynaptárában.

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda munkatársai sok szeretettel kívánnak minden kedves Olvasónak békés, meghitt ünnepeket!

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Füzes Fesztivál - Hangulatfilm

Nézze meg a 2015-ös Füzes Fesztivál hangulatfilmjét és látogasson el hozzánk 2016-ban is!

 
A videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: 
 
 
 


 

 

Füzesgyarmaton új Közösségi Központot adtak át

Mint arról a füzesgyarmati önkormányzat tájékoztatást adott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának háttérintézménye által megvalósított, a kistérségi szolgáltatások infrastrukturális fejlesztését szolgáló kiemelt projekt célja a társadalmi integrációt elősegítő szolgáltatások infrastrukturális feltételeinek megteremtése, a helyi szinten elérhető szolgáltatások fejlesztése és bővítése. A program a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtása keretében valósul meg.

A létrejövő modellértékű, innovatív, többfunkciós kirendeltségként működő Közösségi Központok a felzárkóztató programokhoz kapcsolódóan az ott élők közösségi szolgáltatásokhoz való általános hozzáférési problémák enyhítését, ellátásainak korszerűsítését és helyzetük javítását szolgálják. A Központok és az általuk nyújtott szolgáltatások elősegítik az iskolázatlanság és a képzettségek hiányából adódó munkanélküliség csökkentését, felszereltségükkel, infrastruktúrájukkal és a kialakított funkciókkal alkalmasak a társadalmi és munkaerő-piaci integráció első lépéseinek támogatására.

Az épületekben a munkaerő-piaci hátrányokkal küzdő, különösen az alacsony iskolai végzettségű, illetve végzettséggel nem rendelkezők esélyeinek növelése érdekében elméleti és gyakorlati programok, szolgáltatások és közösségformálásnak is helyet adó terek létesülnek.

A projekt zárásáig, 2015 végéig a feladat a további Központok megépítése, a bennük kötelezően kialakítandó terek megvalósítása, az eszközök beszerzése. A tervezet megvalósítását követően a Türr István Képző és Kutató Intézet 15 éves fenntartási időszakban gondoskodik a ház üzemeltetéséről.

A füzesgyarmati Közösségi Központ székhelyének szánt Művelődési Ház épülete a városközponttól néhány perc sétára található, a Városi Könyvtárral egybenyitott területen. A korábbi Művelődési Ház épülete az 1920-as években iparos háznak létesült, majd több ütemben bővítették. Színháztermében előadásokat, rendezvényeket tartottak, a kisebb helyiségekben pedig ügyvédi tanácsadás, valamint kiscsoportos foglalkozások és oktatások zajlottak. A projekt keretében a korábbi épületet lebontották, hogy egy új, korszerű Közösségi Központ épülhessen a helyén.

Forrás: hir6.hu 

Füzesgyarmati hírességek

A füzesgyarmati Galambos család története generációk óta összefonódik a lovas élettel. Ifj. Galambos Jánossal beszélgetett nemrégiben a Tourinform iroda egyik munkatársa, aki sokat megtudhatott a lótenyésztéssel foglalkozó szakember életéről, hivatásáról.

Jánosról mindenképpen érdemes tudni, hogy már évtizedek óta eredményesen képviseli városunkat a lótenyésztő szakma számos területén, így Füzesgyarmat nevét már mindenhol ismerik országos szinten lovas berkekben. A lószeretetet szinte az anyatejjel szívta magába, és lovak között nőtt fel. A gyermekévek során rengeteget tanult a lovakról szüleitől, nagyszüleitől, az akkori tsz kocsisaitól, a méntelep dolgozóitól, valamint saját tapasztalatain keresztül. 10 évesen már saját lova volt. A katonaságot követően Dr. Barkóczi István állatorvos biztatására a helyi vadásztársaság kocsisa lett, és elkezdte gyarapítani saját lóállományát nóniusz és kisbéri félvér fajtákkal. 1996-ban hozta el először az első díjat egy hortobágyi versenyről, s azóta szinte megállás nélkül nyerik lovai az arany és ezüst érmeket és különdíjakat a neves versenyeken. 2000-től rendszeres résztvevője a debreceni országos Farmer Exponak 2-5 lovával, ahol 2008 óta töretlenül az 1. helyezés címvédője. Jelenleg tenyésztés vezetési tag a Kisbéri Lótenyésztő Egyesületnél, és országos szinten végez szaktanácsadást. Kiváló adottságokkal rendelkező lovai külföldön is megállják helyüket kettes és négyes fogathajtó versenyeken.

János sikerének titka tehetsége és lószeretete mellett az az előny, amely abból fakad, hogy gyerekkorától kezdve évtizedekre visszamenőleg ismeri a helyi lóállomány tenyésztési történetét, sok esetben jelenlegi lovai őseit, amely segítette szakmai tudásának elmélyülését.

Idén harmadjára mérettettek meg a Galambos lovak az OMÉK-on, ahol Lótenyésztés, Kisbéri félvér kategóriában bronz éremmel tértek haza. 2011-ben is bronz érmet, 2013-ban pedig aranyérmet nyertek.

Gratulálunk, és további eredményes munkát kívánunk!

Barkóczi Adrienn 

V. Füzes Grill Kupa

Október 3-án, napsütéses időben a Kastélypark Fürdő előtt 7 csapat részvételével, immár V. alkalommal került sor a Füzes Grill Kupára.

A kora reggeli órákban a város vezetése nevében Bere Károly polgármester úr, a Magyar Grillszövetség és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete köszöntötte a Csató Gábor vezette Grilles Négyes csapatot. A Grilles Négyes 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben megnyerve a Füzes Grill Kupa versenyt, 2014-ben megnyerve az Országos Bajnokságot is, így mint MAGYAR BAJNOKOK jogot kaptak arra, hogy elinduljanak Svédországban a Világbajnokságon, ahonnan ez év júniusában 25. helyezettként és a Világbajnoki Különdíjjal tértek haza.

Az idei évben a csapatok hal, csirke és sertés oldalasból készítették el versenyműveiket.     Míg a csapatok dolgoztak, a nézők egész napos vidám programokon, versenyeken vehettek részt. Kora délelőtt a füzesgyarmati Dance Aerobik csoport, a Dobák Duo és a Szeged Line Dance Stúdió táncosainak fellépésében gyönyörködhettünk. A nézőknek szervezett tojáshab verő verseny érdekessége volt, hogy nem a hölgyek, hanem az erősebb nem képviseltette magát és egy szerencsés úr vihette haza a Hati Cukrászda által felajánlott dobos tortát.                   

Az ebédre kiérkező nagyszámú közönséget a Kemény Gábor gitárklub 80-as, 90-es magyar és nemzetközi slágerekkel szórakoztatta. A férfiak örömére szervezett „nagyivó- sörivó„ verseny után egy kis line dance tánctanulásra invitálták a közönséget a szegedi country táncos lányok. Az eredményhirdetés az idei évben is Füzesgyarmati sikert hozott. Az abszolút verseny győztese, a Füzes Grill Kupa idei bajnoka a Grill Family néven induló csapat Homoki- Kálmánczhey Anett vezetésével, akik megnyerték a 2016-os Magyar bajnokság részvételi jogát. Két kategóriában is sikerült az élre törni az Escobar grill csapatának. Harmadik helyen végzett a Golden Pallet grill csapata. A legérdekesebb, legkreatívabb standért járó díjat az idén a közönség és a zsűri a Golden Pallet csapatának ítélte. Az eredményhirdetés után a közönséget és a csapatokat a Hidi Band szórakoztatta. Sokak szerint ahol jó zene szól, ég a tűz és finomakat lehet enni és inni, az csak jó lehet. Bízunk benne, hogy aki kilátogatott a rendezvényre, osztja ezt a véleményt.

Gergely Mária – elnök, FVSZE

  

V. Nagy Magyar Turizmusnap

Budapest kulturális vonzerejéről szólt az idei Nagy Magyar Turizmus Nap, amelyet csütörtökön tartottak a bécsi magyar nagykövetségen; a rendezvényen Magyarország déli régiójának kínálatát is bemutatták.

A két ország közti bizalomerősítés kitűnő színtere az idén október 1-én immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő a Nagy Magyar Turizmusnap (Großer UNGARN Tourismustag) elnevezésű fórum Bécsben, ahol egész napos programmal örvendeztették egymást az osztrák és magyar turisztikai szakma.

Prezentációk, workshopok és show-műsor keretein belül ezúttal 29 magyar turisztikai vállalkozás, szálloda, fürdő, utazási iroda és egyéb szolgáltató mutatta be újdonságait az osztrák piacon.

A rendezvényre közel 140 osztrák partner (turisztikai szakember, utazási irodák, cégek és a média képviselői) regisztrált látogatóként.

Idén a súlyponti téma Budapest és kiemelt kulturális szolgáltatói, valamint a környező régió attrakciói voltak. Az eseményen köszöntő beszédet tartottak : Josef Peterleithner, az Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV) elnöke, Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az ötödik alkalommal megrendezett események tapasztalati mutatják, hogy a résztvevők 70 százalékának rövid időn belül konkrét, akár hosszú távú üzlete származott a bécsi turizmusnap látogatásából.

A Művészetek Palotája Budapest, a Zeneakadémia, az Operaház, mellett további 15 szolgáltató és programgazda érkezett erre a napra a magyar fővárosból Ausztriába. Az osztrák piacon még hatalmas tartalékokkal rendelkező Dél-Alföld külön programpontban mutatkozott be.

Az ország déli régióját szegedi, makói, kalocsai, gyulai, mórahalmi, tiszakécskei és a városok környékén található kulturális intézmények és vendéglátóhelyek képviselik, összesen 11 szolgáltató vett részt a bécsi szakmai napon a dél-alföldi régióból.

Körös- Sárrét Turizmusáért Egyesület, valamit a velük együtt működő Körös- Sárrét Tourinform iroda, is részt vett az eseményen, a térségi iroda vezetője Tőkésné Gali Mónika képviseletében.

Magyar és német nyelvű Füzesgyarmatot, valamit Körös- Sárrétet bemutató kiadványokkal, illetve Füzesgyarmatot prezentáló német nyelvű roll plakáttal ismertették a települések kínálatát a helyi szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről, közlekedésről, programokról, látnivalókról, eseményekről és szolgáltatásokról. Kifejezetten erre az alkalomra készült el a Körös- Sárréti Üdülési Ajánlatok című német nyelvű szórólap.

Az eseményen megrendezett turisztikai kvízjáték résztvevői között nyereményként kisorsolásra kerültek különböző szolgáltatás felajánlások. Térségünkből a füzesgyarmati Kastélypark Fürdő részéről felajánlott németnyelvű ajándékutalványt sorsoltak ki, amely 2 fő részére 2 éjszakára szólt. A kiadványok a látogatók körében igen népszerűek voltak. A közönség érdeklődésének középpontjába kerültek a Füzesgyarmatról szóló turisztikai információk, a füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, a Dévaványai Strandfürdő üdüléssel és szállással kapcsolatos kínálatai, a térségben található kirándulási és aktív pihenést biztosító helyek.

Tapasztalataink szerint eredményes, sikeres és színvonalas volt a térségünk ismertetése ezen a fontos eseményen.

  

"Körös-Sárréti Pillanatok" c. vándorkiállítás

A fotópályázat célja között szerepelt, hogy az amatőr fotósok is megkapják a lehetőséget hobbijuk elismerésére, a saját településükre legjellemzőbb természeti, építészeti vagy egyéb motívumok megörökítésével.

A pályázati felhívás május elején jelent meg, a beadási határidő: június 14. volt. A pályázati feltételek között szerepelt, hogy a pályázó saját maga által készített, 5 évnél nem régebbi, maximum 3 db képpel nevezhetett.

Az ötletgazda és lebonyolító a Tourinform Körös-Sárrét Iroda volt, Szatmári Sándor szakmai vezetésével.
A projekthez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is anyagi támogatást nyújtott, amit ezúton is köszönünk nekik.

A beérkezett fotókat a pályázók 1 évig az Iroda rendelkezésére bocsátották, hogy azt szakmai munkájához a térség népszerűsítése érdekében szabadon felhasználhassa. A képek vándorkiállítás formájában a térség több településén kiállításra kerülnek, illetve az Aradi Turisztikai Egyesület már jelezte, hogy egy együttműködés keretén belül szeretné Aradon is megrendezni a kiállítást.

Összesen 8 településről 29 pályázó 87 képpel nevezett.

A következő településekről érkeztek nevezések:

Vésztő, Szeghalom, KörösladányDévaványa, Csökmő, Okány, Füzesgyarmat, Ecsegfalva

A vándorkiállítás első állomása Füzesgyarmat volt, ahol június végétől voltak láthatóak a képek. A következő kiállítást Szeghalom tartotta, ahol szeptember 26-ig voltak megtekinthetők a fotók. Jelenleg Csökmőn található a vándorkiállítási anyag 70 fotója. Október végén Füzesgyarmatra érkezik az újonnan épült Közösségi Ház megnyitójára. Novemberben pedig Dévaványán folytatja útját, ahol 3 hétig lesz megtekinthető.

Minden kiállítási helyszínre szeretettel várjuk az érdeklődőket!  

Bringóhintók sikere az Autómentes napokon

Idén szeptemberben Füzesgyarmaton és Dévaványán is megrendezésre került az Autómentes Nap, mondhatni, már hagyományként. Az európai kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az alternatív, környezetbarát közlekedési módokra. Az idei év szlogenje a „Válassz Válts Variálj!” volt, mely arra bíztatja a lakosságot, hogy variálja a környezetbatár közlekedési eszközöket, akár egy útvonalon belül is.

A két település ennek figyelembe vételével szervezte meg programjait, ahol többek között a bringóhintó is kipróbálható volt, mellyel a Tourinform Körös-Sárrét Iroda támogatta a rendezvényeket. A résztvevők szórakoztató programok keretében sajátíthatták el a helyes közlekedést, a környezettudatos és helyes életmódot.

Dévaványán a kerékpáros felvonulás volt a legnépszerűbb, melyen közel ezren vettek részt.

A Bringóhintózáson kívül Füzesgyarmaton is volt többek között kerékpáros felvonulás, pónifogat, zenés torna és KRESZ-teszt.

Irodánk munkatársait örömmel tölti el, hogy kicsik és nagyon szórakozásához, ilyen nemes célú és színvonalas programokhoz járulhattak hozzá a bringóhintók biztosításával. 

  

AMINKVAN találkozó

Közösségek, helyi termék, partnerség

 

Mozgalmas hétvégét tudhat magáénak Szeghalom. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával, több együttműködő partner együttműködésével megvalósuló kulturális és gasztronómiai rendezvény célja - immár hatodik alkalommal - a sárréti közösségek és helyi értékek megismertetése, népszerűsítése volt.

Igaz az időjárás most sem volt túl kegyes hozzánk, hiszen augusztusban a hőség, most a hűvös esős időjárás nehezítette meg a megvalósítást, de ez a kiváló hangulaton és a felvonultatott produkciókon mit sem változtatott. Sok érdeklődő vett részt a IV. AMINKVAN Találkozó - III. Betakarítási Forgatagon, ahol a szervező Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége koordinálásával a résztvevők újra megmutatták mijük van!

A hagyományőrzők, a középiskola közösségi szolgálatosai, a Szeghalmi Szociális Egyesület önkéntesei színes kézműves programokkal készültek, öko-újra-hasznosító játszóház, szemléletformáló bemutatók formájában. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai feladatlapokkal, memória játékokkal foglalták le az érdeklődő gyereket, felnőtteket. Az Ösvény Esélynövelő Alapítvány munkatársai a Szövetség népszerű szakácsával biztosították az ellátást, Latyák Imre tagunk ragadozó madarakról tartott előadásokat. A Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete egész nap sárréti diós kürtőssel és szilva lekváros kiflivel kényeztette a vásárlókat, fellépőket nagy sikert aratva, de volt itt egyebek mellett sajtkülönlegességek, foltvarrás, nemez és bőrtárgyak, kézműves gyertyák, ékszerek, fűszerpaprika, chilis pálinka is.

A hamarosan megnyíló helyi termék üzlet tulajdonosaival, tudomásunk szerint üzleti megállapodás is született, hiszen a helyi sajt, méz, és gyógynövényes szörpök jól illenek a megálmodott vállalkozás elképzeléseihez. Emellett több projektötlet kidolgozásában közreműködtünk.

Sikeresen zajlottak le a II. Pákász Futam jótékonysági sport eseményei Papné Somogyi Zsuzsanna vezetésével. Az Önkormányzat pedig egy nyertes pályázat keretein belül láthatott vendégül testvérvárosunkból - Kalotaszentkirályról - 45 főt.

Az Ahhozképest Népzenei Együttes és a Harsány táncegyüttes táncosai - végül a kalotaszentkirályi vendégekkel együtt - táncházban mozgatták meg a közönséget és zárták az AMINKVAN programsorozatát.

Az eltelt pár nap óta csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, nagyon köszönjük valamennyi segítőnknek a részvételét, támogatását, segítő közreműködését!

Ambrus Szilvia

elnök, szervező 

Sajtóközlemény

Megvalósult FÜZESGYARMAT VÁROS Közintézményeinek Energetikai Fejlesztése                    

 

 

 

További információ kérhető:

Füzesgyarmat Város Önkormányzata

5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.

Elérhetőség: titkarsag@fuzesgyarmat.hu

  

Sajtóközlemény

Megvalósult BUCSA KÖZSÉG Közintézményeinek Energetikai Fejlesztése                  

 

 

 

További információ kérhető:

Bucsa Község Önkormányzata

5527 Bucsa, Kossuth tér 6.

Elérhetőség: polgarmester@bucsa.hu

  

Világjárók, akik Füzesgyarmatot választották

Füzesgyarmat kedvelt üdülőhely sok messzebbről érkező turista számára. A Kastélypark Fürdő melletti Termálkemping egyre népszerűbb a német nyugdíjasok körében, akik nem ritkán egy hónapnál is több időt töltenek itt az elő-és utószezonban. 

Sokan vannak, akik már több, mint egy évtizede visszajárnak, de érkeznek új vendégek is minden évben. Aktívan töltik nyugdíjas éveiket, magyarországi tartózkodásuk során általában végiglátogatják kedvenc fürdővárosaikat országszerte, gyakran a legtöbb időt Füzesgyarmaton töltve. Miért is szeretnek annyira ide jönni? A csendes, nyugodt környezet, a különleges „Sárrét Gyöngye” elnevezésű termálvíz, és a kemping közvetlen közelsége a fürdőhöz a legfőbb vonzerők. Általában mindegyikük megfordul a Fürdővel szemben található Tourinform irodában is, ahol részletes tájékoztatást kapnak a helyi és térségi látnivalókról, a szolgáltatók elérhetőségeiről, valamint kerékpár kölcsönzésre is lehetőségük van. Nemrég egy Schweinfurtban élő házaspár többször is betért az irodába, hogy egy kicsit beszélgessenek a több idegen nyelven tudó munkatársakkal. Láthatóan örültek, hogy anyanyelvükön társaloghatnak, s a férj több napra kölcsön adta olvasásra indiai és galapagos-szigeteki útjáról készített naplóját, valamint pár fényképet is ajándékozott az irodának, melyeket térségünkben készített.

Az iroda dolgozói számára is mindig örömet nyújt, ha a vendégek személyében kultúrák, életek, generációk találkoznak egymással.

 

Barkóczi Adrienn 

Szent István Napi Lovas Vigadalom és Vidékfejlesztési Konferencia

2015. augusztus 20.

A Lovas Barátok Egyesülete ebben az évben is megrendezte immár hagyományosnak nevezhető nyárvégi programját, a Szent István Napi Lovas Vigadalmat. 

 

Az előjelekkel ellentétben az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, és idén is sokan ellátogattak hozzánk, akiket színes programokkal vártunk a jókedv és szórakozás jegyében, természetesen a hagyományokat állítva a középpontba. Idén a rendezvény vidékfejlesztési konferenciával bővült, köszönhetően a szeghalmi Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesületnek. Az egyesület munkatársai a 2014-2020 között várható fejlesztési forrásokról tájékoztatták a megjelent érdeklődőket. A konferencia után s szokásokhoz híven két "helyszín" között váltakozva bonyolódott a program. Egyrészt a színpadon, másrészt a lovas pályán. A színpadon felléptek többet között a darvasi hastáncosok, a helyi Általános Iskola énekkarosai, Lakatos Béla és zenekara; a lovas pályán pedig íjász, és trükklovas bemutató volt megtekinthető, majd az Erdélyből érkezett vendégeinknek köszönhetően hintóról szólt a magyar nóta. A gyerekek ingyenes ugráló-várban "fáraszthatták" ki magukat, valamint kipróbálhatták az íjászat alapvető mozdulatait, amely külön érdekességet jelentett. Később éjszakába nyúlóan rendkívül látványos Kaszkadőr show-t és a Tűz-Kör Közhasznú Kulturális Egyesület dobos bemutatóját láthatták az érdeklődők, s a lovas programok sorát természetesen a kihagyhatatlan éjszakai fogathajtás zárta. Az este folyamán tombolasorsolásra is sor került, ahol értékes nyereményeket nyerhettek az ide látogatók. Végül a Csízik & Koncsos Duó szolgáltatta a talpalávalót hajnalig a szórakozni vágyóknak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a rendezvényhez nyújtott támogatást mindenkinek, legfőképp Füzesgyarmat Város Önkormányzatának, a Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesületnek, a füzesgyarmati Polgárőrségnek, a Lovas Barátok Egyesülete minden tagjának, és azoknak, akik bármilyen módon támogatták eseményünket!

Vad Judit  

Legyen a Dévaványai Strandfürdő Az Év Fürdője

Az Év Fürdője versenyben, melyben közel kétszáz magyar fürdő mérkőzik
meg idén nyáron a Dévaványai Strandfürdő is megméretteti magát.
2015 nyarán először, de hagyományteremtő jelleggel, a Magyar
Fürdőszövetség támogatásával, közönségszavazást szervez a termalfurdo.hu,
melynek keretein belül Magyarország legjobb fürdőit keresi. A verseny során közel
kétszáz hazai fürdő „méri össze erejét”, köztük a Dévaványai Strandfürdő is.
A szavazás célja, hogy ráirányítsa a nagyközönség figyelmét hazánk páratlan
termálvízkincsére, az arra épült nagyszerű fürdőkre és magára a fürdőzésre.
A fürdőkre három kategóriában – Az Év Fürdője 2015., Az Év Feltörekvő
Fürdője 2015. és A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015. – lehet szavazni.
A közönségszavazás június 4-én kezdődött és egészen kora őszig,
szeptember 30-ig tart, a nyertes fürdők neveit a Magyar Fürdőkultúra
napjának előestéjén, október 9-én hirdetik ki. Ha szeretné, hogy a Dévaványai
Strandfürdő legyen Az Év Fürdője, szavazzon ön is: azevfurdoje.hu/vanya.
 


 

 

Az Év Fürdője - Kastélypark Fürdő

A kívülről-belülről gyönyörű Füzesgyarmati Fürdőt több mint 100 ezren látogatják évente. Úszómedence, strand és wellness részleg szolgálja a pihenni és felfrissülni érkező vendégek igényeit. A fürdő termálvize pedig számos betegség gyógyítására, kezelésére alkalmas. 

Szavazás az azevfurdoje.hu oldalon.
 


 

 

"ÚJ UTAK FÜZESGYARMAT GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉBEN" - VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA FÜZESGYARMATON

Pénteken vidékfejlesztési konferenciának is otthont adott Füzesgyarmat, melyen előtérbe kerültek a német-magyar kapcsolatok. 
Bere Károly kitért arra, hogy a rendezvénnyel információkat adnának a helyi és környékbeli vállalkozásoknak, fontos ugyanis, hogy fejlesszenek. Kifejtette, hogy a jövőben sok európai uniós forrás várható gazdaságfejlesztésre, munkahelyek teremtésére.

A brüsszeli támogatások 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére kell fordítani – ezt már dr. Kovács József országgyűlési képviselő tette hozzá. Úgy véli, kiválóak Füzesgyarmat és a térség adottságai, illetve hangsúlyozta, hogy pezsgő gazdasági élet folyt eddig is a városban. Szót ejtett a térség megközelíthetőségéről: ígéretet tett, hogy el fog járni az illetékeseknél annak érdekében, hogy felújítsák a Füzesgyarmat és Bucsa közötti, leromlott állapotú szakaszt.

Magyarország gazdasága jó irányt vett, jók a mutatók, fontos, hogy ezek a sikerek az emberek mindennapi életében is megjelenhessenek – emelte ki dr. Kovács József.

Balogh Ilona, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgató helyettese a magyar-német gazdasági kapcsolatok alakulásáról tájékoztatott, majd ezt követően bemutatkoztak a térségben működő, jelentős befektetéssel rendelkező német tulajdonú nagyvállalatok részére. Több neves cégvezető fogadta el a felkérést, mint például Stefan Dreher a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. igazgatója, Jancsecz Zsolt a Felina Hungária Kft ügyvezető igazgatója, Vermes Péter Billerbeck Budapest Kft. ügyvezetője, Gyebnár Péter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat területi felelőse, Molnár Sándor a Leader Akciócsoport elnöke. A részt vevők tájékoztatást kaptak a füzesgyarmati Stevia programról, a Galambos Hintókészítő Műhely fejlődéséről és a rehabilitációs foglalkoztatásról is. Az előadások sorát Csontosné Lakatos Gabriella zárta, aki Kelet – Magyarország egyik legnagyobb rehabilitációs foglalkoztatója, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány tevékenységét és a most zajló innovatív kísérleti foglalkoztatási programot mutatta be.

A konferenciát követően a „Körös-Sárréti Pillanatok” című fotópályázat megnyitására került sor, ahol 29 pályázó 87 képe volt megtekinthető, majd a díszvacsorával zárult a nap.

Másnap közel százan teljesítették a Kincskereső Élménytúrát, mely 6 helyszín összefogásával valósulhatott meg. Egy kiadványt készítettünk a túra szabályainak leírásával, a túrát bemutató térképpel, mely tartalmazta a 6 állomás meglátogatását igazoló pecsét helyét is. A túra állomásai: Hotel Gara (a fotókiállítás megtekintése); Kastélypark Fürdő (Víz alatti kincsvadászat); Tourinform Iroda (kvízjáték); Képtár (Szitás Erzsébet képeinek megtekintése); Galambos Hintókézítő Műhely (lószerszámok felismerése); Tájház (csőröge sütés). A túrát teljesítők között 4 db értékes ajándékot sorsoltunk ki. Az igazolószelvényeket a Fürdő pénztárában kellett leadni.

Reméljük, hogy jövőre hasonló programokat szervezhetünk!

Tourinform Körös-Sárrét Iroda

 

 

Konferencia KÉPEK

Fotókiállítás KÉPEK 

Sárréti Lovas Konferencia - A fogathajtás múltja, jelene és jövője

Füzesgyarmaton, a Sárréti Lovascentrumban nagyszabású lovas konferenciát tartottak június utolsó szombatján. A szervezők, a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület és a Lovas Barátok Egyesülete, gazdag programot állítottak össze.

A rendezvény délelőtt elméleti felkészítéssel kezdődött. A megjelent nagyszámú hallgatóság a fogathajtáshoz kapcsolódó témák széles tárházából kapott fontos információkat. Az első előadó Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormány Hivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese volt. A lótenyésztés, lótartás a XXI. században című előadásában részletesen szólt az elmúlt 25 év tenyésztési tendenciáiról, a kancatámogatásról, a tenyészbírálatok szempontjairól. A tenyésztés vagy szaporítás dilemmájára kereste a választ, a támogatás és szankcionálás lehetőségének felvállalására is felhívta a figyelmet. Részletesen szólt a ló- és lófélék tartására vonatkozó rendeletekről. Felhívta a figyelmet, hogy minden lovat be kell jelenteni az illetékes hatóságnál, már akkor is, ha csak egy lovat tart a gazda, a lótartó felelőssége a bejelentés. A tartási hely regisztrálás (TIR) menetét, a lóútlevél szerepét, az oltások, vérvizsgálatok fontosságát, az azonosítás (egyedi megjelölés) szükségességét, az állat (ló) szállítás feltételeit részletesen ismertette.

Szűcs András, díjlovas, díjugrató, fogathajtó edző a lókiképzés, tanítás, edzésmunka témakörben tartott előadást. Képekkel illusztrált rendkívül élménygazdag előadása a ló kiképzési skála valamennyi pontját, a kiképzési szakaszokat, a jármódokat járta körül. A hallgatóság választ kapott a Milyen legyen egy sportló? és a Mi a célja a ló kiképzésének? kérdésre is. Részletesen szólt a ló alapkiképzéséről, a lovardai munkáról, a kiképzési piramis szintjeiről, a lépés, ügetés, vágta jármódokról. Tisztázta az állítás-hajlítás közti különbséget. Felhívta a figyelmet az egymásra épülő képzési szintek – ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesség, összeszedettség – ismeretére, a gyakorlatban való megvalósítására. Hitvallását – ,,Állítsd a lovat egyenesre, lovagold előre, nyugodtan!” – remélhetőleg a hallottak ismeretében sokan magukénak vallják a jövőben. S azt is, hogy folyamatosan tanulni kell szakirodalomból, szakemberektől, ahhoz, hogy sikeres s eredményes legyen a ló-lovas közös munkája.

A következő előadó, Mitykó Zsuzsi, a fogathajtó szakág titkára volt, aki a FEI szabályzat változásairól, a 2015. évre vonatkozó hazai szabályzat, elsősorban a C kategóriára vonatkozó, részeivel foglalkozott. Szólt a versenyzők, a lovak életkorára, a lovak jólétére, a külső segítség fogalmára vonatkozó szabályokról. Ismertette a kombinált hajtást és bírálatát, részletesen beszélt az akadályhajtás szabályairól, külön szemléltetve az engedetlenség lehetséges variációit és annak bírálatát. Választ adott a külső segítségnyújtás kérdésére, s arra, hogy mit jelent az, hogy ,,teljes terjedelmében áthalad a fogat az akadályon”. Felhívta a jelenlévő versenyzők figyelmét a szabály ismeretének és betartásának fontosságára.

A délelőtt utolsó előadója Gyebnár Péter, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat területi referense volt. Részletesen bemutatta a vidékfejlesztési program lehetőségeit a 2015-2020. közötti pályázati ciklusra vonatkozóan. Ismertette a Fiatal Gazda, a tanyaprogram, a hungaricum program célkitűzéseit, illetve a projektek prioritásait. Szólt a Leader pályázatok céljairól (termelés, feldolgozás, értékesítés, szolgáltatás), a megyei szintű operatív programokról. Mindezeket bemutatta egy lovastanya, lovasszolgáltató szemszögéből is. 

Délután a lovaspályán, gyakorlati bemutatóval folytatódott a továbbképzés. Három hajtó fogott be egy-egy kettesfogatot. Sipos Zoltán, válogatott kettesfogathajtó versenyző és Szűcs András közösen mutatta be a helyes befogást. A szerszámzat helyes beállítását szemléltették és magyarázták meg annak fontosságát  a megjelent fogatok segítségével. Ezt követően az akadályhajtásra történő felkészüléshez, otthoni edzéshez adtak közösen tanácsokat, konkrét feladatok bemutatásával. A hallgatóság a látottak helyességét, a feladat végrehajtás fontosságát, a hibák kijavításának módszerét is megismerhették a gyakorlati bemutató során. Az edzésmunkát Galambos Nándor, Kovács Szabolcs Tamás, Sipos Zoltán válogatott hajtók is segítették.

A konferencia bebizonyította, hogy nagy szükség és igény van a továbbképzésekre, szakmai találkozókra, az információk átadására.

   

"ÚJ UTAK FÜZESGYARMAT GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉBEN" - VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA FÜZESGYARMATON

Pénteken vidékfejlesztési konferenciának is otthont adott Füzesgyarmat, melyen előtérbe kerültek a német-magyar kapcsolatok. Bere Károly kitért arra, hogy a rendezvénnyel információkat adnának a helyi és környékbeli vállalkozásoknak, fontos ugyanis, hogy fejlesszenek. Kifejtette, hogy a jövőben sok európai uniós forrás várható gazdaságfejlesztésre, munkahelyek teremtésére.

A brüsszeli támogatások 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére kell fordítani – ezt már dr. Kovács József országgyűlési képviselő tette hozzá. Úgy véli, kiválóak Füzesgyarmat és a térség adottságai, illetve hangsúlyozta, hogy pezsgő gazdasági élet folyt eddig is a városban. Szót ejtett a térség megközelíthetőségéről: ígéretet tett, hogy el fog járni az illetékeseknél annak érdekében, hogy felújítsák a Füzesgyarmat és Bucsa közötti, leromlott állapotú szakaszt.

Magyarország gazdasága jó irányt vett, jók a mutatók, fontos, hogy ezek a sikerek az emberek mindennapi életében is megjelenhessenek – emelte ki dr. Kovács József.

Balogh Ilona, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgató helyettese a magyar-német gazdasági kapcsolatok alakulásáról tájékoztatott, majd ezt követően bemutatkoztak a térségben működő, jelentős befektetéssel rendelkező német tulajdonú nagyvállalatok részére. Több neves cégvezető fogadta el a felkérést, mint például Stefan Dreher a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. igazgatója, Jancsecz Zsolt a Felina Hungária Kft ügyvezető igazgatója, Vermes Péter Billerbeck Budapest Kft. ügyvezetője, Gyebnár Péter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat területi felelőse, Molnár Sándor a Leader Akciócsoport elnöke. A részt vevők tájékoztatást kaptak a füzesgyarmati Stevia programról, a Galambos Hintókészítő Műhely fejlődéséről és a rehabilitációs foglalkoztatásról is. Az előadások sorát Csontosné Lakatos Gabriella zárta, aki Kelet – Magyarország egyik legnagyobb rehabilitációs foglalkoztatója, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány tevékenységét és a most zajló innovatív kísérleti foglalkoztatási programot mutatta be.

A konferenciát követően a „Körös-Sárréti Pillanatok” című fotópályázat megnyitására került sor, ahol 29 pályázó 87 képe volt megtekinthető, majd a díszvacsorával zárult a nap.

Másnap közel százan teljesítették a Kincskereső Élménytúrát, mely 6 helyszín összefogásával valósulhatott meg. Egy kiadványt készítettünk a túra szabályainak leírásával, a túrát bemutató térképpel, mely tartalmazta a 6 állomás meglátogatását igazoló pecsét helyét is. A túra állomásai: Hotel Gara (a fotókiállítás megtekintése); Kastélypark Fürdő (Víz alatti kincsvadászat); Tourinform Iroda (kvízjáték); Képtár (Szitás Erzsébet képeinek megtekintése); Galambos Hintókézítő Műhely (lószerszámok felismerése); Tájház (csőröge sütés). A túrát teljesítők között 4 db értékes ajándékot sorsoltunk ki. Az igazolószelvényeket a Fürdő pénztárában kellett leadni.

Reméljük, hogy jövőre hasonló programokat szervezhetünk!

                                                                          Tourinform Körös-Sárrét Iroda

 

  

Megrendezésre kerül a Német-Magyar Gazdaságfejlesztési Konferencia Füzesgyarmaton

„ÚJ UTAK FÜZESGYARMAT GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉBEN” címmel megrendezésre kerül Füzesgyarmaton a Vidékfejlesztési Konferencia.

A jelentkezési lap ide kattintva érhető el. vagy a   www.fuzesgyarmat.hu oldalon. 

"Új Utak Füzesgyarmat Gazdaságfejlesztésében" - Vidékfejlesztési Konferencia

 

Szűkebb lakóhelyünkön a Körös-Sárréten is jelentős erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy térségünk gazdasági ereje növekedjen, s ez által a fiatalok számára pozitív jövőképet tudjunk felvázolni, s ösztönözzük őket arra, hogy itt telepedjenek le. E cél megvalósítása érdekében 2015. június 26-án egy konferenciát szervezünk, melyre meghívtuk a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgató helyettesét - Balogh Ilonát, továbbá bemutatkozási lehetőséget kívánunk adni a térségünkben működő, jelentős befektetéssel rendelkező német tulajdonú nagyvállalatok részére. Több neves előadó fogadta el felkérésünket, mint például Stefan Dreher a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. igazgatója, Jancsecz Zsolt a Felina Hungária Kft ügyvezető igazgatója, Erdei Ferenc a körösladányi Henkel Magyarország Kft. igazgatója, Vermes Péter Billerbeck Budapest Kft. ügyvezetője, Gyebnár Péter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat területi felelőse, Molnár Sándor a Leader Akciócsoport elnöke.

A rendezvényen két fő témakört érintünk:

·        Német-magyar gazdasági együttműködések Magyarországon és a Körös-Sárréten; 

·       Innovatív vállalkozások Füzesgyarmaton;

A konferenciát követően  a „Körös-Sárréti Pillanatok” című fotópályázat megnyitására kerül sor, majd a részt vevők díszvacsorán vehetnek részt.
A program meghívóját és a jelentkezési lapját a www.füzesgyarmat.hu és a www.sarretutura.hu honlapon találhatják az érdeklődők.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával valósul meg.
További információ: fuzesgyarmat@tourinform.hu (Tőkésné Gali Mónika)

  

Kincskereső Élménytúra

FELHÍVÁS Füzesgyarmati Kincskereső élménytúrára!

Ideje: 2015.06.27. 8.30-17.00 óráig

 

A túra leírása:

 Hat állomáshely felkeresése a feladat. A harmadik állomáson kerékpárt kapnak a résztvevők (személyi igazolvány ellenében!) a további állomáshelyek felkereséséhez. Minden állomáson az adott helyre jellemző tevékenységgel kapcsolatos feladatok megoldása, kérdések megválaszolása után le kell pecsételtetni az induláskor a Fürdőnél kapott szórólapon az állomás meglátogatását igazoló hasábot.

 

A leigazolt lapokat a túra végén kérjük leadni a Kastélypark Fürdő pénztárában 2015.június 27-én 18.00 óráig!

 A túrát teljesítők között 4 db értékes ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A nyeremények sorsolása: 2015.06.27-én 20.00 órakor a Sportpályán lesz, de a nyerteseket e-mailben és postai úton is értesítjük.

A regisztrációhoz szükséges a JELENTKEZÉSI LAP kitöltése.

TÁJÉKOZTATÓ letölthető formában.

  

Fotópályázat!


„Sárrét, ahogy én szeretem”

Fotópályázat amatőr fotósoknak!

A pályázati felhívás célja az, hogy az amatőr fotósok is megkapják a lehetőséget hobbijuk elismerésére. Továbbá megörökíthetik a saját településükre legjellemzőbb természeti, építészeti vagy egyéb motívumokat.
A pályázatra történő nevezés személyesen a Körös-Sárrét Tourinform Irodában vagy a online lehetséges. A pályázaton való részvétel ingyenes, nevezési díj nincs.

Pályázati feltételek:

·         a pályázó saját maga által készített, 5 évnél nem régebbi képekkel nevezhet

·         maximum 3 db A/4-es kép szükséges

·         a képek címe tükrözze a kép tartalmát, a tartalom pedig utaljon a pályázó lakhelyének sajátosságaira

A pályázati anyagok mellett, a kísérőjegyzéken fel kell tüntetni a:

·         képek címét

·         a szerző adatait (név, telefonszám, lakcím, e-mail cím)

A pályázó minden fotó mellé készítsen leírást, amely tartalmazza a kép készítésének helyét és időpontját.
A pályázati anyagokat a rendezők által felkért zsűri bírálja el, döntése ellen fellebbezés nem lehetséges.

Díjazás:
A nevezők között az első három helyezett pénzjutalomban, továbbá minden pályázó ajándékcsomagban részesül.

Pályázati anyagok leadásának időpontja, helye:

2015. 06. 14.

Körös-Sárrét Tourinform Iroda

·         5525, Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.

·         Tel: 66/470-395

·         E-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu

Eredményhirdetés napja:

2015. 06. 26. Füzesgyarmat, Hotel Gara

A zsűri által elfogadott képeket a szervezők kiállítják, 1 év időtartamban erre a célra felhasználják. Az alkotók műveik leadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezők képeiket kiadványokon, sajtóban publikálhassák. A kiállítás vándoroltatása, további helyszíneken való bemutatásának koordinálása a Körös-Sárrét Tourinform Iroda feladatköre. A kiállítások időpontjáról és helyszínéről minden kiállítási anyag tulajdonosát értesíti. A zsűri által elutasított pályázati anyagokat a tulajdonosok átvehetik a Körös-Sárrét Tourinform Irodában.

  

Újabb lehetőségeket nyújt a Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület


A Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület (KSVE) tájékoztató előadássorozatot tart a 2020-as tervezési időszak pályázati lehetőségeiről, és megkezdte a Projektötletek gyűjtését a Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) előkészítéséhez, kidolgozásához.

 

Az Egyesület tervezési területéhez 20 település tartozik, előadásaik mindenhol megrendezésre kerülnek, így aki esetlegesen az egyik időpontban nem tud eljönni, lehetősége van a következő alkalommal részt venni egy másik településen.
Először Füzesgyarmaton, a Polgármesteri Hivatalban tartják meg rendezvényüket.
A tájékoztatón lehetőség adódik minden személy saját ötleteinek benyújtására, jövőbeli tervei, elképzelései ajánlására, valamint a kérdéseire is választ kaphat. 
További információk, valamit az előadások pontos helyszíneiről és idejéről az Egyesület honlapjáról tájékozódhat: www.koros-sarret.eu
A projekt javaslatokat, fejlesztési elképzeléseket e-mailben, (kovacs.tibor@koros-sarret.eu) személyesen vagy postai úton a munkaszervezeti irodában (5520 Szeghalom Tildy z. u 15-17; 5521 Szeghalom Pf.33) is benyújthatják.
A szükséges adatlapokat az alábbi linken tölthetik le:
http://www.koros-sarret.eu/index.php/adatlap

Forrás: Körös-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület

 
                                            

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: A vidéki területekbe beruházó Európa 

Megjelent a KASTÉLYTÚRA kiadványunk


 

 Kiadványunk 
ITT
tekinthető meg, vagy személyesen a Körös-Sárrét Tourinform Irodában.


 

 

Megjelent a Körös-Sárréti Nyár 2015-ös nyári programfüzet


A digitális programfüzet ITT található. 

Felüdülés, termálélmény, színes programok Füzesgyarmaton!


Tavasszal, ahogyan a természet ébred, mi is egyre többet vágyunk a szabadba, keressük a kalandokat, rejtő túrákat, gyalog, kerékpárra pattanva megcsodáljuk a rügyező fákat, előbújó tavaszi virágokat, a fészket rakó madarakat. Szeretnénk harmóniába kerülni magunkkal és a környezetünkkel. Ebben az időszakban különösen jóleshet egy illatos, frissítő masszázs, stressz oldó fürdőzés, egy kerékpártúra után ellazulni a szaunában.

Nyáron szinte mindenkin úrrá lesz a zsongás. Fesztiválokra szeretnénk járni, strand- és fürdőhelyeket keresünk, ahol kipihenhetjük a hétköznapok fáradalmait áldásos termál vizek világában. Értékes pillanatokat jelent, ha együtt útra kellhet a család és megkezdődik a közös pihenés.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy hol lenne az az ideális kikapcsolódási hely, ahol mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van. A Békés megye északi részén, magyar-román határ közelében fekvő Füzesgyarmat kisvárosban mindenki megtalálja a számára kellemes kikapcsolódást nyújtó élményt, vágyjon akár nyugodt, kényeztető pihenésre, akár pörgős fesztiválra, akár sportolásra vagy a természetközelségét nyújtó túrákra.

Az előző évekhez hasonlóan idén is változatos tavaszi és nyári programkínálattal   találkozhatnak a városba látogatók.  

Május 9-én megrendezésre kerül a IV. Fűszeresek és Kézművesek Vására elnevezésű hagyományos rendezvény, mely a Körös-Sárréten található településeken élő és alkotó, természetes alapanyagokat felhasználó kézművesek és kistermelők kiállítása és vására. A rendezvény ideje alatt kézműves ételek és tájjellegű ételek kóstolására, vásárára a lesz lehetőség.

Június 26-27 Füzes és Fúvós Fesztivál immár 15. alkalommal kerül megrendezésre Füzesgyarmat városában. A Fesztivál egyedisége abban nyilvánul meg, hogy a környező településeken nincs még egy ilyen két napon át tartó, különböző stílusú, életkorú fellépőket felvonultató rendezvény, amelyen minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A Fesztivál első napján esti koncerteken a megyei, környékbeli amatőr zenekarok és néhány népszerű budapesti csapat szórakoztatja nem csak a résztvevő fiatal korosztályt, de a városba látogató minden érdeklődőt. Június 27-én  szombaton gyermek –és családi programokkal, gyermekműsorokkal, színes játékokkal, hagyományos Fúvós és Mazsorett felvonulással folytatódik a Fesztivál.  Esti szórakoztató programok után a Neoton Familia élő koncertje következik. Éjfél után látványos tűzijáték, lesz, amelyet követően disco zenés mulatság zárja programok sorát szombat éjjel.

Augusztus 1-jén 26. alkalommal kerül megrendezésre Füzesgyarmati Lovas Napok című rendezvény, amely programjai között lovas tornát, valamint egy egyedülálló, a füzesgyarmati lovas tornászok által kifejlesztett fogat-lovastorna bemutatót tekinthetnek meg a nézők. Emellett lesz még kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, büfé, marha-illetve birkapörkölt kóstolható!

A füzesgyarmati Hotel Gara is különleges, szórakoztató és kényeztető wellness programokkal várja kedves vendégeit tavaszi és nyári hétvégéken.

Május 22-25 között Pünkösdi hétvégén, Június 5-7 között Grill hétvégén 3 napot, 2 éjszakát tölthetnek el a szállóvendégek kedvező áron ingyenes wellness használattal, mely magában foglal fejenként egy 30 perces frissítő masszázst, medencés grill teraszos svédasztalos vacsorát is. Pünkösdi hétvégén szombat este élőzenés vacsorán  jó hangulatot és a kiváló ételek várják a vendégeket!

Június 19-21között Görög hétvégén wellness szolgáltatások mellett medencés grill teraszos svédasztalos vacsorán görög nemzeti ételeket kínálnak és tűzzsonglőrök szórakoztatják a szálloda vendégeit. 

A Barbecue hétvégén – július 3-5 között –  a parázs fölött készített grill ételek ízeivel bővül a svédasztalos reggeli és vacsora és lovas sétakocsikázás  nagy élményt nyújt az üdülők számára.  Ezúttal is bízhatunk a szállodai konyha magas színvonalában és kiváló minőségében, amelyet Toókos Ferenc olimpiai bajnok főszakács, a békés megyei Kulináris Team tagja vezet. Minden hétvégi csomagajánlat magában foglalja továbbá a díjmentes parkolást és WiFi használatot a Szálloda területén. Természetesen nem csak a hétvégéken, hanem bármely napon érdemes a Hotel Garát választani, ahol 6 éves korig ingyenes a szállás, 14 éves korig pedig 50%-os kedvezmény vehető igénybe!

További információ kérhető a +3666-490-985 telefonszámon, vagy e-mailben: info@garahotel.hu

A régió legszebb fürdője a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő különböző hőfokú és vízösszetételű medencéivel egyaránt kellemes pihenést, szórakozást, gyógyulást nyújt a strandkedvelőknek és a gyógyulni vágyóknak is. Májustól 1-től a „Csobbanó szerda” akció keretében minden szerdán érkező vendég kedvezményes, alacsonyabb áron veheti igénybe a fürdő szolgáltatásait.

Július 31-én egy igazán különleges rendezvényre, a Strandok éjszakájára kerül sor a füzesgyarmati Kastélypark Fürdőben, amikor a termálmedencékben egészen reggelig lehet majd fürdőzni! Az este Majka előadását hallgathatják meg a résztvevők.

Június 16-ig, továbbá június 17-től augusztus 31-ig, szeptember 1-től december 31-ig, a Kastélypark Fürdő szálláshelyein igénybe vehetők kedvezményes csomagajánlatok, amelyek tartalmazzák szállás 3 éjszakára, ingyenes parkolási lehetőséget és Fürdő korlátlan használatát. Minden ajánlatban 14 éven aluli gyermek részére 50% kedvezményt nyújtanak!

A bográcsozási lehetőség is kínálkozik a Fürdő vendégei számára.

Bővebb információ kérhető az alábbi telefonszámon: +3666-491-148 és e-mailben: kastelyfurdo@fuzestv.hu

Látogasson el Magyarországra, a határ menti Békés megye északi részén elhelyezkedő Körös-Sárrét kistérségbe! Legyen a vendégünk, töltsön el nálunk néhány napot! Tegyen egy kényelmes, látnivalókkal teli kirándulást a Tourinform irodában kölcsönözhető kerékpárok és bringóhintók igénybe vételével. A térségben érdekes kiállítóhelyek és kirándulóhelyek kínálnak programlehetőséget, melyekkel kapcsolatban örömmel nyújtanak tájékoztatást a Tourinform Körös-Sárrét Iroda munkatársai az alábbi elérhetőségeken: Telefonszám:+3666-470-395, e-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu

Keresse fel a www.sarretitura.hu honlapunkat is, ahol érdekességeket és programokat talál!

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat


5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.
Tel.: 66/470-395 Fax: 66/470-395
E-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu
Honlap: www.sarretitura.hu
www.sarretlife.hu 

Elrejtett gyöngyszemek a Körös-Sárréten


Nem is hinnénk, hogy mennyi érdekességgel találkozhatunk, ha csak annyit megteszünk, hogy nyitott szemmel, érdeklődve figyeljük a minket körülvevő világot. Ekkor nagy eséllyel előfordul, hogy olyan információ birtokába kerülünk, amelyről kevesen tudnak. Így juthat tudomásunkra például az, hogy közvetlen közelünkben, a Kertészszigetet Szeghalommal összekötő kis forgalmú út mentén Akasztó majorban hamarosan megnyitja kapuit egy fölújított régi nemesi birtok.

 A gróf Wenckheim Ferenc által 1876-ban építtetett kúriát Balla Ferenc mezőgazdász vásárolta meg és kezdte el felújítani 25 évvel ezelőtt. Először saját családjának szánta lakó-és pihenő helyül, de ahogy szépült és bővült a lakótér, az új „háziúr” tervbe vette, hogy kiadná majd vendégeknek is.

Egy napsütéses február délután a tulajdonos bemutatta birtokát a Tourinform iroda egyik munkatársának, akit lenyűgözött a régi és új motívumok harmonikus keveredése az impozáns főépületben. Meglepő, hogy modern korunk előtt, közel 150 éve is milyen okosan és gyakorlatiasan építkeztek. Erre egy példa az ablakkereteken elhelyezett kis rézgombok, melyek megakadályozták az ablakok ki-és becsapódását huzatban. Sőt gondoltak macska bejáró kialakítására is - no nemcsak a macska kedvéért, hanem hogy így kiirtsák a padláson az egereket, ahol a terményt tárolták.

A felújítás során minden használható korabeli elemet megőriztek és beépítettek a mesterek, a korhadt faajtókból is újat varázsolva, de találkozhatunk régi kilincsekkel, „emberes”, 12 méter hosszú tetőgerendákkal, és a kémény is a máig fennmaradt téglákból lett kirakva. Mindemellett összkomfortos az épület, megoldott a fűtés és a meleg víz, sőt, mosogatógép is van!

A lakóépületet tágas, parkosított udvar, valamint nagy erdős terület veszi körül, amely ideális például egy kis gyalogtúrára, madár megfigyelésre, barangolásra. Nagyszerű lehetőség osztálykirándulások, családi nyaralások szervezésére! Balla Ferenc elmondása szerint szívesen lát vendégül minden „jó szándékú embert”.

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

"Kastélyok és kúriák" előadás Körösladányban


2015. március 25-én rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tartott vetített előadást Kele József történész a Tüköry Lajos Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak a Körös-Sárréten fennmaradt nemesi kastélyokat és kúriákat bemutatva.

Az épületek nem egy esetben történelmi események színes környezetét adták, így a magyar gazdaság, kultúra-és politikatörténet neves alakjainak életébe nyújtanak bepillantást. A Wenckheimek, Szlávyak, Bölönyek mind ott voltak az országot, a Sárrétet formáló események élvonalában. A gyerekek érdeklődve és figyelmesen hallgatták az előadást, mely kiváló alkalom volt a hallgatóság érdeklődésének felkeltésére, hogy aztán majd személyesen is megtekintsék térségünk értékeit osztálykirándulások, tanulmányi utak alkalmával.

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület egyik fontos célkitűzése, hogy növelje a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben, ezáltal elősegítve, hogy minél több osztálykirándulást, a tananyag elmélyítését segítő ismeretszerző utat a kistérségünkön belül valósítsanak meg, kihasználva a helyi humán és természeti erőforrásokat. Ha ezt a célt sikerül megvalósítani, akkor a térség megtartó ereje nőhet, több jövedelem realizálódik a térségben, s a fiatal korosztály ragaszkodása, kötődése szülőhelyéhez erősödhet, jövőképük a helyben maradást erősítve formálható.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Forrás: Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület 

Kastélytúra a Körös-Sárréten


A térség klasszikus, emblematikus épületeit felfűző kastélytúra kidolgozásába kezdett a Füzesgyarmati Tourinform Körös-Sárrét iroda és a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület.

Az útvonal nem csak a www.sarretitura.hu oldalra kerül fel, az útvonalról áprilisra kiadványt is készítenek, mely a kastélyokat régi és új fotókon keresztül mutatja be, a látogatókat pedig konkrét információkkal segíti. A jövő évre pecsétfüzet kiadását és nyereményjáték elindítását tervezik.

Az iroda Szeghalomról Füzesgyarmatra költöztetése 2013-ban jó öltetnek bizonyult, hiszen a turisztikai vonzerők közelében a helyi turisták segítésére is tudnak összpontosítani. A betérőket, köztük a Kastélypark Fürdő kempingjébe érkező vendégeket angol, német és orosz nyelven szolgálják ki.

A tavaly beszerzett 74 db Schwinn Csepel kerékpárra épülő kölcsönző hálózat nagyon népszerű, a biciklik a térség mind a kilenc településén elérhetők, tavaly májusban pedig két bringóhintót is beszereztek. Előnyös, hogy Füzesgyarmatról Körösladányig kiépített kerékpárúton lehet eljutni.

www.sarretitura.hu oldalon az aktualizált rendezvénynaptár és a települések bemutatása mellett a legfrissebb túraajánlatok is megtalálhatók, melyek között a Kastélytúra útvonala is hamarosan olvasható lesz.

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda

http://www.visitbekes.hu/kastelytura-a-koros-sarreten 

Turisztikai fórum Körösnagyharsányban


2015. március 10-én közös turisztikai fórumot tartott Körösnagyharsányban a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület és a Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület.

Bemutatásra kerültek a Turisztikai Egyesület térségünket bemutató újonnan megjelentetett kiadványai: a Körös-Sárréti Kalauz, a Szálláshelyek, a Vadász-Horgász kiadvány, és a vadonatúj, frissen összeállított Kastélyok és Kúriák c. katalógus. Kláricz János elnök és Tőkésné Gali Mónika alelnök tájékoztatta a tagokat a közelmúltban lezárt pályázatokról, valamint a térségi nagyrendezvényekről, amelyekről hamarosan elkészül a Sárréti Nyár 2015 című programfüzet.

A résztvevők megtekinthettek egy igen színvonalas és élvezetes vetített előadást Kastélyok és kúriák a Körös-Sárréten címmel, melyet Kele József történész-muzeológus készített, és amely alkalmas arra, hogy szélesebb körben, például iskolákban is megismertesse térségünk épített örökségét.

A vetítés után Baraksó-Kovács Andrea ismertette a Vidékfejlesztési Egyesület és a Turisztikai Egyesület közötti együttműködési lehetőségeket. Bemutatta a Bejárható Magyarország nevű programot, melynek célja az aktív szabadidős turizmus erősítése, valamint külön kitért a vízi turizmusban rejlő lehetőségekre.

A programot sorsolás zárta, melynek során térségi vendégéjszakákat nyertek néhányan azok közül, akik az idei Utazás Kiállításon totót töltöttek ki a Tourinform Körös-Sárrét Iroda standjánál. Az idei szállásfelajánlók: Hotel Gara, Kastélypark Fürdő, Kiskastély Fogadó-Étterem, Dévaványai Strandfürdő és Gyógyászat, Ifjúsági Szállás, a Varietas Szálláshely, és a Malom Vendégház. Reméljük, hogy ezek az ajándékok is hozzájárulnak térségünk szálláshelyeinek ismertebbé válásához.

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat

A Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület bemutatása

2015. január 15.

 

Kovács Tibor munkaszervezet vezető beszámolója.


 

  

IV. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia

2015. február 11.

 

Negyedik alkalommal került megrendezésre Füzesgyarmaton a Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia. A rendezvény helyszínét a Thermal Hotel Gara Gyógy- és Wellness Szálloda Szitás Erzsébet konferencia terme biztosította. Több neves előadó is megtisztelte a vendégeket jelenlétével.


A vendégek érkezését és regisztrációját követően a „Füzesgyarmat Értékei” című kiállítás megnyitására került sor, melynek célja a helyi vállalkozók és kézművesek termékeinek bemutatása, népszerűsítése volt. A kiállítást a Művelődési Ház kollektívája szervezte, s a következő kiállítók kaptak lehetőséget a bemutatkozásra: Szitás Erzsébet Képtár, Füzesgyarmati Foltvarró Csoport, Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete, Füzesgyarmati Vadásztársaság, Galambos Sándor Hintókészítő, Macskási Tejtermelő Zrt., Golden Pallet Kft., Kastélypark Fürdő, Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE), Barkóczi-méhészet, La Rete Hungária Kft.

A vendégeket Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere, majd Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte.

A konferencia első része a megújult pályázati rendszer és a forrásszerzési lehetőségek bemutatásáról szólt.

Elsőként Joó Szabolcs, az Opus Team Kft. elnökének előadásában „A 2014-2020-a uniós fejlesztési ciklus” címmel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP) valamint a Vidékfejlesztési Programról (VP) kaptunk pontos tájékoztatást.

A második előadást Pintér Balázs, az MNVH Közvetlen Támogatások igazgatója tartotta. A prezentáció címe a „Közevetlen Támogatások (EMGA) alakulása a KAP változásának tükrében”. Információkat kaptunk az Alaptámogatás (SAPS), a „Zöld” komponens, a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatások, valamint a termeléshez kötött támogatások rendszeréről és ezek feltételeiről.

Pontos bemutatást hallhattunk a Nemzeti Agrárgazdaság Kamarájának felépítéséről, tevékenységeiről és jövőbeli terveiről Dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnökétől. Az előadás címe „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara struktúrájának és a vidéki gazdaság fejlesztéséért végzett tevékenységeinek bemutatása”.

Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal elnöke a „A Kormányhivatal és a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei” címmel a Kormányhivatal szervezeti felépítésének és tevékenységének rövid bemutatásáról, a Kormányhivatal munkaügyi szakigazgatási szervéről, a vállalkozások működésének segítéséről, valamint az S3 Stratégiáról tartotta előadását.

A konferencia első részét Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzat Közgyűlés elnökének prezentációja zárta. „Békés Megye Önkormányzatának területfejlesztési céljai” címmel a Területfejlesztési Operatív Programról (TOP) valamint a Békés Megyei Önkormányzat jövőbeni feladatairól és céljairól tájékozódtunk.

A sajtótájékoztató és a szünet után a rendezvény második része a helyi erőforrások és jó gyakorlatok bemutatásáról szólt.

Elsőként Glózik Klára, Békés Megyéért Vállakozásfejlesztési Alapítvány igazgatójának prezentációját láthattuk „A BMVA tevékenységének bemutatása, hitelezés, mikrohitel program” címmel. Az alapítvány célja – eddigi tevékenységeinek fenntartása és fejlesztése mellett - az őstermelők és kisvállalkozók bevonása a hitelprogramba.

Bere Károly, Füzesgyarmat Város Önkormányzatának polgármestere Füzesgyarmat költségvetési helyzetét követően a város jövőbeni terveiről, valamint az Önkormányzat gazdasági társaságainak bemutatásáról adott tájékoztatást. Előadásának címe „Az Önkormányzat és a vállalkozások közötti együttműködés jelene és jövőbeni tervei”.

Következőként Molnár Sándor, Vésztő Város polgármesterének előadásában „A Körös-Sárréti Leader Akciócsoport tevékenysége” címmel a Körös-Sárréti Vidékfejelsztési Egyesületről és eredményeiről, továbbá tevékenységein belül a LEADER és a Széchenyi 2020 programokról kaptunk információt.

A továbbiakban Báló Zsolt ügyvezető igazgató előadásában a Macskási Tej Zrt. történetéről és jelenlegi munkájáról hallottunk. A prezentáció címe „Több mint 20 éve a piacon! – A Macskási Tej Zrt. tevékenységének, fejlődésének bemutatása”.

Pikó Csaba igazgató „Minőségi raklapgyártás – Golden Pallet Kft. bemutatása” címmel érdekes tájékoztatást adott a Kft. működtetéséről, anyaghasználatáról és a raklapgyártás folyamatáról.

A konferencia előadói a Schamschula Virág által készített díszüveg órákat, Szabó László által gyártott díszdobozban kapták emlékül.

Este 19 órától a Díszvacsorán az „Év Vállalkozása” díjak átadására került sor, melyeket Egeresi István és Pikó Csaba, a Golden Pallet Kft igazgatója vehettek át.  

A rendezvény támogatói:

 • Körös-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület - Szeghalom
 • CYEB Energiakereskedő Kft. -Szentendre
 • CENTERING-ALFA KFT. - Debrecen,
 • Layer Kft. - Szeghalom,
 • VEZETŐKÉPZŐ AKADÉMIA KFT. - Gödöllő, 
 • Szabó László egyéni vállalkozó – Füzesgyarmat
 • Swietelsky Magyarország Kft.- Békéscsaba

 

A rendezvényről készült képek itt tekinthetők meg.

 

 

 

Forrás:Tourinform Körös-Sárrét Iroda 

A vendégek érkezését és regisztrációját követően a „Füzesgyarmat Értékei” című kiállítás megnyitására került sor, melynek célja a helyi vállalkozók és kézművesek termékeinek bemutatása, népszerűsítése volt. A kiállítást a Művelődési Ház kollektívája szervezte, s a következő kiállítók kaptak lehetőséget a bemutatkozásra: Szitás Erzsébet Képtár, Füzesgyarmati Foltvarró Csoport, Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete, Füzesgyarmati Vadásztársaság, Galambos Sándor Hintókészítő, Macskási Tejtermelő Zrt., Golden Pallet Kft., Kastélypark Fürdő, Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE), Barkóczi-méhészet, La Rete Hungária Kft.

 

A vendégeket Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere, majd Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte.

 

A konferencia első része a megújult pályázati rendszer és a forrásszerzési lehetőségek bemutatásáról szólt.

Elsőként Joó Szabolcs, az Opus Team Kft. elnökének előadásában „A 2014-2020-a uniós fejlesztési ciklus” címmel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP) valamint a Vidékfejlesztési Programról (VP) kaptunk pontos tájékoztatást.

 

A második előadást Pintér Balázs, az MNVH Közvetlen Támogatások igazgatója tartotta. A prezentáció címe a „Közevetlen Támogatások (EMGA) alakulása a KAP változásának tükrében”. Információkat kaptunk az Alaptámogatás (SAPS), a „Zöld” komponens, a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatások, valamint a termeléshez kötött támogatások rendszeréről és ezek feltételeiről.

 

Pontos bemutatást hallhattunk a Nemzeti Agrárgazdaság Kamarájának felépítéséről, tevékenységeiről és jövőbeli terveiről Dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnökétől. Az előadás címe „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara struktúrájának és a vidéki gazdaság fejlesztéséért végzett tevékenységeinek bemutatása”.

 

Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal elnöke a „A Kormányhivatal és a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei” címmel a Kormányhivatal szervezeti felépítésének és tevékenységének rövid bemutatásáról, a Kormányhivatal munkaügyi szakigazgatási szervéről, a vállalkozások működésének segítéséről, valamint az S3 Stratégiáról tartotta előadását.

 

A konferencia első részét Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzat Közgyűlés elnökének prezentációja zárta. „Békés Megye Önkormányzatának területfejlesztési céljai” címmel a Területfejlesztési Operatív Programról (TOP) valamint a Békés Megyei Önkormányzat jövőbeni feladatairól és céljairól tájékozódtunk.

 

A sajtótájékoztató és a szünet után a rendezvény második része a helyi erőforrások és jó gyakorlatok bemutatásáról szólt.

 

Elsőként Glózik Klára, Békés Megyéért Vállakozásfejlesztési Alapítvány igazgatójának prezentációját láthattuk „A BMVA tevékenységének bemutatása, hitelezés, mikrohitel program” címmel. Az alapítvány célja – eddigi tevékenységeinek fenntartása és fejlesztése mellett - az őstermelők és kisvállalkozók bevonása a hitelprogramba.

 

Bere Károly, Füzesgyarmat Város Önkormányzatának polgármestere Füzesgyarmat költségvetési helyzetét követően a város jövőbeni terveiről, valamint az Önkormányzat gazdasági társaságainak bemutatásáról adott tájékoztatást. Előadásának címe „Az Önkormányzat és a vállalkozások közötti együttműködés jelene és jövőbeni tervei”.

 

Következőként Molnár Sándor, Vésztő Város polgármesterének előadásában „A Körös-Sárréti Leader Akciócsoport tevékenysége” címmel a Körös-Sárréti Vidékfejelsztési Egyesületről és eredményeiről, továbbá tevékenységein belül a LEADER és a Széchenyi 2020 programokról kaptunk információt.

 

A továbbiakban Báló Zsolt ügyvezető igazgató előadásában a Macskási Tej Zrt. történetéről és jelenlegi munkájáról hallottunk. A prezentáció címe „Több mint 20 éve a piacon! – A Macskási Tej Zrt. tevékenységének, fejlődésének bemutatása”.

 

Pikó Csaba igazgató „Minőségi raklapgyártás – Golden Pallet Kft. bemutatása” címmel érdekes tájékoztatást adott a Kft. működtetéséről, anyaghasználatáról és a raklapgyártás folyamatáról.

 

A konferencia előadói a Schamschula Virág által készített díszüveg órákat, Szabó László által gyártott díszdobozban kapták emlékül.

 

Este 19 órától a Díszvacsorán az „Év Vállalkozása” díjak átadására került sor, melyeket Egeresi István és Pikó Csaba, a Golden Pallet Kft igazgatója vehettek át.  

 

A rendezvény támogatói:

 • Körös-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület - Szeghalom
 • CYEB Energiakereskedő Kft. -Szentendre
 • CENTERING-ALFA KFT. - Debrecen,
 • Layer Kft. - Szeghalom,
 • VEZETŐKÉPZŐ AKADÉMIA KFT. - Gödöllő, 
 • Szabó László egyéni vállalkozó – Füzesgyarmat
 • Swietelsky Magyarország Kft.- Békéscsaba

 

A rendezvényről készült képek itt tekinthetők meg.

 

 

 

Forrás:Tourinform Körös-Sárrét Iroda 

Lengyel Delegáció Füzesgyarmaton

2015. február 11.

 

A Tourinform Iroda közel egy éves előkészítő munkája eredményeként testvérvárosi kapcsolat kialakítása céljából a Gazdanapokra vendégül láthattunk egy ötfős delegációt Lengyelországból, Nowy Targ kistérségéből. A delegáció tagjai voltak: Jan Smarduch, Nowy Targ Járás Elnöke;  Marcin Kolasa, elnökhelyettes; Beata Szewczyk, jegyző; Nina Warpecha, jogtanácsos; Elżbieta Skałuba, a Promociós Osztály dolgozója.


 

 

 

A csoport csütörtöktől szombat estig vendégeskedett a Hotel Garában, ahol csütörtök este tolmácsok segítségével egy kellemes ismerkedő megbeszélésen vehetett részt magyar oldalról Bere Károly polgármester, Vida Imre képviselő és Tőkésné Gali Mónika, a Tourinform Iroda vezetője.

 

Pénteken délelőtt a vendégek és a kistérség polgármesterei egy bemutatkozó megbeszélésen ismerkedtek egymás intézményi, gazdasági és financiális adottságaival, majd ezt követően megtekintették a Kastélypark Fürdőt, a Galambos Hintókészítő Műhelyet és ellátogattak a KUKA Robotics Hungária Kft. üzemébe is. Szombaton a „Sárrét Gyöngye” gyógyvíz áldásos hatásának megtapasztalása után együtt énekeltek a cigányzenészekkel a disznótoron, majd Szeghalmon folytatva programjukat megtekintették Túri János tűzoltó parancsnok magángyűjteményét, a „Mundérba bújt történelem” kiállítást. Kovács Tibor a LEADER HACS munkaszervezet vezetője a helyi forráselosztásról és az akciócsoportról tartott rövid tájékoztatót, mely rendkívül érdekelte lengyel partnereinket. Macsári József szeghalmi polgármester meghívására, a 40 éves jubileumát ünneplő Táncegyesület gálaműsorán bepillantást kaphattak térségünk kulturális életébe is.

 

Búcsúzóul Jan Smarduch elnök és Bere Károly polgármester megállapodtak abban, hogy az együttműködést folytatják, s mihamarabb közös előnyökkel járó üzleti együttműködéseket indítanak el. (Csereüdültetés, testvérvárosi pályázatok benyújtása, városüzemeltetési jó gyakorlatok átadása, stb.) Ehhez első lépésként a vendégek magukkal vihették a kistérségről és Füzesgyarmatról készített, konkrét üdülési ajánlatokat is tartalmazó lengyel nyelvű kiadványainkat.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Gazda-és Vállalkozónapok Konferencia Füzesgyarmaton

2015.január 21.

 

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a konferencia a Hotel Garában, melyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


 

 

  

Meghívó a "Füzesgyarmat Értékei Kiállítás" megnyitójára.

2015. január 20.

 

 

  

Karácsony és Szilveszter a Hotel Garában

2015. január 9.

 

"Nagy örömünkre szolgál, hogy az év utolsó napján ismét teltházas foglaltságot értünk el."


 

A karácsonyi ünnepi hosszúhétvégén minden szobánk kiadásra került. A csodálatosan díszített étteremben választékos, és bőséges ételek felszolgálása mellett élőzenés vacsora várta a résztvevőket.  A menü a következő fogásokból tevődött össze: filézett pontyhalászlé, pulykasült, különféle sertés ételek, töltött káposzta, mindemellett házi sütésű bejgli és somlói galuska. Karácsony első napján szabadtűzőn sült gesztenyét szervíroztunk a vendégeink részére, mogyorókrém és méz ízesítéssel. Mivel a hőmérséklet elég alacsony volt ezért forralt bor elfogyasztására is lehetőség nyílt a forró kültéri termálvizes medencében. Összegezve a Karácsonyi ünnep kellemesen és családiasan telt szállodánkban a vendégeink legnagyobb megelégedésére.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy az év utolsó napján ismét teltházas foglaltságot értünk el. Szállóvendégeinken kívül, az étteremben egy 100 fős külsős tagokból álló társaságot fogadtunk.

 

A szilveszteri rendezvényt különböző szórakoztató programok színesítették, és a roskadásig megrakott svédasztalos vacsorát különböző ínycsiklandó ételek tarkították. A menü: sertésből, vadból, bárányból készült ételek voltak és a desszert 3 féle torta.

 

Az ünnepséget a szeghalmi Főnix tűzzsonglőr egyesület mellett Bihari Gellért az esti showder sztárvendége nyitotta meg. A zenét a Kheopsz zenekar szolgáltatta, amely egyben az egész este hangulatát is emelte. Az éjszakai mulatozás közben megválasztásra került az est” limbó királya” és a twist verseny győztese, amit a tombolahúzás követett. Értékes ajándékokra tehettek szert, akik megvásárolták a jegyeket, a főnyeremény egy 2 fő részére szóló 2 éjszakás Gara ajándékutalvány volt teljes ellátással.  Az éjféli koccintást követően, ismételten a svédasztalos kínálatból választhattak a kedves vendégek, amelyen ezúttal az újévi hagyományos ételek sorakoztak föl.

 

A Hotel vezetősége, és a személyzet nevében kívánunk mindenkinek Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet!

 

Forrás: Hotel Gara Szálloda, Füzesgyarmat 

Karácsonyi és szilveszteri ünnepek a Kastélypark Fürdőben

2015. január 9.

 

A 2014-es év végén karácsonyi szeánszot hirdettünk meg a Kastélypark Fürdőben. 


 

Hangulatos karácsonyi dallamok kíséretében, illóolajos felöntésekkel vártuk szaunázni, pihenni vágyó vendégeinket. Az esti órákban teával, mézes süteménnyel kedveskedtünk látogatóinknak, amit szorgos kezek készítettek el az ünnepeket megelőző napokban. Sokan kihasználták az akciónkat, ami arra vonatkozott, hogy a teljes áru napi jegy megvásárlásával jogosulttá váltak a szauna használatára is.

 

December 24-én és 31-én délután négy óráig volt nyitva a Fürdő, egyéb napokon teljes nyitva tartással vártuk kedves vendégeinket. Karácsony másnapján, 26-án, valamint 27-én és 28-án látogattak el hozzánk a legtöbben. Családi, baráti körben töltöttek el nálunk néhány kellemes órát, a gyógyvíz gőzölgő melegében pihenhették ki a munka és a karácsonyi ünnepek fáradalmait. Év végén a motel és a panzió is teltházzal üzemelt. Baráti társaságok búcsúztatták az óévet szálláshelyeinken, még a kempingben is volt néhány lakókocsis vendégünk.

 

Az új esztendőben is szeretettel várjuk minden kedves fürdő és szállóvendégünket!

 

Forrás: Kastélypark Fürdő, Füzesgyarmat 

Újra Gazdanapok Füzesgyarmaton!

2015. január 8.

 

2015. február 6-7. között ismét megrendezésre kerül a Füzesgyarmati Gazda-és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia Dr. Fazekas Sándor miniszter részvételével, melynek a Hotel Gara*** Szálloda ad otthont.


 

A pénteki program rengeteg érdekes, aktuális, hasznos információ tartalmú előadást tartalmaz, melyek keretében bemutatásra kerülnek többek között a 2014-2020-as EU-s költségvetési időszakban felhasználható források, az önkormányzat és a vállalkozók közötti együttműködési lehetőségek, és már bevált, jó gyakorlatot folytató vállaklozások. A napot a díszvacsora zárja, ahol átadásra kerül a „Füzesgyarmat Vállalkozója 2014” díj is.

 

Szombaton a füzesgyarmati hagyományőrző disznótoroson és helyi termékek bemutatóján vehetünk részt, délután pedig a „Találjuk ki magunkat!” c. gondolatébresztő előadáson. A rendezvény elsődleges célközönsége a helyi és térségi vállalkozók, kiemelten a 18-35 év közötti fiatalok. A Konferencia egyik várt-remélt eredményeképpen új projektek körvonalazódhatnak, melyek által az EU-s források lehívása a helyi gazdaság fejlesztését segíti elő.

 

A részletes program és a jelentkezési lap a www.fuzesgyarmat.hu, illetve a www.sarretlife.hu honlapon érhető el január első hetétől.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat

 


5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.
Tel.: 66/470-395 Fax: 66/470-395
E-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu
Honlap: www.sarretitura.hu
www.tourinform.hu 

Adventi lélekmelengető programok

2014. december 5.

Ismét Advent időszakába léptünk, amikor elkezdődik a karácsony előtti izgalmas várakozás, készülődés, lelkünk díszbe öltöztetése az ünnepekre. Ezt a hangulatot, valamint az összetartozás érzését erősítik a települések rendezvényei, melyek között sok zenés program és vásár megjelenik.


 

Mindjárt a hónap elején, december 6-án este egy hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő Adventi hangversenyen vehetnek részt a zenekedvelők a szeghalmi Művelődési Központban, ahol a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekarral együtt gondoskodik a felejthetetlen zenei élményről. Egy szűk héttel később, december 12-én a szeghalmi városi könyvtárban fellép a dévaványai Vox Humana Vegyeskar és a Boróka Énekegyüttes, akik az adventi kórusirodalom és a magyar népzene gyöngyszemeiből állítják össze műsorukat, amelyen a részvétel ingyenes!

 

Dévaványán sem marad el a zenés program Adventkor, hiszen december 6-7. között kerül megrendezésre immár negyedik alkalommal a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptánc Verseny. Erre a színvonalas eseményre is szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, akik szívesen szurkolnának a különböző korosztályú művészeknek, akik a neves zsűri előtt mutatják be tudásukat.

 

Vésztőn több koncertet is terveznek, ezek közül most a Békéscsabai Filharmónia december 9-i komolyzenei koncertje és az Alapfokú Művészeti Iskola karácsonyi hangversenye kap említést, melyek a Sinka István Művelődési Központban tekinthetők majd meg. Az Adventi muzsika utolsó dallamai a csökmői karácsonyi koncerten hangzanak el december 22-én, ahol a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi műsorával lélekben igazán felkészülhetünk a közelgő Szentestére.

 

A további adventi programok megtekinthetők a www.sarretitura.hu weboldal Eseménynaptárában.

 

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda munkatársai sok szeretettel kívánnak minden kedves Olvasónak békés, meghitt ünnepeket!

 

 

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Adventi Hangverseny Szeghalmon!

2014. november 20.

 

Egy különleges zenei program kerül megrendezésre 2014. december 6-án 17.00 órakor a szeghalmi Művelődési Központban, melynek megálmodója és egyik karvezetője Döge Csaba, az egykori Szeghalmi Fúvószenekar oszlopos tagja.


 

Néhány évvel ezelőtt még Szeghalmon is működött egy színvonalas fúvószenekar, melynek alapító karnagya, Kiss Tamás az est vendégeként lesz jelen. Döge Csaba zenei pályafutását jelenleg a Szeghalomtól 10 km-re fekvő, már Hajdú-Bihar megyéhez tartozó Csökmőn folytatja, ahol már közel 18 éve vezeti a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekart eredményesen. Több száz koncert és fellépés van a hátuk mögött, ennek ellenére Csaba elmondása szerint azt tapasztalja, hogy egyre kevésbé van igény a színvonalas hangversenyekre. Többek között a rézfúvós zene népszerűsítésének vágya inspirálta őt arra, hogy hagyományteremtő céllal kezdeményezze a koncert megrendezését. Meghívását elfogadva érkezik majd a Magyar Rádió Gyermekkórusa Dr. Matos László vezetésével, amely a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekarral együtt gondoskodik a felejthetetlen zenei élményről.

 

E koncert több szempontból is komoly jelentőséggel bír, hiszen segíthet terjeszteni és növelni a komolyzene szeretetét megyehatárainkon innen és túl, adventhez kapcsolódóan fokozhatja az összetartozás érzését, a közösségi élményt, és nem utolsó sorban alkalmat ad a volt szeghalmi zenekari tagok baráti találkozójára.

 

Aki teheti, ne hagyja ki ezt az egyedülálló eseményt! Jegyek kaphatók a szeghalmi Művelődési Központ irodájában.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Márton-napi vigasságok

2014. november 7.

 

November 11-e Szent Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a maga hagyományai, népszokásai, jellegzetességei.


 

A legenda szerint Szent Márton, mikor a római császár katonájaként szolgált, a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt.  Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

 

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát. A hiedelem szerint Szent Márton napján  ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is.

 

A Körös-Sárrét több településén is szerveznek Márton-napi programokat. A Hotel Gara egy egész hétvégét szán erre november 14-16. között, amelynek fő programja sok egyéb szolgáltatás mellett a szombat esti különleges ízeket felvonultató liba lakoma élőzene mellett, borkóstolóval egybekötve. A Bihari Madárvárta ezt az ünnepet a vadludak megfigyelésével köti össze november 7-8-án, ahol a Bihari Halastavak bejárása mellett lehetőség lesz természetfilmet nézni, kézműveskedni, lúdból készült ételeket kóstolni. November 11-én Vésztőn a Mesterségek Házába, november 22-én pedig a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteménybe várják az érdeklődőket különböző programokkal Márton nap alkalmából.

 

Érdemes kihasználni e lehetőségeket és ellátogatni a Körös-Sárrétre!

 

Forrás:http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2013/11/11/marton-napi-hagyomanyok-szokasok                         Tourinform Körös-Sárrét Iroda; www.sarretitura.hu 

Újra megrendezésre kerül a Várkonyi Imre Emléktorna

2014. november 6.

 

Füzesgyarmat sokat köszönhet egykori polgármesterének, Várkonyi Imrének, hiszen munkássága alatt jelentős fejlődésen ment keresztül a város.


 

Felépült a Termálkemping, megújult a Kastélypark Fürdő panziója, történt útburkolat felújítás, megépült a kerékpárút Füzesgyarmat és Szeghalom között, útjára indult a 2 milliárd forintos szennyvízhálózat-beruházás, valamint az ő érdemeihez fűződik, hogy a strandfürdő termálvízét "Sárrét Gyöngye" néven gyógyvízzé nyilvánították.

 

A közismert és közkedvelt polgármester halála után egy évvel, 2011-ben megkapta a Füzesgyarmat Város Díszpolgára posztumusz kitüntetést, melyet fia, Imre vett át Bere Károly polgármestertől.

 

2011 novemberében a család és a barátok megrendezték az első Várkonyi Imre Emléktornát, mely azóta minden évben megrendezésre kerül a Sportcsarnokban, idén immár negyedik alkalommal, november 15-én. A program keretén belül izgalmas sportmérkőzéseket és más színes műsorokat tekinthetnek meg az érdeklődők, akiket szeretettel várnak a rendezők!

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat

  

Mazsorettek Prágában

2014. november 5.

 

A Szeghalmi Mazsorett Együttes Aranyeső és a Füzesgyarmati Mazsorett Együttes Napsugár, többszörösen Kiemelt Arany Okleveles csoportjai meghívást kaptak Prágába, az V. Művészeti Fesztiválra, ahol nagy sikert arattak.


 

A fesztivál célja a nemzetek közötti együttműködés és barátság erősítése, egymás kultúrájának, tevékenységének megismerése volt. Az Egyesült Államoktól, Örményországon át, Hollandiáig, 10 ország, 28 (zenekar, tánc, kórus) formációja képviselte hazáját.

 

A fellépések, a zsúfolt program ellenére, minden percet kihasználtunk és megtekintettük Prága történelmi nevezetességeit (Károlyi – híd, Óvárosi tér – csillagászati óra, Prágai Vár, Szt. György bazilika, Vencel tér, Hradzsin tér – őrségváltás), hajókáztunk a Moldván.

 

Sok szép élménnyel, elismerésekkel, kapcsolatokkal tértünk haza. A Nemzetközi Fesztivál Iroda rendkívül elégedett a teljesítményünkkel és már elküldte a jövő évi ajánlatait.

 

Tanítványaim és szüleik nevében is köszönjük a bizalmat, az anyagi támogatást, melyre a továbbiakban is igyekszünk a legjobb tudásunk szerint rászolgálni.

 

Macskinné Pór Erzsébet, művészeti vezető

  

Térségi értékek megismertetése a diákokkal

2014. október 31.                                                                                

 

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület növelni kívánja a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben.

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület a Sárrét Falusi Turizmusáért Egyesület néven alakult 1998-ban a két halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben, Békés-Biharban és a Körös-Sárréten alternatívát kínálva az országos átlagot kétszeresen, néhány településen ennél is nagyobb mértékű munkanélküliségi mutatók mellett a fejlődésre, felvázolva egy lehetséges kitörési területet, az idegenforgalmat. Az egyesületünk mára a két kistérség idegenforgalmának a legfontosabb idegenforgalmi civil szerveződése. Egyesületünk folyamatosan növekszik, egyre többen érdeklődnek szervezetünk iránt, 2013-ban 51 tagunk volt. (12 önkormányzat mellett új belépő Csökmő, 10 magánszemély, 5 egyesület, 7 egyesületi tagsággal rendelkező önkormányzatok által fenntartott intézmény és 17 vállalkozó).

 

Egyesületünk működése során a térségi fiatalok nevelésére, ismereteik a fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyez. Célunk, hogy a Körös-Sárrét épített és természeti örökségét megismerhessék a térségünk településein élő diákok és felnőttek, s a közös programok során segítsük az ifjúsági korosztály beilleszkedését a helyi társadalmi életbe. Ennek érdekében 2013-ban 5 db ismeretterjesztő előadást és 2 db konferenciát szerveztünk általános iskolásoknak a Körös-Sárrét értékeiről.

 

Működésünk során erősíteni kívánjuk a térségi turizmus szervezésében betöltött szerepünket, s növelni a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben. Ezáltal elősegítve, hogy minél több osztálykirándulást, a tananyag elmélyítését segítő ismeretszerző utat a kistérségünkön belül valósítsanak meg, kihasználva a helyi humán és természeti erőforrásainkat.

 

Ha ezt a célunkat sikerül megvalósítani, akkor a térség megtartó ereje nőhet, több jövedelem realizálódik a térségben, s a fiatal korosztály ragaszkodása, kötődése szülőhelyéhez erősödhet, jövőképük a helyben maradást erősítve formálható. Törekszünk arra, hogy az ifjúsági korosztály számára növekvő számban elérhetővé váljanak a térségi értékek megismerését elősegítő alkalmak.

 

Az iskolai oktatást kiegészítve gyakorlatban kapcsolódhatnak be az érdeklődő fiatalok az önkéntes munkába, s lehetőséget kapnak arra, hogy a szakmai tevékenységekben is tevőlegesen szerepet vállaljanak. Így volt ez a konferenciáinkon is, ahol a dévaványai középiskola turizmus szakirányát választó tanulók fogadták a vendégeket, vagy a kitelepüléseken, ahol a rendezvények látogatóit tájékoztatták pl. a térségi turisztikai lehetőségekről.

 

A jövőben még több lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy ha a tevékenységi területeinken kitelepülünk egy rendezvényre, akkor az ott működő iskolákból érkező tanulók is vegyenek részt a tájékoztatási, információ-szolgáltatási tevékenységünkben.

 

Tevékenységünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja. 

Füzesgyarmat is gyúrt a Kolbászfesztiválon

2014. október 29.

 

Múlt héten csütörtöktől vasárnapig Békéscsaba, ezen belül is a Sportcsarnok és környéke volt a kolbász fővárosa, ahol minden napra jutott valami izgalmas újdonság.

4 napig minden a gasztronómiáról, a város és vidék értékeiről, a kulturált szórakozásról szólt. Kolbászkészítő versenyek, disznóvágás bemutatók, zenei fellépők szinte minden műfajból, családi és gyerekprogramok várták az érdeklődőket reggeltől estig.

 

A legnagyobb érdeklődés a szombati kolbászgyúró versenyt övezte, melyen Füzesgyarmat négy asztalnál az alábbi résztvevőkkel indult: a város önkormányzatát Bere Károly polgármester képviselte, a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület Molnár Sándor elnök, Vésztő polgármestere vezetésével vett részt, a cégeket Báló Zsolt, a Macskási Tej Zrt. igazgatója képviselte, jelen volt Pikó Csaba is, a Golden Pallet Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Hegedűs Zsolt, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány vezetője.

 

A füzesgyarmati versenyzők két db színes molinóval hívták fel magukra a figyelmet, illetve jelezték a szurkolóknak, hol is vannak pontosan a zsúfolásig megtelt sátorban. Az összesen több mint 550 csapat egyszerre 3 helyszínen, közel 3000 kg húst használt fel. Pörögtek a kezek, fogyott a pálinka, végig vidám hangulat uralkodott.

 

E részvétel különleges értéke a jókedv mellett, hogy a civil és a vállalkozói szféra összefogása valósulhatott meg ezen a rangos eseményen, népszerűsítve Füzesgyarmat városát és a Körös-Sárrétet. A megjelenést Tőkésné Gali Mónika, a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület titkára, egyben a Tourinform Körös-Sárrét Iroda vezetője szervezte és koordinálta.

 

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda is részt vett térségünket népszerűsítő kiadványaival a Kolbászfesztivál kiállításán. Standját sok érdeklődő felkereste, akiket érdeklődési körüknek megfelelő információkkal, programajánlatokkal láttak el az iroda munkatársai. A legnépszerűbb kiadványok a Körös-Sárréti leporelló, a fürdők brosúrái, valamint a térségi kistérkép voltak. Most is nagyon kedveltté vált az öt kérdésből álló turisztikai totó, melynek kitöltéséért ajándék hűtőmágnes járt. Érdekes módon a messziről érkezett vendégek is tudták a választ (vagy jól tippeltek) a térségünkre vonatkozó kérdésekre. A Csabai Kolbászfesztiválnak tényleg egyre nagyobb a híre, hiszen számos turista látogatott el a fővárosból és a Dunántúlról, sőt a szomszédos országokból is, akik remélhetőleg  viszik magukkal megyénk és térségünk jó hírét.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, www.csabaikolbaszfesztival.hu

 

  

Turisztikai kiállítás a kolbászfesztiválon

2014. október 22.

A füzesgyarmati Tourinform Iroda is részt vesz a Kolbászfesztivál turisztikai kiállításán.

  

Hamarosan elkezdik a tanuszoda építését Füzesgyarmaton

2014. október 21.

 

A Program-megvalósítás első ütemében 24 településen, köztük Füzesgyarmaton valósul meg tanuszoda infrastruktúra-fejlesztés.

A Kormány számára prioritás a jövő nemzedékek egészséges fejlődésének, nevelésének támogatása, az oktatás és sport infrastrukturális feltételrendszerének biztosítása, amely számos előnnyel jár. Minden sportlétesítmény-fejlesztésre költött forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban, valamint a sport kitörési pontot jelenthet a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek számára.

 

Előzetes felmérések alapján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ összeállította azon települések listáját, ahol a Program keretén belül tanuszoda kerül kialakításra, tekintettel a magas gyermeklétszámra, valamint a járásban található tanuszodák számára. Alapvető cél, hogy a mindennapos testnevelés keretében minden gyermek megtanuljon úszni Magyarországon.

 

A Program-megvalósítás első ütemében 24 településen, köztük Füzesgyarmaton valósul meg tanuszoda infrastruktúra-fejlesztés, mind a 24 településen szükséges az Önkormányzatnak az előzetesen meghatározott önerő biztosítása. Az önerő biztosításának oka, hogy az uszoda egy olyan plusz szolgáltatást jelent a település infrastruktúrájában, mely jelentős közvetett illetve közvetlen jövedelemtermelő kepeséggel rendelkezik.

 

A jelenlegi tervek alapján egy 10x6x0,8m méretű, valamint egy 25x15x1,9m méretű medence valósul meg, bontható fémvázas sátortetővel, szendvicspanel oldalfallal, fix építésű öltöző és kiszolgáló épülettel. Az úszás alapjainak megtanulásához, illetve rövid pályás úszóversenyek lebonyolításához kiválóan alkalmas a 25 méteres úszómedence. Tekintettel arra, hogy az uszoda elbontható tetőszerkezetű, így nyáron a település és vonzáskörzete számára strandként tud üzemelni.

 

Az úszásoktatást testnevelő tanárok, illetve szükség szerint megfelelő szakvizsgával rendelkező úszómesterek fogják végezni. A szükséges létszámú szakemberek képzésére is sor kerül majd. A tervek szerint a jövő tanévre készül el az új tanuszoda.

 

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat

 

 

  

18. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL

2014.10.15.

 

A Csabai kolbász az elmúlt évben elsőként kapta meg a hungarikum minősítést. A termék több szempontból is jelképpé vált az idők során. Nemcsak a csabai húskombinátot vagy a multicéget képviseli, hanem azt a számos helyi kistermelőt, kolbászkészítő mestert és családot is, ahol a kolbász elkészítésének módja és receptje mára már hagyománnyá vált.

A Csabai kolbász ízvilága a jó ízléssel adagolt, kiváló minőségű fűszerpaprika és az egyéb hozzávalók hagyományszerű adagolásától válik egyedivé. Készítése egy élő néphagyomány, amely több, mint száz éve, generációkon keresztül szinte semmit sem változott.

A csabai hungarikum születésének története homályba vész, mivel házi termék lévén generációk alatt fejlődött ki. Pontos feljegyzések nem kerültek napvilágra, de a régi iratokban fellelhető utalások alapján arra következtethetünk, hogy a magyar kolbásznak mintegy 600-700 éves múltja van. Egy anekdota szerint Bonaparte Napoleon idejében, a háborúk során az angolok blokád alá vették az európai kikötőket, így a bors hiánycikké vált. Ekkor találhatták ki a csabai mesterek, hogy a helyben megtermelt paprikával helyettesítik a borsot.

A békéscsabai Kolbászfesztivál alkalmával már 1997 óta, minden év októberének második felében ünnepelhetjük a nemes hagyományt, a kolbászkészítést, valamint a hungarikummá vált Csabai kolbászt.

Idén a 18. alakalommal kerül megrendezésre a fesztivál, melyen számos programlehetőség adódik az idelátogatók számára. Ilyenek például a kolbászgyúró verseny, a koncertek, a töltött káposzta főző verseny, valamint megtekinthetőek és megvásárolhatóak a kistermelői, kézműves és a kolbászkészítő mesterek által ajánlott termékek is.

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Körösladányi Cuháré citerazenekar zenéjét választottuk főcímzenének.

2013. április 23.


Interjú Bátori Gézával Bors Polgármesterével

2013. április 24.

 


 

A nagyváradi állatkert

2013. május 29.

 

A nagyváradi állatkert május 27-én, hétfőn egy kellemes és modern környezetben fog megnyílni a látogatók előtt, mondta csütörtökön a nagyváradi közterület felügyelet igazgatója, Andrew Liviu. Az állatkertben közel 120 állatfajt lehet megtekinteni, beleértve a Nagyváradon eddig még nem látott fajokat is.


Az igazgató elmondása szerint június 1. és 2-án gyermeknap lesz náluk, ezért az állatkertbe való belépés ingyenes lesz minden gyermek számára. Láthatók itt antilopok, kosok, kenguruk, papagájok, koatik, páviánok, varánuszok, selyem makik, jaguárok, tigrisek, medvék és sok más faj a Kárpát-medencéből. A közeljövőben kerül sor zebra, teve, leopárd és a kárpáti-szarvas behozatalára.

2008 előtt a nagyváradi állatkert számára egy 3,5 hektáros terület állt rendelkezésre, ahol az állatoknak elegendő helyet kellett biztosítani. Most, hogy az állatkert területe bővíthető lett, majdnem a duplájára nőtt, mivel eléri a 7 hektárt. Ezzel a mérettel már megfelel egy európai színvonalú állatkertnek.

A nagyváradi állatkert fejlesztésének és korszerűsítésének finanszírozására 2008-ban jóváhagyásra került projekt munkálatai csak 2010-ben kezdődtek el.
Az állatkertre fordított tervezési, a modernizációs és a terjeszkedési költségek összesen 4.500.000 € (ÁFA-val) tetek ki, amelyből 75%-ot a Környezetvédelmi Minisztérium és a 25%-ot Nagyvárad szolgáltatta.

A munka során minden épület (összesen 52) felújításra került, és a megállapodás a 22.455 négyzetméternyi külső területek rendezésére is vonatkozott. Kialakításra került 42 hely az állatok, s külön a madarak számára is, berendeztek teret oktatási és szabadidős tevékenységek részére, építettek egy állatorvosi szobát, és létrehoztak kiállítási tereket is. Ugyanakkor felújításra került az elektromos hálózat, víz- és csatorna, ill. a fűtésrendszer is.

Az állatkertet 9.00 és 19.00 között lehet látogatni A belépő díj felnőtteknek 10 lei, gyermekek számára 5 lej. Lesz családi jegy is (anya, apa és 1 gyermek) 20 leiért, ill. 25 leibe kerül olyan családok számára, ahol két gyerek van. AGERPRES

Összefogással a Körös-Sárrét ismertségének növeléséért

2013. szeptember 27.


A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület szorosan együttműködve a Tourinform Körös-Sárrét irodával folyamatosan erősíti a térség turisztikai szolgáltatói közötti párbeszédet, a kapcsolat és hálózat építést. Működési területük az Észak-békési térségre terjed ki. A szervezet tagsága 27 szolgáltatóból, 12 önkormányzatból, 5 civil szervezetből és 7 önkormányzati intézményből tevődik össze. Az egyesület fontos szerepet tölt be a térség turisztikai termékfejlesztésében, s a szakmai információk közvetítésében. Céljuk, hogy a Körös-Sárrét területén, a településeken működő kézművesek, rendezvényszervezők, önkormányzati döntéshozók, vállalkozók, az általános és középiskolai diákság megismerkedhessen Békés-Bihar és a Körös-Sárrét értékeivel és hagyományaival. Sikeres LEADER projektet valósítanak meg, mely során kiadványokat készítettek, valamint 44 darab kerékpár és 11 egységes információs pult került beszerzésre. Ezeket az eszközöket kihelyezték a településekre, ahol a kerékpárokkal új turisztikai szolgáltatás bevezetése valósulhatott meg. A polcokat, feltöltve kiadványokkal a leglátogatottabb helyekre tették a településvezetők, így elérték azt, hogy a 11 településen egységes információs pont jöjjön létre. Következő lépésben az egységes megjelenés feltételeit teremtik meg, hiszen hamarosan elkészül a 6 db roll-plakát, 2 db mobil pult és 2 db cikk-cakk kiadványtároló polc is. 

 

  

 

 

Sajtótájékoztató meghívó - Körösladány 2013.11.07

 

 

Új marketingeszközökkel népszerűsítik a Körös-Sárrétet

2013. novemer 12.


A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület új marketing eszközök beszerzésével törekszik arra, hogy a térség turisztikai népszerűsítését elősegítse.  Sikeres LEADER projektet valósítottak meg, mely során többek között az egységes megjelenés feltételeit teremtették meg, hiszen elkészült a 6 db roll-plakát, 2 db mobil pult és 2 db cikk-cakk kiadványtároló polc is.

2013. október 5-én az Egyesület is kitelepült a Szeghalmon megrendezett I. Betakarítási Forgatagra, melyen számos térségi kiadvánnyal és totóval várta az érdeklődőket. Ezen a rendezvényen mutatták be először a látogatóknak az új roll-plakátjaikat és az új pop-up pultot. Ezek a marketing eszközök megkönnyítik és színvonalasabbá teszik a térség ismertségének és népszerűsítésének céljából végzett erőfeszítéseiket. Az eszközöket a térség szolgáltatói és intézményei is igénybe vehetik előzetes egyeztetés alapján.

További információ: Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület – Tőkésné Gali Mónika titkár

Iroda: 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89. Tel: 66-470-395; 06-70-329-44-54

www.sarretitura.hu; e-mail: sarretitura@gmail.com

SAJTÓKÖZLEMÉNY Körösladány Város szennyvízcsatornázása II. ütem és a szennyvíztisztító telep bővítése

2013. november 11.


Megújult a Dévaványai Strandfürdő és Gyógyászat, Gyermek és Ifjúsági Tábor és Kemping

Az elmúlt hónapokban jelentős turisztikai beruházásokra került sor Dévaványán, amelynek eredményeképpen várhatóan megnövekszik majd a városba látogató turisták száma.


 

A 2014-as nyári strandszezont már tervezhetik úgy az érdeklődők, hogy hosszabb időt töltsenek a dévaványai strandon, ahol eddig is kellemes, élményekben gazdag időt tölthettek el a 4 db kültéri medencében, a röplabdapályákon és az ingyenesen igénybe vehető csúszda használatával. Ezután ezt több napon át is megtehetik, hiszen 12 db 4 személyes faház megépítésére került sor. A faházak mellett még 12 sátorhely és 4 lakókocsi leállóhely is épült azok számára, akik inkább a természetközeli pihenést választanák.  Ezenkívül játszóteret és tűzrakóhelyet is kialakítottak a strandfürdő melletti területen. A faházakhoz tartozó portaépületben igényes körülmények között elkészíthetik és el is fogyaszthatják az ízletes ételeket. Nyitás: május. 1.; Hétköznap: 10-19- óráig; Hétvégén: 9-20 óráig. 

2014.03.14. 

Gazda-és Vállalkozónapok Füzesgyarmaton

 

2014. február 7-9 között rendezik meg a Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapokat. Az esemény középpontjában két témát szeretnének állítani, egyrészt az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszakában a vidék számára elérhető források ismertetését, másrészt a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségét a gazdák számára. Az utóbbi téma azért is fontos a település számára, mivel Füzesgyarmat városa egy klasztert hozott létre a Szent István Egyetemmel karöltve, amely együttműködésnek fő célja a megújuló energiák hasznosításának gyakorlati bemutatása, és hosszú távon az egyetemi képzés gyakorlati helyének kialakítása.

A biogáz erőmű részét képezi annak a zöldenergia parknak, amely városban létesül. Elkezdték a helyi geotermikus energia hasznosítását és terveik között szerepel egy később megvalósuló napelem park is. A Gazdanapok alkalmából bemutatják a jelenleg kísérleti stádiumban üzemelő, de már megtekinthető, hőbontásos elven (pirolízis) működő berendezést, amely mindenféle kommunális hulladék feldolgozására alkalmas.

7-én, pénteken 18-órától a város polgármestere a helyi vállalkozókat invitálja egy eszmecserére, mely során a legsikeresebb vállalkozók köszöntése és a 2014-évi költségvetés ismertetése mellett lehetőség nyílik arra is, hogy az önkormányzat üzleti partnereivel új kapcsolatokat építsenek.

Szombaton a rendezvény disznótorossal és a Békés Megyei Gasztro Team bemutatkozásával, délután további tájékoztatóval folytatódik.

A programsorozat utolsó napján vasárnap délelőtt Póka György festőművész kiállítását nyitják meg.

A rendezvénynek a Füzesgyarmaton újra megnyílt Hotel Gara ad helyet.

 

Program

 

Február 7.

10:00   Füzes- Biogáz alapkőletétel

Búsi Lajos-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár

Horváth Imre Attila- fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Előadók:

13:00 Köszöntők (helyszín: Hotel Gara Szálloda)

Dr. Balogh István – AMSZ elnöke

Bere Károly- polgármester

13:30 Búsi Lajos –vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár

Vidékfejlesztés Uniós támogatással 2014- 2020 között

14:30   Mák Zoltán-okl. építészmérnök és Csukle Tibor pénzügyi vezető

Environ-Energie Energetikai Fejlesztő és Beruházó Kft.

Energia Park Füzesgyarmaton, a példa adaptálása Magyarországon

14:45 Dr. Puskás János- egyetemi docens, Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar

Gazdaságfejlesztés, klaszterizáció

15:00 Dr. Kissfazekas Kornélia- egyetemi adjunktus

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Urbanisztika Tanszék

Paradigmaváltás az urbanisztika oktatásban

15:15 Jozef Konczner ügyvezető és Illyés Ádám ügyvezető

HELORO s.r.o.

Hőforrás-égéstermék feldolgozásának módja és rendszere

15:30   Farkas Zoltán – Békés Megyei Közgyűlés elnöke

A megyei önkormányzat feladata a vidékfejlesztésben a TOP programok megvalósítása a gyakorlatban

16:00    Prof. Dr. Sinóros-Szabó Botond-MTA doktora

Településfejlesztés újszerű irányai

18:00 Füzesgyarmat 2014-es költségvetése és a 2013-as év legsikeresebb vállalkozói

 

Kapcsolódó programok:

 

Február 8 délelőtt.: Füzesgyarmati Disznótoros, a Békés Megyei Gasztro Team bemutatása

Délután: Bartucz Éva előadása- A fiatal gazdák lehetőségei az EU következő költségvetési időszakában

 

Február 9. délelőtt

Póka György festőművész kiállításának megnyitója

 

További információ: Tourinform Körös-Sárrét e-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu; Tel.: +36-66/470-395

 

 


 

Meghívó Projekt zárókonferenciára

Célegyenesben a Gyomaendrőd és Nagyvárad közötti határon átnyúló vasútvonal terveinek elkészítése

Szeghalomról Füzesgyarmatra költözött a Tourinform Körös-Sárrét Iroda

Füzesgyarmat Város Önkormányzata és annak polgármestere Bere Károly kiemelten kezeli a település és a térség turizmusának fejlesztését, az ismertség növelését.Fontosnak tartja, hogy stabilan működő, az idegenforgalmat szervező Iroda működjön. Ennek érdekében 2013-ban lehetőséget biztosított a Tourinform Körös-Sárrét Iroda Szeghalomról Füzesgyarmatra történő átköltöztetésére, ahol a Kastélypark Fürdő és a Hotel Gara*** Szálloda közvetlen szomszédságában kiváló infrastrukturális feltételek mellett végezhetik tevékenységüket.

 


A Tourinform Körös-Sárrét Iroda 1998 óta működik Észak-Békés megyében. Korábban 11, majd a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás megalapítását követően 9 település közös fenntartásában.

Az Iroda gyűjtőterülete a következő településekre terjed ki: Bucsa, Kertészsziget, Füzesgyarmat, Szeghalom, Körösladány, Dévaványa, Ecsegfalva, Vésztő, Körösújfalu, Okány, Zsadány, Geszt, Mezőgyán, Biharugra, Körösnagyharsány.

Az Iroda székhelye 2013-ig Szeghalmon volt, majd a közigazgatási rendszer átszervezése miatt Füzesgyarmat Város Önkormányzata vállalta, hogy átveszi a Tourinformot, annak helyet, a működésre pedig forrást biztosít. Füzesgyarmaton a Kastélypark Fürdővel és a Hotel Gara*** Gyógy – és Wellness szállodával szemben tágas irodát és a kor igényeinek megfelelő infrastruktúrát biztosítottak a feladatellátáshoz. Szakmai tevékenységünket a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület is segíti, mely tagsága a gyűjtőterületen működő önkormányzatokból, turisztikai vállalkozásokból, civil és magánszemélyekből áll. Az Egyesület LEADER és NEA pályázati pénzekből, míg az önkormányzat HURO (Magyar-Román Határon Átnyúló Program) forrásokból biztosítja a Körös-Sárrét turisztikai marketingtevékenységének finanszírozását.

TDM ez vagy valami több?

Bár 2013 év vége felé úgy tűnt, hogy Füzesgyarmat egyedül marad az Iroda fenntartására, azonban sorra érkeznek a környező településekről a képviselő-testületi határozatok arról, hogy ki, mekkora összeggel bír hozzájárulni a Tourinform Iroda 2014 évi működési költségeihez. A települési hozzájárulások mellett a Turisztikai Egyesület is több mint 1 000 000 Ft-tal járul hozzá a működtetéshez.

Az Iroda folyamatosan tartja a szolgáltatókkal a kapcsolatot, melynek eredményeként a települési önkormányzatok mellett a kézművesek és a szállásadók, éttermesek is képviseltették magukat.

Céljuk egyrészt a térség adottságaira épülő komplex programcsomagok összeállítása és kiajánlása. Másrészt azon belföldi és külföldi potenciális turisták, akik ellátogatnak a kiállításokra és céljuk kevésbé ismert, olcsóbb, mégis elfogadható szolgáltatási színvonalat biztosító térségek „felfedezése”. A térség turisztikai potenciálját alapul véve célcsoportjaink: családi üdülési lehetőséget keresők, nyugdíjas és diákcsoportok, konferenciaszervezők, utazásszervezők.

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda aktív részt vevője annak a szakmai munkának, melyet a Békés megyei Tourinform Iroda koordinál a megye turisztikai fejlesztése, népszerűsítése érdekében.

2014.03.11. 

Jelentős fejlesztések a szeghalmi könyvtárban

2012-ben TIOP forrás felhasználásával infrastrukturális beruházás történt a Szeghalmi Könyvtárban, mely a szolgáltatás minőségének javítását szolgálta.


 

Az informatikai eszközbeszerzés 2012. szeptemberében indult, és 2012. novemberében fejeződött be. A fejlesztés eredményeképpen Szeghalom város könyvtárának infrastrukturális fejlesztése során új munkaállomások és működtetésükhöz szükséges operációs rendszerek, felhasználói szoftverek és egyéb kapcsolódó informatikai eszközök kerültek beszerzésre, melyek a tervezett szolgáltatások technikai hátterét biztosítják, hozzájárulnak a szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlődéséhez. A gyengénlátók javát szolgáló eszközök beszerzése növeli a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét az online könyvtári szolgáltatások igénybevétele tekintetében. A fejlesztések lehetővé teszik a kapcsolódást az országos könyvtári rendszer egészéhez.

2014.03.21. 

Megújult honlappal indítja 2014-et a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület

2013. december 19.


 

Az Egyesület néhány napja megtartott közgyűlésén Molnár Sándor elnök és Tőkésné Gali Mónika titkár fontos előrelépésekről tájékoztatta a tagságot. A korábban beadott két  LEADER pályázat elfogadásra került, így tavasszal újabb 30 db kerékpár és 2 db bringó hintó állhat a térségbe érkező turisták rendelkezésére. A korábbi évhez hasonlóan a kerékpárok igény szerint átadásra kerülnek a Körös-sárréti településekre, míg a bringó hintók kihelyezése meghatározott eseményekre vihető el a településekre Füzesgyarmatról. A másik pályázati forrásból júliusban Kertészszigeten rendeznek Falunapot.

Döntés született arról is, hogy több mint 1 millió Ft értékben finanszíroznak 2014-ben marketing tevékenységet, mely a Tourinform Körös-Sárrét Iroda szakmai tevékenységét egészíti ki. Az egyesület felajánlotta szakmai támogatását a közeljövőben induló Hotel Gara vendégszerző tevékenységéhez is.

Megkezdte működését az új térségi turisztikai honlap is, a www.sarretitura.hu, melyen hamarosan funkcionál a közvetlen szállásfoglalási modul, de mód nyílik kerékpárkölcsönzésre, túrák lefoglalására, vagy helyi termékek vásárlására is. Márciusig számítanak a szolgáltatók adatfeltöltésére, ezt követően pedig a portál piaci bevezetésére fordítanak nagy hangsúlyt.

A Turisztikai Egyesület tovább folytatja korábban megkezdett akcióját, mely során cél, hogy a térség tanuló ifjúságával megismertessék a Körös-Sárrét értéket, hagyományait.

Fontos szerepet vállalnak abban, hogy az Észak-Békés megye 13 településéről csatlakozott szolgáltatókban, intézményekben, szervezetekben és önkormányzatokban tudatosítsák az összefogás fontosságát és szükségességét annak érdekében, hogy a Körös-Sárrét mint turisztikai desztináció jelenhessen meg az országos piacon.

 

Csodálja meg a túzokdürgést élőben!

Március-április hónapokban megkezdődik a túzok kakasok látványos nászceremóniája, a dürgés, általában a hajnali és késő délutáni órákban páratlan látványt nyújtó nászjáték keretében próbálják magukhoz csalogatni a tojókat. 


 

A kakasok ilyenkor felfújják a nyakukban lévő légzacskót, melybe akár 5-6 liter levegőt is képesek belepumpálni. Szárny- és farktollaik hófehér fonákját kifordítják, tollazatukat felborzolják, s így „pöffeszkedve” pózolnak. Aki egyszer is látott áprilisi hajnalon túzokdürgést, az annak szépségét soha nem tudja elfelejteni. A túzok tojókat is ugyanígy vonzza a látvány. A pusztában kilométerekről észlelhető dürgő túzokkakasok közül a tojók általában a legimpozánsabb, legidősebb kakasokat választják. Aki nem a dürgés idején látogat el a Réhelyi Látogatóközpontba, az természetfilmen tekintheti meg a madarak nászát. 

2014.03.17. 

Meglesheti a természet csodáit kerékpárral az új kerékpárutakon

A térségünkbe érkező turisták ebben az évben Füzesgyarmatról egészen Körösladányig kiépített kerékpárúton csodálhatják meg egészen közelről az alföldi táj szépségeit, a naplementét, a madáréneket és mezei virágok illatát. Kerékpárokat a túrához Füzesgyarmaton, Szeghalmon, vagy akár Körösladányban is kölcsönözhet.


 

A Füzesgyarmat-Szeghalom kerékpárút 2009-ben, míg annak folytatásaként a Szeghalom-Körösladány szakasz 2013-ban épült meg.

A települések közötti kerékpárút kiépítése segíti a települések közötti kapcsolatot, a turisztikai lehetőségek jobb kihasználását, valamint megkönnyíti, és biztonságosabbá teszi a környező települések lakosságának munkába járását.

Mindezek mellett segít az egészségmegőrzésben is. Nemrégiben készítettek egy felmérést, ebből kiderült, hogy azokon a településeken, ahol megépítették a bicikliutakat, a következő öt évben ugrásszerűen megnőtt a kerékpározók száma. Ezt már tapasztaltuk a Füzesgyarmatra vezető kerékpárút megépülése után. Másik kimutatás szerint azokon a településeken, ahol tisztességesen megépített kerékpárutak épültek, lényegesen csökkent azon halálos kimenetelű közúti balesetek száma, amelyeknek szenvedő alanya kerékpárosok voltak.

„Kívánjuk, hogy e több mint 20 km-es szakasz legyen része a majdani nagy kerékpárút hálózatnak, egy biztonságosabb, gazdagabb, egészségesebb és sportosabb Magyarország településeit kösse össze a nagyvilággal.” –(Macsári József – Szeghalom város polgármestere)

2014.03.18.

  

Jelentős turisztikai fejlesztések Szeghalmon, a "Sárrét Fővárosában"

Jelentős turisztikai beruházásokra került sor Szeghalmon, melynek eredményeképpen nőhet az idelátogató vendégek száma.


 

2010-ben  Szeghalom városában hazai forrás felhasználásával kihelyezésre került a turisztikai célokat szolgáló 500 db utcanév tábla, 7 db térképes információs tábla, valamint 10 db zászlós eligazító tábla.

2011-ben felújításra került DAOP forrásból Szeghalom városközpontja, mely során megújult és funkciót kapott a D’Orsay kastély, további felújításokat végeztek a Sárréti Múzeumon.

A beruházás eredményeként megújultak a parkok, a műemléki épületek, az utcák. Hangulatos szökőkúttal, pihenőterekkel, magas színvonalú közlekedési létesítményekkel, utcabútorokkal gazdagodott a város. A Kossuth szobor és az I. világháborús emlékmű visszanyerte eredeti állapotát, környezetük megszépült. 

A megújult épületek egyike a D’Orsay-kastély. Az elhagyatva állt épület, funkció nélkül állt az elmúlt húsz évben. Egyre rosszabb állapotba került, nyugati szárnyának egy része leomlott.

Az épület életében szerencsés fordulat állt be a jelenlegi felújítással és azzal, hogy ismét funkciót kapott, a könyvtár és a múzeum költözött falai közé. A funkcionális igények lehetővé tették, hogy minimális beavatkozással és belső átalakítási munkával megőrizzük az épület külső és belső kialakítását, építészeti és műemléki értékeit. A város visszanyerte egyik legszebb épületét.

„Bízunk abban, hogy megszépült kastélyunk sajátos vonzerejével elnyeri az őt megillető jelentőségét és szerepét a magyarországi idegenforgalom rendszerében. E cél érdekében fontos feladatunk a kastély széleskörű megismertetése, látogatói számának növelése. Örömmel vesszük, hogy az épület a Tourinform iroda kezdeményezésével a tervek szerint bekerül a megyei kastélytúra útvonalába. „ -  emelte ki Macsári József polgármester.

2014.03.19.

További turisztikai fejlesztések Szeghalmon

2011-ben NDP forrásból felújításra került Szeghalom külterületén a Várhelyi ifjúsági tábor


 

Szeghalom Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében meghirdetésre került Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímre. A pályázat kedvező elbírálását követően 29.140.191,- Ft támogatást nyert a szeghalmi önkormányzat.

A felújítási program tartalmazza a tábor területén lévő 3 épület (központi szállásépület, közösségi faház és faház szállásépület) felújítását, a kültéri zuhanyzó és WC épület felújítását, a vízvételi hely fedett kialakítását a bevezető út aszfaltozását 6 db parkolóhely és egy kisebb játszótér kialakítását. A pályázat keretén belül lecserélésre kerültek az elhasználódott berendezési eszközök (ágyak, asztalok, székek), illetve a konyha beépített bútorai.

Megújult az egykori Simay Kisdedóvó épülete is, ahol a Mundérba bújt történelem Túri János magángyűjteménye kapott helyet, valamint a Simay család nagygazdaháza is, mely szintén az intézményhez tartozik. Az erősen leromlott, használhatatlan épület a felújítással visszanyerte eredeti állapotát. Most kiválóan alkalmas látogatók fogadására, a megépített két kemence használata felidézi a régi idők emlékeit, ízeit.

Az épületek megújult külső és belső térrel várják vendégeiket.

2014.03.20. 

Bemutatkozik Ecsegfalva, a Körös-Sárrét legészakibb települése

A község lakosainak száma jelenleg 1335 fő, akik szívesen látják az ideérkező vadászni vagy pihenni vágyó vendégeket.


 

Ecsegfalva a Körös-Sárrét északi peremén fekvő település, 1949 óta önálló község. Határán folyik a Hortobágy-Berettyó főcsatorna. A falu őse Ecseg, már az Árpád-korban is lakott hely volt. 1505-ben II. Ulászló, Bessenyei Györgynek és Tarcsai Nagy Demeter nejének adományozta. A település a török hódítás alatt elpusztult. A 18. században az addigi vizes, mocsaras környéket – az 1786-ra befejeződő vízrendezési munkálatoknak köszönhetően – szabályozták, ekkor kezdődhetett a földművelés, növénytermesztés a vidéken.

Ecsegfalvára az 1920-as években vegyesen települtek reformátusok és katolikusok. A reformátusok főként Dévaványáról, a katolikusok Endrődről érkeztek.  A templom építése – lakossági pénzgyűjtő akció után – 1942-ben kezdődött el. 1994-ben Kay Lajos amerikai-magyar festő oltárkép adományával gazdagodott a templom.

Az Ecsegfalva Vadásztársaság vadászidénykor rendszeresen fogad és szállásol el vendégvadászokat, illetve ezeken a vadászatokon  mint “hajtó” vendégek is részt vehetnek. 

A község könyvtárában a Tourinform Körös-Sárrét Iroda információs pontja működik, ahol az idelátogatók információt szerezhetnek a térség látnivalóiról és aktuális programjairól.

2014. 03.26. 

 

Turisztikai ötletbörze Dévaványán

2014. március 25-én Valánszki Miklós Róbert dévaványai polgármester vezetésével a Dévaványai Polgármesteri Hivatalban, szakmai megbeszélésre került sor a település és a körös-sárréti térség turisztikai fejlesztési lehetőségeiről. A megbeszélésen részt vettek a Tourinform Körös-Sárrét Iroda munkatársai, valamint különböző intézmények, civil szervezetek képviselői.


 

A műhelymunka célja a dévaványai turizmus helyzetének elemzése (belső tényezők: erősségek és gyengeségek; külső tényezők: lehetőségek és veszélyek), turisztikai termékfejlesztés, a www.sarretitura.hu honlap bemutatása, valamint feladatok, határidők és felelősök meghatározása volt.

A fejlődés előmozdítása céljából nagyobb hangsúlyt az erősségek és a kiaknázásra váró lehetőségek kaptak. Ezek között szerepel a város kiváló termálvizű strandja, a közeli Hortobágy-Berettyó, és a település helyi látnivalói és nagyobb rendezvényei. Kidolgozásra várnak a különféle programcsomagok, élményprogramok. Nagy lehetőség rejlik a Városi Önkormányzat Strandfürdő és Gyógyászat, Ifjúsági Szállás kihasználásában, s az ifjúság, mint célcsoport megszólításában.

A megbeszélésen elhangzott még, hogy javítani kell a térség turizmusát felépítő szereplők közötti kommunikációt, és szükség van arra is, hogy a sokszínű és sok helyszínen zajló programokat egy vagy két személy koordinálja.

Tőkésné Gali Mónika, a Tourinform Iroda vezetője és a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület titkára tájékoztatta a jelenlévőket a közelmúlt eszközbeszerzéseiről, mely eredményeként – többek között – Dévaványán is kialakításra került egy információs pont. A jövőben tervezik továbbá, hogy turisztikai témájú előadásokat tartanak a térség iskoláiban, megismertetve a diákokat a helyi értékekkel.

A megbeszélés eredményeként az Iroda munkatársai összeállítják Dévaványa Marketing tervét, melyet a néhány hét múlva tartandó újabb megbeszélésen fognak a helyi partnerekkel közösen tovább alakítani.

A műhelymunka végén Valánszki polgármester úr kihúzta azokat a nyerteseket, akik a 2014-es Utazás Kiállításon és a Vadászati Kiállításon a Körös-sárréti standnál totót töltöttek ki. Ők hosszú hétvégi üdülést nyertek, melyet a következő szállásadók ajánlottak fel: a füzesgyarmati Hotel Gara*** Gyógy-és Wellness Szálloda, a füzesgyarmati Kastélypark Fürdő és Üdülőházak, a füzesgyarmati Békavár-lak, a vésztői Varietas Szálláshely, a Városi Önkormányzat Strandfürdő és Gyógyászat, Ifjúsági Szállás Dévaványáról, és a bucsai Malom Ház.

A totót kitöltők e-mail címei az Iroda adatbázisában rögzítésre kerültek, s a jövőben számukra is rendszeresen elküldésre kerül a a Körös-Sárréti Hírlevél.

2014.03.26. 

Túrázzon Körösújfaluban!

Ez a kis település a Sebes-Körös folyó partján számos vonzó programot, kikapcsolódási lehetőséget kínál vendégei számára.


 

A község mellett folyik a Sebes-Körös, mely horgászat mellett nyári időszakban fürdőzési lehetőséget kínál. A falu nevezetessége az egykori Káptalan-birtok kastélya, a mai Polgármesteri Hivatal, valamint a birtokhoz tartozó mai Közösségi Ház, ami napjainkban az ifjúsági élet középpontja. Ingyen internet hozzáféréssel rendelkező számítógépteremnek, könyvtárnak, kiállításoknak és szabadidős programoknak ad otthont. A falu a csendes pihenést, a folyóparti programokat kedvelők számára lehet vonzó célpont.

A Kossuth utca végéről induló gyalogtúrán, kb. 4 km sétaút során megismerkedhetnek a helyi látnivalókkal. A Vidra tanyától (Szeghalom-fokköz) felszállítják idáig a túrakajakokat és kenukat, melyekkel csodálatos túrát tehetnek a Sebes-Körösön. Aki a településen szeretne megszállni, annak az önkormányzat által üzemeltetett vendégházat ajánljuk.

2014. 03.31.FELHÍVÁS!

A KÖRÖS-SÁRRÉT TURIZMUSÁÉRT EGYESÜLET FELHÍVÁSA!

A Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett Kulturális Közfoglalkoztatási Programban a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület is részt vesz, mint Partnerszervezet. Egy fő munkavállalót keresünk, aki részt tudna ebben a programban venni. 

Bővebb információ: személyesen Füzesgyarmaton a Tourinform Körös-Sárrét irodában 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89. vagy Tel.: +36-70-329-4454


 

Német turisták Füzesgyarmaton

Idén április hónapban több német turistaházaspár is felkereste a Tourinform Körös-Sárrét Irodát Füzesgyarmaton. Mindegyikük a közelmúltban megépült 4 csillagos Füzesgyarmati Termálkempingben szállt meg, amellyel nagyon elégedettek.

Érdeklődtek a helyi és a környékbeli nevezetességek, látnivalók iránt, és különféle színes kiadványokat, térképeket  vittek magukkal. Az Iroda munkatársai örömmel fogadták őket, és érdeklődve hallgatták történeteiket. Volt olyan pár, akik már 15 éve látogatják a füzesgyarmati Kastélypark Fürdőt: tavasszal és ősszel itt töltenek el néhány hetet a „Sárrét Gyöngye” gyógyvíz mellett, elkerülve a nagy hőséget és a zsúfoltságot. Elmondásuk szerint valamelyik ismerősüktől hallottak először a Kastélypark Fürdőről. Eljöttek kipróbálni, és úgy megszerették, hogy rendszeresen visszatérő vendégekké váltak. Egy idősebb házaspár elmesélte, hogy bejárták a világot Madagaszkártól Pápua-Új-Guineáig, de a füzesgyarmati Fürdő nyugalmát ma már többre értékelik a kalandos utazásoknál. A férj hobbija a madármegfigyelés, amelyre sok lehetőséget kínál térségünk. Nem is kell messzire mennie: a város kül-és belterületén számos madárfaj megfordul. Tehát van mivel büszkélkedniük Füzesgyarmat lakóinak: kis városuk értékei a nagy világ számos pontjáról vonzzák a látogatókat. A térség népszerűsítésében nagy szerepet vállal a Tourinform Körös-Sárrét Iroda olyan turisztikai termékek kínálatával, amelyek képesek felvenni a versenyt nagyobb és ismertebb települések, térségek termékeivel. Az Iroda tevékenysége a helyi idegenforgalom szerepének növekedését célozza meg a tapasztalatok alapján egyre eredményesebben.

2014.04.24.


 

A húsvéti hosszú hétvége alkalmából az alábbi túralehetőséget ajánljuk a Körös-Sárréten

Kerékpárral Füzesgyarmatról Szeghalomba
A következő kerékpáros túra Füzesgyarmatról indul a Berettyó gáton át Szeghalomra és vissza kerékpárúton Füzesgyarmatra. 
A túra útvonala kb. 28 km.
Ajánlott felszerelés: esőkabát, túracipő, napszemüveg, láthatósági mellény, távcső, fényképezőgép, térkép, víz és egy napi hideg élelem.

Túránk kiindulási pontja a Tourinform Iroda (Füzesgyarmat, Kossuth u. 89), ahol lehetőség van kerékpárt bérelni. A helyszín könnyen megközelíthető autóval, busszal és vonattal egyaránt. A közeli szálláshelyeken nyaralók is könnyen ide találhatnak, hiszen az Iroda a Kastélypark Fürdő és a Gara Hotellel szemben található.

Füzesgyarmaton, a Kossuth utcán kerekezve az első látnivaló a Szitás Erzsébet Képtár (A képtár megtekintése csak előzetes bejelentkezéssel 2014.04.19. szombat 12.00 óráig lehetséges, Tel.: +36-66/491-795), ahol a névadó művésznő állandó kiállítását tekinthetjük meg. A város központjából a Széchenyi utcán haladva jobbra a Simonyi utca 1. szám alatt találjuk a Csánki Dezső Helytörténeti Egyesület által működtetett Tájházat (A tájház megtekintése előzetes bejelentkezéssel lehetséges Tel.: +36-30-368-5511 vagy +36-30/431-0277). A XIX. század végén épült kisgazdaházban a Sárrét népi életét bemutató helytörténeti kiállítás mellett emlékszobát kapott a település jeles parasztköltője, Hegyesi János és látható itt egy kovácsműhely is. A lakóház első szobája az 1950-es éveket idézi. Többi helyiségben régi használati tárgyakat, eszközöket és a település történetére vonatkozó dokumentumokat állítottak ki. Az érdekes tárlaton Fekete János kalauzolja a vendégeket.

A Simonyi utcáról visszatérve a Szabadság téren láthatjuk a bányászok védőszentjét ábrázoló Szent Borbála szobrot, valamint egy ritkaságnak számító neobarokk stílusú kutat.

Megtekinthető még a füzesgyarmati mini állatpark is, ahol több mint 90 fajta állat található, valamint állatsimogatásra is van lehetőség. (5525 Füzesgyarmat, Klapka u. 41.) Az állat park 9.00 órától látogatható.

A Szabadság térről továbbhaladva a Mátyás utcán elhagyjuk a települést. A helységnévtáblától néhány száz méterre a Gergely- és a Németi lovas tanyákat elhagyva a Darvas felé vezető műúton haladunk tovább egészen a vargazugi gátőrházig. Jobbra fordulva a Berettyó-gáton kerekezünk tovább Szeghalom felé. Innen széttekintve messzire ellátunk, utunkat jobbra halastó, művelt szántók, lucernások, legelők, erdők, facsoportok szegélyezik, balra a folyó látható.

Természetvédelmi szempontból is értékes a hosszúi erdő. Telepített vízparti erdő, (fenyővel elegyes szlavón tölgyes), melynek madárvilága és aljnövényzete értékes ritkaság. Ilyen a védett lappantyú, az erdei pinty, a citromsármány és a barát poszáta. A fenyvesben karvaly és egerészölyv költ. A folyó közelsége párásabb klímát biztosít egyes páfrányféléknek, tavasszal virít a nyúlánk sárma, és néhány orchideaféle, így a békakonty, a fehér- és a kardos madársisak.

A gáton kerékpározva jellegzetes alföldi hangulat ragadhat el minket, ha hallhatjuk a sordély, és a mezei pacsirta énekét, vagy a mezei tücskök muzsikáját.

Szeghalomra beérve a hídnál jobbra fordulva menjünk végig a Kossuth utcán a Szabadság téri park jobb oldalán látható a katolikus templom kertjéig. Itt található a környék egyetlen fatornya.

Tovább haladva érdemes betérni a Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjteménybe (5520 Szeghalom, Nagy Miklós u. 2. Tel: +3666/371-953; E-mail: konyvtar.szeghalom@gmail.com; Nyitva tartás: keddtől péntekig: 13.00−17.00; hétvégére az előzetes bejelentkezés péntek 17.00 óráig lehetséges.)  

A múzeumot 1963-ban alapították, több épületben való elhelyezése után, végül ez az épület adott helyet a gyűjteménynek 1990-től. A múzeumban négy kiállítási egység található: Ősi foglalkozások - Népi életmód – Mesterségek -, valamint a Szeghalom 900 évét bemutató helytörténeti kiállítás. I. terem: Ács, asztalos, kádár, kerékgyártó, esztergályos, seprűkötő, köszörűs; II. terem: Kovács (tűzi-kovács, gépész- kovács, patkoló- kovács), lakatos, hentes -mészáros; III. terem: Tímár, kárpitos- kocsifényező, csizmadia- cipész, kötélgyártó, kalapos, szikvízgyártó, cukrász; IV. terem: Órás, fényképész, bába, orvos, borbély- fodrász.

A helyi születésű Tildy Zoltán (egykori köztársasági elnök) nevét viselő főutcán a 14. szám alatt találjuk Túri János magángyűjteményét (előzetes bejelentkezés lehetséges Túri János Tel.: +36-70/339-7837), mely kiállítás a "Mundérba bújt történelem" címet viseli. Túri János, fiatal tűzoltó magángyűjteménye minden elismerést megérdemel. Az évi 3000 látogató rengeteg egyenruhát, fegyvert, felszerelést, kiegészítőt, kitüntetést, rangjelzést láthat a világ minden tájáról. A tárlatvezető nagy szakértelemmel és elhivatottsággal mesél minden egyes darabról a látogatók örömére. Szemben láthatjuk az egykori szálloda és úri kaszinó épületét, melyben ma iskola, és civilház működik.

A református templom mögött emléktábla jelzi az utolsó sárréti boszorkány perének és megégetésének emlékét. A Ladányi cukrászdában egy finom sütivel, fagylalttal és üdítővel kényeztethetjük magunkat.

Szeghalom nevezetességei után megfordulunk és visszamegyünk a Tildy, majd Kossuth utcákon, és rátérünk a Szeghalmot Füzesgyarmattal összekötő kerékpárútra. Az út bal oldalán természetvédelmi területet jelző tábla mutatja a szeghalmi Kék-tó helyét. Főként esőzések után érdemes itt megállni és körbenézni. Sajnos a terület állandó vízutánpótlás nélkül maradt, így hajdani népes vízi világának nyomai is alig láthatók. A réti madarak azonban megmaradtak, kakukk, kék- és vörös vércse, búbos banka, mezei pacsirta, az elhagyott szarkafészkekben erdei fülesbagoly költ ezen a területen. A növényritkaságok közül sárgul a mocsári nőszirom, a gyepen és csatornaparton magyar zsálya, bókoló bogáncs, védett nyúlánk sárma, macskahere található.

Ennyi látnivaló és kerekezés után meglehetősen fáradtan érkezünk vissza a Kastélypark Fürdőhöz, ahol kipihenhetjük magunkat.

A húsvéti hosszú hétvége alatt a Tourinform Körös-Sárrét iroda nyitva tartása:

Szombat - Vasárnap: 10.00 órától 16.00 óráig

Hétfő: zárva

Elérhetőségeink: 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89. Tel.: +36-66/470-395

Nyitva tartási időben lehetőség van az irodában kerékpárkölcsönzésre.

Ettől eltérő időpontban a kölcsönzéssel kapcsolatban a Hotel Gara recepciójánál lehet érdeklődni személyesen.

 


 

Vésztői Húsvéti Játszó

A Körös-Sárrét településein, köztük Vésztőn is színes programokat szerveztek húsvét ünnepére.

Április 16-án, húsvét előtti utolsó tanítási napon a vésztői Mesterségek Háza és Tájház ismét megtartotta a már hagyománnyá vált húsvéti programját. A rendezvénynek az égiek is kedveztek, verőfényes napsütésben kereshették a gyerekek az udvarban elrejtett tojásokat. Közel 300 óvodás és iskolás látogatott el a Húsvéti Játszóra, melyre nagy odaadással készültek a szervezők. Minden gyermek megtalálta azt a programot, amiben örömét lelhette. Volt táncház, állatsimogató, arcfestés, gyöngyfűzés, tojásírás, tojásberzselés, origami, vágtunk-ragasztottunk, színeztünk! A résztvevők munkájukért piros tojás jutalmat kaptak a házigazdáktól. Délután Csipei Judit néptánc oktatótól leshettünk el tánclépéseket és a Bartók Béla Népdalkör fiatal citerás tanulói szórakoztatták előadásukkal a közönséget.

2014. 04. 24.


 

Húsvétváró délután és "Mesevilág" rajzverseny Dévaványán

2014. április 18-án vidám húsvétváró délutánt rendezett a gyermekek részére a Dévaványai ÁMK József Attila Művelődési Ház. 

A kézműveskedni vágyók megismerkedhettek a tojásfestés hagyományaival, az írókázás technikájával, illetve különböző húsvéti dekorációkat készíthettek az ünnepi asztalra.

Ezzel egy időben a „Jégvarázs” című mesefilmet tekinthették meg az érdeklődők.

Ezután móka és izgalom várta a gyerekeket a húsvéti játszóházban, ahol egy órán át fogócskák, ügyességi játékok, locsolóvers író verseny, illetve a már hagyománnyá vált tojáskeresés szórakoztatta a résztvevőket.

A délután során volt lehetőség nyuszi simogatásra is.

Az intézmény „Mesevilág” címmel rajzversenyt hirdetett iskolások részére, melynek témája a gyermekek kedvenc meseszereplőinek, mesejeleneteinek lerajzolása volt. A felhívásra közel 300 alkotás érkezett minden korosztályból a város  iskoláiából. A pályázók többféle technikával dolgoztak, nem csak rajzokat, hanem festményeket is kaptunk. Nagyon nehéz volt a zsűri dolga, hiszen számtalan ötletes, színvonalas, érdekes pályázat közül kellett kiválasztani a legjobb alkotásokat. A legtöbb rajzot a 3. osztályosoktól kaptuk, gyakorlatilag ők voltak a „legtermékenyebbek” ezen a téren. A legnépszerűbb mesefigurák - amelyeket a legtöbben lerajzoltak- a következők: SpongyaBob Kockanadrág és a Monster High szereplői.

Az eredményhirdetésre a játszóházat követően került sor. A helyezéseken (1-3.) kívül különdíjakat, illetve az átlagon felüli méretű, technikájú alkotásokért „XL-díjakat is kiosztottunk.

2014. 04. 24.


 

Színes programok és sok érdekesség várja a május 1-i hosszú hétvégén Füzesgyarmatra látogató vendégeket

Legyen Füzesgyarmat vendége a május eleji hosszú hétvégén!

Füzesgyarmat kisváros a Nagy-Sárréten, a 47-es főút mentén Szeghalomról északra található. A Békés megye északi részén fekvő, vasúton is megközelíthető település Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán helyezkedik el.

A várost csodálatos strandja és a köré szerveződő szálláshelyek és szolgáltatások teszik turisztikailag vonzóvá. A szépen parkosított strandon két feszített víztükrű medence mellett gyermekpancsoló várja a felüdülést keresőket. A gyógyulni vágyók a „Sárrét Gyöngye” gyógyvíz áldásos hatását ismerhetik meg az ülőmedencékben, mely segítségével főleg a mozgásszervi és nőgyógyászati betegségben szenvedők találhatnak enyhülést. A strandon 36 férőhelyes turistaszálló biztosít kulturált szálláslehetőséget. Közvetlenül a fürdő mellett található a ­Körös-Sárrét egyetlen háromcsillagos szállodája, a Thermal Hotel Gara Gyógy- és Wellness Szálloda***, valamint a térség egyetlen háromcsillagos Termálkemping.

Füzesgyarmat városa évente több nagyobb rendezvénnyel várja a helyi lakosokat és az idelátogatókat. Ezek közé tartozik a már hagyománnyá vált május 1-i majális, melynek a Kastélypark Fürdő ad otthont. Ezt a napot reggeltől estig tartó kulturális és sportprogramok teszik színessé. 9 órakor pörkölt és gulyásfőző verseny, 10 órakor pedig az Erős Emberek Versenye kezdődik, míg 13.30 órától lép fel a Dred és Doris duó. Ezen felül egész nap ingyenes a Fürdőbe a belépő.

A hosszú hétvége rendezvénysorozata a III. Fűszeresek és Kézművesek Vásárával folytatódik május 3-4-én (szombat-vasárnap), ahol több mint 50 kiállító termékei közül lehet válogatni. Lesz eperbor, sajtok, mézek, lekvárok, kolbászok és békési tájjellegű ételek. Emellett a családokat Bohóc Show szórakoztatja, és be lehet nevezni a Sárkánykészítő-és Eregető Bajnokságra is! Szombat este a Hevesi Happy Band ad koncertet.

A messzebbről érkezők számára a Thermal Hotel Gara*** Gyógy-és Wellness Szálloda kínál szálláslehetőséget és további programokat. A Szálloda akciós csomagajánlata magában foglalja a 4 nap/3 éjre szóló szállást kétágyas szobában, félpanziós ellátással és wellness szolgáltatásokkal. Minden vendégnek jár a szobába bekészített meglepetés, valamint egy 30 perces frissítő masszázs. Programlehetőségek: a füzesgyarmati Mini Állatpark megtekintése, lovaglás, sétakocsikázás, májusfa állítás tavaszköszöntő ünnep keretében, szombat este anyák napi zenés vacsora. Mindezek mellett térítésmentes WiFi használat és díjmentes parkolás áll a vendégek rendelkezésére.

A Tourinform Iroda nyitva tartása a hétvégén: csütörtöktől vasárnapig 10.00 órától 17.00 óráig.

Munkatársunk a május 1-én a Kastélypark Fürdő bejáratánál elhelyezett információs pultnál, május 2-án az Irodában, 3-án és 4-én pedig a Kézművesek Vásárán az információs pultnál lesz megtalálható.

Ezeken a napokon is folyamatosan lehet kerékpárokat kölcsönözni.

Legyen Ön is Füzesgyarmat vendége a május eleji hosszú hétvégén!

5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.                                                                                                         Tel.: 06-70-329-4454

E-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu
Honlap: www.sarretitura.hu

Vendégcsalogató programok Füzesgyarmaton

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre Füzesgyarmaton a Majális és a III. Fűszeresek és Kézművesek Vására. Színes programjaival mindkét rendezvény sok látogatót vonzott bel-és külföldről egyaránt. A Tourinform Körös-Sárrét Iroda a hétvége mind a négy napján nyitva tartott, elérhetővé téve szolgáltatásait.

Május 1-jén megtelt a Kastélypark Fürdő vendégekkel: számos versenyző indult a délelőtti Pörkölt-és Gulyásfőző versenyen valamint az Erős Emberek versenyén, és sokan tekintették meg a délutáni vidám koncerteket Dred és Doris illetve Pap Rita és Bodnár Attila előadásában. A Tourinform Körös-Sárrét Iroda információs pultja a Fürdő bejáratánál volt elhelyezve színes kiadványokkal, amelyekből sokat elvittek az érdeklődők. Népszerűnek bizonyult a turisztikai totó is, a kitöltők között dekoratív hűtőmágnesek kerültek kisorsolásra. Többen megálltak beszélgetni az Iroda munkatársával magyarul, németül, angolul. Az egyik család egyenesen Kanadából érkezett egy pár hetes látogatásra.

Május 3-án délelőtt nyitotta meg kapuit a Fűszeresek és Kézművesek Vására a Fürdő előtti parkban, amely iránt szintén nagy volt az érdeklődés. A Fürdő előtti park megtelt sátrakkal és különféle termékekkel megrakott asztalokkal. Szinte az egész ország területéről érkeztek kiállítók, akik kóstolót is tartottak áruikból. Az érdeklődők megismerkedhettek többek között a különleges tahitótfalusi eperborral és a díszes mézeskalácsokkal, a kecskeméti fűszerárusok specialitásaival, különféle abaújszántói száraz fehérborokat kóstolhattak, vásárolhattak körösladányi sajtkülönlegességeket, és válogathattak a szeghalmi fazekas termékekből, valamint ásványi kőzetekből készült ékszerek közül. Eközben a színpadon társastánc, néptánc és aerobic bemutatók, illetve bohóc show szórakoztatta a közönséget, a szünetekben pedig egy-egy kiállító mutatta be termékét.

 A Tourinform Iroda két helyszíni pultjáról az észak-békési térséget bemutató kiadványokat, térképeket vihettek magukkal a látogatók, illetve turisztikai totót tölthettek ki jutalom hűtőmágnesekért, amelyek nagyon kedveltté váltak. Többen megdicsérték a turisztikai kiadványok igényes kivitelezését és hasznos információtartalmát is. A hétvégén a térség egyetlen háromcsillagos szállodája, a Hotel Gara is sok vendéget fogadott, és számukra változatos programokat szervezett: wellness szolgáltatásokat vehettek igénybe, sétakocsikázáson, péntek este anyák napi zenés vacsorán vehettek részt. Egy budapesti család elmondása szerint most járt először Füzesgyarmaton, és olyan jól érezték magukat, hogy a júniusi szabadságukat is itt tervezik eltölteni. Mindezek tükrében elmondható, hogy ez a hétvége is hozzájárult ahhoz, hogy a Körös-Sárrét és annak részeként Füzesgyarmat jó híre tovább terjedjen határokon innen és túl.

 

 

 

 

2014.05.07.


 

"Az év Békés megyei ipari vállalkozása" díjat kapta a Henkel körösladányi gyára

A 2013-ban átadott jelentős beruházásáért és munkahelyteremtéséért ítélte a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöksége „az év Békés megyei ipari vállalkozása” díjat a Henkel Magyarország Kft. körösladányi mosó- és tisztítószer gyárának. 

 

 

Lezárul a Bihari Intézmények Együttműködése projekt

A csökmői Faluház és Könyvtár pályázat útján nagy összegű támogatást nyert, melyet a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátására használt fel.

 

Projektzáró konferenciával végződik 2014. május 22-én délután a csökmői Faluház és Könyvtár által megnyert „Bihari Intézmények Együttműködése” című, TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0024 jelű pályázata, amire a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága 21.279.580 Ft összegű támogatást nyújtott. A pályázati pénzt a kulturális intézmény tanórán kívüli nevelési feladatok ellátására használta fel az elmúlt egy évben.

A Bihari Intézmények Együttműködése (BIE) című projekt zárókonferenciájának a kedvezményezett intézmény, a Faluház ad otthont, ahol Tóthné Almási Zsuzsanna, projektmenedzser nyitja meg a rendezvényt, majd Varga József, Csökmő polgármestere köszönti a megjelenteket. A projekt fő eredményeit és a fenntarthatóság vállalásait Tóth Sándor, szakmai megvalósító foglalja össze, majd sor kerül a foglalkozásvezetők tapasztalatainak fotókkal illusztrált bemutatására.

Mivel a pályázat a csökmői mellett a körösszakáli, az újirázi és a zsákai nevelési-oktatási intézményeket is érinti, ezért több óvónő és tanár érkezik ezekről a településekről is. A projektben résztvevő pedagógusoknak nagy segítség volt, hogy a támogatásból új szakkörök, versenyek, kirándulások, és táborok valósulhattak meg. A négy településen összesen 11 heti szakkör, 6 havi szakkör, 4 rendhagyó óra, 6 verseny, 12 témanap, 1 tehetséggondozás, és 5 tábor jött létre az elmúlt egy év alatt. A legfőbb nyertese ennek a pályázatnak azonban az az 1045  gyermek volt, aki sok-sok lehetőséggel és élménnyel gazdagodott.

2014.05.21.


 

Az édesvízi halászat új lehetőségeket teremthet Békés megyének

A szarvasi NAIK Halászati Kutatóintézet több munkatársa mellett Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke is előadást tartott a csehországi Vodnany-ban megrendezésre kerülő és az innovatív tavi haltermelési technológiákról szóló workshopon, melyet az AQUAREDPOT projekt keretében rendeztek meg 2014. május 18-20. között.

A workshopon az Európa számos országából érkező szakemberek a legújabb kutatási eredményeket osztották meg egymással, melyek elsődleges célja az édesvízi haltermelés termelékenységének költséghatékonyságának javítása. A Békés Megyei Közgyűlés elnöke – aki tagja az AQUAREDPOT projekt Irányító Bizottságának – a Biharugrai tórendszerre alapozott azon kísérleti technológiáról tartott előadást, mely a szálkás magyar hal újfajta feldolgozási lehetőségeit kínálja. A felkérés nem egyedi alkalom volt, korábbi alkalmakon, nemzetközi felkérésre több előadás keretében is ismertette az innovatív elképzelést a megyei közgyűlés elnöke.

Az AQUAREDPOT, a szarvasi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI) fejlődése szempontjából egy mérföldkövet jelentő, az Európai Bizottság 7. Keretprogramja által finanszírozott projekt.

Közvetlen célja, hogy Békés megye kiemelt kutatás-fejlesztési bázisa még tovább erősíthesse ezt a tevékenységét, így Közép-, és Kelet-Európa vezető központjává váljon az édesvízi akvakultúra fejlesztése terén.

Mint ismert, a szarvasi intézet nem csak országosan, hanem nemzetközi szinten is elismert, feladatai között ő kezeli az 1998-ban létrehozott Országos Halászati Adattárat is. Az 1906-os alapítás óta az intézmény halas kutató csoportjaiban dolgozók a magyar halászat és haltenyésztés fejlődését, fejlesztését szolgálják. Az Európai Unió 2014-2020-as fejlesztési ciklusában a tengeri halászat visszaszorulásával és az édesvízi halászat térnyerésével Magyarország és Békés megye előtt új lehetőségek nyílhatnak meg ezen a területen. 

2014.05.22.


 

Relaxáljon, frissüljön fel Dévaványán!

Új kerékpárok Füzesgyarmaton

Idén május elején 30 db fehér színű Schwinn Csepel gyártmányú kerékpár került beszerzésre pályázati pénzből a már meglévő 10 db mellé a füzesgyarmati Tourinform Körös-Sárrét Irodában.

Egy turistacsoport már fel is avatta a bicikliket kerékpártúrájuk során, és remélhetőleg a jó idő beköszöntével ezután sem maradnak kihasználatlanok. Nem marad azonban az összes bicikli Füzesgyarmaton, egy részük szétosztásra kerül  más körös-sárréti  településeken, ahol lehet majd őket kölcsönözni.  Az Iroda céljai között szerepel, hogy népszerűsítse a kerékpárral való közlekedést a térségben az aktív kikapcsolódás és az egészséges életmód részeként.  Ehhez most már minden lehetőség adott, hiszen a közelmúltban kiépített kerékpárutakon Füzesgyarmatról el lehet jutni egészen Körösladányig. Érdemes igénybe venniük az idelátogató vendégeknek ezt a természetbarát lehetőséget a környék felfedezése során.

2014.05.23.


 

Nívódíjas a Munkaügyi Központ

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2014. május 21-én a Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjban részesült a "Viable ways for career starters to integrate into the world of work" című projektjével. A díjat a Tempus Közalapítvány igazgatója, Tordai Péter adta át dr. Nagy Ágnesnek, a munkaügyi központ igazgatójának.

A nívódíj részleteiről Erdős Norbert, kormánymegbízott és dr. Nagy Ágnes, a munkaügyi központ igazgatója tart sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztató időpontja:     2014. május 27. 10.00

A sajtótájékoztató helyszíne:     Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 

                                                5600, Békéscsaba, Árpád sor 2/6. Félemeleti tárgyaló

 

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 
5600, Békéscsaba, Árpád sor 2/6. 
Tel: +36-66/444-211/1257 mellék, Fax: +36-66/441-221 
Mobil: +36-30/218-31-25 
e-mail: kriskoe@lab.hu


 

Új szolgáltatások a Hotel Garában!

A nyár közeledtével a Hotel Gara számos újdonságot vezetett be, versenyképesebbé téve ezzel szolgáltatásait.

 

Május 1-jén megnyitott a Gara Bár, ahol különleges koktélok, pizzák, hamburgerek kaphatók. A Bár csütörtöktől szombatig 12.00-22.00 óráig tart nyitva. Az ételeket ezentúl nemcsak az étteremben lehet elfogyasztani, hanem ehhez egy kültéri terasz is ki lett alakítva. A Szálloda éttermében menüt is lehet kapni, amelyet május 5-től ingyen házhoz szállítanak Füzesgyarmaton, és egyedülálló módon hétvégén is árulnak menüt. A félpanziós ellátás keretében a vendégeket reggel és este változatos és bőséges svédasztal várja, amellyel nagyon elégedettek. A pünkösdi hosszú hétvégén pedig lehetőség nyílik all inclusive ellátás igénylésére is. A Szálloda a helyi lakosok étkeztetésében is nagy szerepet vállal, ugyanis nemrég átvette az iskola konyha üzemeltetését, így most már a füzesgyarmati gyermekek ellátásáról is gondoskodik.

 

A Hotel Garában a nyári főszezon június 1-jén kezdődik, amelyhez jelentős kedvezmények társulnak. Például a hat év alatti gyermekek részére ingyen biztosítanak szálláslehetőséget, valamint minden hétvégi csomagajánlatukba belefoglalják a díjmentes wellness szolgáltatásokat: masszázs, szauna, jakuzzi és a medencék használatát. Sportolásra strandröplabda és teniszpálya, fitneszterem, biliárd, csocsó és asztalitenisz terem áll rendelkezésre. Ezeket a szolgáltatásokat nemcsak szállóvendégek használhatják, hiszen júniustól kedvezményes kombinált wellness-fitnesz napijegyek, illetve bérlet is kapható. A Szálloda három kültéri és két beltéri medencével rendelkezik, amelyek közül kettő az egyedülálló összetételű Sárrét Gyöngye gyógyvízzel van feltöltve, melynek jótékony hatása a különböző mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekre közismert. A medencék igen kedveltek, a felnőttek mellett most már a legkisebbek is használják azokat: hetente kétszer, kedden és pénteken babaúszásra van lehetőség, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés a helyi anyukák körében.

 

A Hotel Gara szolgáltatásaival kapcsolatban jók a visszajelzések, a vendégek elégedettek. A Szálloda szeretettel vár mindenkit a május 30-június 1 közötti Grill hétvégére, egy héttel később pedig a pünkösdi ünnepre.

 

Csomagfoglalás és további információ: www.garahotel.hu

 

 

2014.06.04.


 

Itt a strandidő végre, itt a nyár!

A Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő dolgozói már felkészültek az idei szezonra. Az elmúlt hetekben többször nyáriasra fordult az idő, amely kedvezett a Fürdőben megrendezésre került városi majális kulturális és szórakoztató programjainak.

A MOL által szervezett STEP családi napon közel kétszáz dolgozónak, családtagnak adott helyet a Fürdő a céges rendezvény lebonyolításához. Egyesületek, iskolások, baráti társaságok is érkeznek szép számmal, és élvezik mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a strand tud nyújtani. A közvetlenül a Fürdő mellett található Termálkemping ideális helyszínt nyújt a sátrazáshoz és a lakókocsival érkezőknek is.

A Fürdő színes programoknak ad otthont: a gyermeknapot is itt rendezik meg május 30-án, valamint ebben az évben is tervezik sportnapok megszervezését, amikor érmekért, serlegekért versenyezhetnek a vállalkozó szelleműek strandröplabdában, úszásban, kosárlabdában, dartsban, asztali teniszben és petánkában. Júliusban rock est is várja majd a vendégeket, augusztus elsején pedig éjszakai fürdőzéssel csatlakozik a Kastélypark Fürdő a Strandok Éjszakája nevű országos programhoz.

A szállóvendégeket megújult környezet fogadja a felújított motelszobákban, ahol a festés mellett új padlószőnyegek, televíziók kerültek beszerzésre a vendégek nagy örömére.

A strandbelépők árai kedvezőek, a tíz alkalmas bérletek, szezon-és éves bérletek megvásárlásával az egy alkalomra jutó költségek nagy mértékben csökkenthetőek. Úszó szezonbérlet váltható a  május 1- szept.30 közötti időszakra és 10 alkalmas szauna bérlet is kapható.

A Fürdő parkja szemet gyönyörködtető virágözönnel örvendezteti meg a látogatókat. Ebben a környezetben mindenki szívesen eltölt pár órát, pár napot. Legyen Ön is vendégünk, és élvezze a nyugalmat, pihenjen a kellemes, gyógyító vízben, sportoljon, napozzon, szórakozzon a fürdőben, hiszen VÉGRE, ITT A NYÁR!

 

2014.05.27.

 

       


 

Főzőkonyha kialakítása a sérült gyermekek számára Vésztőn

Pályázati támogatásból került megvalósításra a Fogyatékosok Nappali Intézményének kibővítése Vésztőn.

 

 

2014.05.28.


 

Torockó öko áttörést hoz?

Egy délvidéki tudós ember vette először a fáradtságot, hogy megfogalmazza a gondolatait a torockói konferencia elé.

A világpiacon nagy a verseny. Az öko termesztők is óriási küzdelemben vannak egymással. A német, holland és más nyugati kollégáink legalább egy generációval előttünk haladnak, legalább is a technológiákat illetően. A torockói találkozótól mit vár a szakma? Valamilyen fajta összefogást, vagy ez egy vásár ahol, mindenki árulja a termékét és a maga hasznát keresi?

Hogy a szakmában és összefogásban valamint a termékek eladásában egy minőségi lépést tegyen mindannyiunk érdekében. A tudás megvan itt is, csak a magját kell szórni a megfelelő táptalajra. A VM helyesen állítja, hogy a fiatal generációnál kell kezdeni. Mi Délvidéken is így gondoljuk és ennek szellemében tevékenykedünk.

Az agrár értelmiség nagyon megosztott. Van aki a nagyüzemi termelés rendkívüli hatékonyságában látja a választ századunk demográfiai robbanására, vannak akik épp ellenkezőleg ettől a rendkívül intenzív gazdálkodástól féltik a talajainkat és a növényi kultúrák eredeti tulajdonságait. Hol lehet az igazság?

A nagyüzemi gazdálkodás nem volna probléma, ha arányosan jelen volna az állattenyésztés is, középút az igazság.

Apropó, kultúrnövényeink tulajdonságai. A génmódosított szaporítóanyagok elterjedését egyes fejlett államok kifejezetten támogatják. Vannak országok akik pedig szilárdan kitartanak amellett hogy azt pedig nem. Ezek közé tartozik Magyarország is. Mi a mi álláspontunk? Mi a baj a génmódosítással?

Az a baj ,hogy rossz irányba halad, az is baj hogy erőszakkal akarják rákényszeríteni országokra, az is baj, hogy nem tudják kordában tartani ,és elszabadulhat a pokol ,aminek a jövő generációja fogja viselni káros hatását. Helyes, hogy Magyarország nemet mond a GM-nek, így teszi ezt Szerbia is. A második Földész Fórumon világosan, kimondták, hogy csak 5o generáció után lehet mérni GM eredményeit. A pénzhajhász multiknak ez nem elegendő figyelmeztetés. 

Az átlag olvasónak mit kell tudnia, mi a különbség az emberiséggel egyidős nemesítés és a génmódosítás között?

Azt, hogy a nemesítéssel nem lehet előidézni rossz indulatú mutációkat a GM-el pedig igen.

Amikor azt mondjuk, hogy Kárpát-medence, akkor egy éghajlatában, domborzatában összefüggő vidékre és az itt élő népek lelkületében élő nagyfokú azonosságra is gondolunk egyszerre. Ez az azonosság számos kérdésben tetten érhető, de a természethez való viszony talán az, ahol a leginkább tapintható. Önök az öko gazdaság nagykövetei. Hogyan jövendölik az elkövetkező 25-30 év mezőgazdasági kultúra változásait ezen a vidéken?

A 100-200 ha-os gazdaságok fognak kialakulni, környezetkímélő termelést fognak folytatni, szoros kapcsolatban a tanácsadó szolgálatokkal, amelyek az összehangolt törvényes rendelkezések figyelembevételével fogják adni a tanácsokat, amelyeket a termelők kötelezettségszerűen fogják betartani, hasonlóképpen mint a mai dániai farmerek.

 Bödő Kálmán

2014.05.28.


 

Nyári programajánló

Jó hír, hogy idén is ellátogathatunk majd a Körös-Sárrét hagyományos rendezvényeire, amelyeken megismerhetjük egy-egy település egyedi értékeit.

A programok sorozata a füzesgyarmati Füzes és Fúvós Fesztivállal indul június 27-28-án, mely a város egyik legnagyobb szabású rendezvénye. Olyan sztárvendégek lépnek fel, mint a Csík zenekar, Varga Feri és Balássy Betti, Oláh Gergő, a Hősök együttes, Csordás Ákos és a V-Tech.

Július 4-6 között részt vehetünk a 19. Körösladányi Napokon, ahol a vendégek megtapasztalhatják a helyiek vendégszeretetét, akik ilyenkor a városból elszármazott egykori lakosokat is hazavárják. Híres előadókból itt sem lesz hiány: fellép többek között az ALMA zenekar, a KFT, Oszvald Marika, a Fiesta, a Happy Gang és a Kárpátia.

Ugyanebben az időpontban rengeteg programmal, fellépőkkel várja vendégeit Vésztő is egy három napos rendezvénysorozat, a Vésztői Városnapok keretein belül. Meghívott előadók: Fásy Ádám, Rúzsa Magdi és az Abrakazabra együttes.

Egy héttel a körösladányi rendezvény és a Vésztői Városnapok után Dévaványa városa vár minden korosztályt július 11-13 között szórakoztató színpadi programokkal, főzőversennyel, koncertekkel. A közönséget a Republic, a Hooligans, az Edda és a Vox Humana szórakoztatja majd.

Az augusztus a Falunapok hónapja lesz, amely valójában a kertészszigeti Falunappal kezdődik július 26-án, ahol a résztvevők Lagzi Lajcsi előadását hallgathatják meg. Augusztus 2-án Bucsán, augusztus 9-én Körösújfaluban, augusztus 16-án pedig Ecsegfalván és Zsadányban kerülnek megrendezésre a Falunapok kirakodóvásárral, érdekes programokkal, sztár fellépőkkel. Ugyanezen a napon a térségben egyedülálló eseményt, a sárkányhúzást tekintheti meg az, aki Csökmőre látogat, ahol sok más érdekesség is várja a vendégeket, mint például  külföldi néptáncosok, székelyhídi sportfavágók, hipp-hopp-show és tűzijáték.

A nyarat augusztus 23-24-én a Sárrét népi hagyományait és ízeit felelevenítő 2 napos Mágori Fesztivál zárja. Sokszínű a kínálat, és a települések szeretettel várnak programjaikra minden érdeklődőt!

Tourinform Körös-Sárrét Iroda

 

 

2014.06.02.


 

Lázár Gyula Emléktorna Füzesgyarmaton

A rendezvény időpontja: 2014. június 14 (szombat) 16 óra

Helye: Füzesgyarmat, Kossuth u. 87, Lázár Gyula Városi Sporttelep

Füzesgyarmat városának Kossuth utcai Sporttelepe, amelyet 2013-ban Lázár Gyuláról nevezett el a helyi képviselő-testület, elsősorban a labdarúgóknak és a labdarúgást szeretőknek ad otthont sok-sok évtizede.

A hagyományokat folytatva 2014. június 14-én ismét megrendezésre kerül a Lázár Gyula Emléktorna, melynek keretén belül sor kerül az MVH projekt segítségével megújult öltöző és a TAO programban kialakított kiszolgáló helyiség ünnepélyes átadására.

 

16.00 órától, az öltöző átadásakor köszöntőt mond Dunai Antal az MLSZ képviseletében, Dankó Béla országgyűlési képviselő, MLSZ elnökségi tag, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bere Károly polgármester. 16.30 órakor kezdődik a Fórum a labdarúgásról Dunai Antallal. 18.00 órától kerül sor a Füzesgyarmati SK – Magyar Öregfiúk Válogatott Gála mérkőzésére. A Válogatott tagjai: Kozma István, Váczi Zoltán, Wukovics László, Rab Tibor, Nagy Antal, Sallai Sándor, Kardos József, Mező József, Madar Csaba, Kiprich József, Nyilas Elek, Mónos Tamás, Zámbó Sándor többszörös magyar válogatottak.

 

Lázár Gyula világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgónk Füzesgyarmaton született 1911. január 24-én. Tagja volt a Ferencváros 1931-1932-es idényben 100 százalékos eredménnyel bajnokságot nyert csapatának. Becenevét – Tanár Úr - a szurkolóktól kapta: kiválóan kezelte a labdát, pontosan passzolt és csúszós talajon sem volt párja a pályán. Mindig szerény volt és játékostársai is egyöntetűen elismerték játéktudását.

 

1931 és 1941 között 49 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1 gólt szerzett. 1931-ben a Svájc elleni 6-2-es győzelemmel végződött mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben. Lázár kiváló játékot produkált és a meccs végén a játékosokat a szurkolók a vállukon vitték le a pályáról. Játszott az 1934-es olaszországi és az 1938-as franciaországi világbajnokságon. Itt az ezüstérmet szerzett csapat tagjaként.

 

A Nemzeti Sport 1931. évi számából egy idézet:

 

„Lázár nagysága abban tornyosul fel a magyar futball egén, hogy benne mintha sűrítve jelentkezne, amit elődei tudtak, tettek és a pályán véghezvittek. Művésze a labdának a szó egész értelmében, de művésze a játéknak is olyan egyéniséggel, amely bele tud olvadni az egészbe, az együttesbe, hogy annak minden mozdulatával hasznára váljon.”

 

További információk az alábbi linkeken:

 

http://bmsextra.hu/illusztris-vendegek-lepnek-fel-gyarmaton/

http://www.tempofradi.hu/lazar-gyula-2

https://www.facebook.com/photo.php?v=554101767953895&set=vb.100000622297142&type=2&theater

 

2014.06.07.


 

Új játszóterek avatása Szeghalmon

Egy hét múlva két új játszóteret avatnak fel Szeghalmon, ahová szeretettel várják a város lakóit!

 

 

2014.06.08.


 

Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár

A program a XIV. Sörfesztivál és Csülökparádé keretében kerül megrendezésre Békéscsabán.

 

2014.06.11.


 

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda sokoldalú tevékenysége

Az Iroda tevékenységei egy jól meghatározható központi cél köré szerveződnek: ez pedig nem más, mint a térség értékeinek népszerűsítése határon innen és túl az idegenforgalomból származó bevétel növelése érdekében. Az alábbiakban e tevékenység különböző területei kerülnek bemutatásra.

Az Iroda kulcsszerepet vállal a térségbeli aktuális hírek, információk gyors terjesztésében, melynek elsődleges eszköze a www.sarretitura.hu honlap, ahol a látogató megtalálhatja többek között a körös-sárréti települések bemutatóját, valamint értesülhet a legfrissebb túraajánlatokról és a rendezvények pontos adatairól. Az Irodának természetesen Facebook oldala is van, amelyen keresztül több száz emberhez juttatja el a legfrissebb programajánlókat és egyéb híranyagokat országszerte.

 

A kapcsolatfelvétel megtörtént határon túli partnerekkel is. Jelenleg több erdélyi magyar újsággal zajlik az egyeztetés a kölcsönösen előnyös együttműködés céljából, melynek keretén belül helyi programajánlók és népszerűsítő cikkek megjelentetésére kerül sor az erdélyi nyomtatott sajtóban és az újságok online felületén egyaránt. Az Aradi Nap weboldalán már több füzesgyarmati cikk megjelent.  Az irodavezető, Tőkésné Gali Mónika nemrég Szerbiában, Újvidéken járt kapcsolatépítés céljából, ahová közel ezer darab, a Körös-Sárrétet szerb nyelven bemutató kiadványt vitt, melyeket erre a találkozóra készíttetett. Elkészült a lengyel nyelvű kiadvány is, mely fontos alapját képezi a szeptemberi Krakkóba tervezett munkalátogatásnak.

 

Az Iroda munkatársai nemcsak hirdetik a rendezvényeket, hanem gyakran részt is vesznek azokon. A kitelepülések alkalmával sok kiadványt osztanak szét, beszélgetnek a turistákkal, majd beszámolót írnak az eseményekről. Évek óta részt vesznek a rangos, óriási látogatottságú FeHoVán (vadászati kiállítás) és az Utazás Kiállításon, melyek évente Budapesten kerülnek megrendezésre. Így volt ez idén tavasszal is: rengetegen voltak kíváncsiak a Körös-Sárrét térség standjára, ahol Tőkésné Gali Mónika és Czeglédi Tünde képviselték 4 napon keresztül vidékünket. Az érdeklődők turisztikai totót tölthettek ki az észak-Békésben működő szállásadók által felajánlott nyereményekért. Ezáltal az ország különböző pontjain lakó turisták megismerhették a helyiek vendégszeretetét, valamint több száz új e-mail cím került be az Iroda adatbázisába, amelyekre elküldésre kerül a hetenként megjelenő Körös-Sárréti Hírlevél.

 

A pályázatok útján elnyert pénzösszegekből jelentős fejlesztésekre került sor, melyek a térség értékeinek hatékonyabb népszerűsítését szolgálják. Egy évvel ezelőtt az Iroda Szeghalomról Füzesgyarmatra költözött a Kastélypark Fürdővel szemben található tágas épületbe, melynek igényes felújítását és modern irodai eszközökkel való felszerelését egy román-magyar együttműködési projekt költségvetéséből finanszírozták. Elindult a www.sarretlife.hu weboldal is, amelyen a román-magyar határ menti terület életével kapcsolatos hírek olvashatók. Ugyancsak pályázati támogatásból került beszerzésre 74 db vadonatúj Schwinn Csepel gyártmányú kerékpár is, melyeket a térség településein kölcsönözhetnek a turisták. Emellett többféle dekoratív és hasznos információtartalmú kiadványt is megjelentetett az Iroda, melyek igen kedveltté váltak az idelátogató magyar és külföldi turisták körében.

 

A Tourinform Körös-Sárrét Iroda tehát igyekszik a térség adottságait maximálisan kihasználni, és az erősségekre építve folytatja szisztematikus marketing tevékenységét, s a turisztikai termékfejlesztést a szolgáltatókkal együttműködve a kistérség fejlődése érdekében.

 

További információt szeretne a Körös-Sárrétről? Keressen bennünket!

 

 

   

 

5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.
Tel.: 66/470-395 Fax: 66/470-395
E-mail: fuzesgyarmat@tourinform.hu
Honlap: www.sarretitura.hu
www.tourinform.hu

2014.06.18.


 

 

Pünkösdi hétvége a Hotel Garában

A június 6-9-i hétvége eseményei:

 

2014.06.19.


 

Szoboravatás, Városnap és Fúvós Fesztivál

Mindenkit szeretettel várnak erre a színvonalas füzesgyarmati rendezvényre!

 

2014.06.20.


 

A Hotel Gara megújult külső és belső térrel várja minden kedves vendégét

Több hónapja tart a felújítás a Hotel Garában, melynek eredményeképpen a vendégeket megújult környezetben fogadja a szálloda.

 

2014.06.20.


 

Újra éled a Dobó-Kassai Játszótér

A szeghalmi Dobó, Széchenyi és Kassai utcák által határolt közterülten mindig aktív közösségi élet folyt. Több generáció nőtt itt fel, játszott, találkozott az „itteni placcon”. A közben szülővé-nagy és dédszülővé idősödött anyukák és apukák, új beköltözők és gyerekeik szintén használják a területet.

Idén lesz 35 éve, hogy négy család focipályát alakított ki a Kassai utca – Dobó utca sarkán és a Széchenyi utca felől van egy kis játszótér is a kisebbeknek.

 

Macsári Imre, Macsári Imréné Eszti néni, Fehér János és Nóri néni, Szalóki Mihály és családja, Szalóki Józsefné tudná igazán elmesélni milyen volt hajdanán az élet errefelé.

 

A számtalan fociháló, amit maguk készítettek a ping-pong asztal a vasanyag, amit úgy tudjuk Eitler Ferenc „szerzett” a játszótérhez, a személyes sorsok, gyermekek elvesztése, mind-mind a „placc történelméhez” tartozik.

 

Boldog nosztalgiával gondolnak vissza azok a már 40-es gyerekek a Zrínyi és Vörösmarty utcai focicsapatok, gyerek és felnőtt „válogatott” egész nyáron estébe hajló bajnokságaira. A Fehér Zolika emléktornára…A szülők sütöttek-főztek, jól érezték együtt magukat!

 

A most átadott, kicserélt játszótér avatása ürügyén az egyik „betelepülő” anyuka kezdeményezésére szervezték meg Szeghalom város történetének első Szomszédünnepét. A néhány száz résztvevő: az egészen kicsi gyerekes családok, az utca öregjei, idősebb egyedülállók, felnőttek egyaránt nagyon jól szórakoztak, a fiatalok még sötétben is rúgták a bőrt.

 

Több száz palacsinta, limonádé fogyott, többen főztek, grilleztek, lovaskocsikázás csillámtetkó, arcfestés várta az érdeklődőket és a legfontosabb, hogy együtt játszott felnőtt és gyerek az utcán késő estig.

 

A következő nagy megmozdulást őszre tervezik, mivel további - most már felnőtt- játszótéri elemekre szeretnének támogatót találni az „utcaközösség” lelkes tagjai!

 

Szeretnénk ezúton is megköszönni mindenki segítségét aktív közreműködését, hogy a mi gyerekeinknek is megadhatjuk, amit a régiek már tudnak: Életre szóló ajándékot kaphatnak a KÖZÖSSÉGTŐL emberségből!

 

Ambrus Szilvia (szervező)

 

További információt szeretne a Körös-Sárrétről? Keressen bennünket!

5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 89.
Tel.: 66/470-395 Fax: 66/470-395
 
2014.06.20.

 

 

A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület megvalósított céljai

Az alábbi beszámolóból kiderül, milyen eredményeket ért el az Egyesület eddigi tevékenysége során.

2014.07.05.


 

Forgatás Füzesgyarmaton

Füzesgyarmat nevezetességei hamarosan bemutatásra kerülnek a Hazahúzó című műsorban.

 

2014.07.05.


 

Vésztő város bemutatkozó kisfilmje

A következő linken megtekinthető Vésztő bemutatkozó kisfilmje, amelyet a Város és Faluvédők 34. országos konferenciája alkalmából készítettek.

Szeghalmi fejlesztés LEADER pályázati támogatásból

Megvalósult a Sárrét Televízió és Rádió Alapítvány eszközparkjának modernizálása.

 

2014.07.15.


 

A Fiúk Csodaországban

Ismét Füzesgyarmatra látogattak a budapesti Bokréta Lakásotthon lakói, akik a hasznos munkavégzés mellett élménygazdag programokon vehettek részt.

 

2014.07.16.


 

Felejthetetlen nyári élmények Füzesgyarmaton!

2014.07.17.

Füzesgyarmat a Hazahúzó c. TV műsorban

Július 28-án, hétfő este levetítették a Füzesgyarmatot bemutató filmet a Hazahúzó c. műsorban, mely a következő linken megtekinthető.

SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ FÜZESGYARMATON

2014.augusztus 7.


268 millió Forintos városfejlesztési projekt indul Füzesgyarmaton.

  

 

2014.08.07.


 

 

Vadász közéleti konferencia Füzesgyarmaton

A konferenciának a Hotel Gara ad helyet 2014. szeptember 26-28-án.

Részletes program itt: http://sarretitura.hu/esemenyek.php?article=370&month=09&year=2014

 

 

2014.08.16.


 

LOVAS KONFERENCIA FÜZESGYARMATON

2014.augusztus 16.


Mindenkit szeretettel várnak a rendezők a lótenyésztéssel és fogathajtással kapcsolatos előadásokra augusztus 19-én.

  

 

2014.08.16.


 

VADÁSZ KÖZÉLETI KONFERENCIA FÜZESGYARMATON

2014.szeptember 16.


A vadász élettel kapcsolatos aktuális témájú előadásokon és egyéb érdekes programokon vehetnek részt a jelentkezők.

  

 

2014.09.16.


 

SIKERES VADÁSZ KÖZÉLETI KONFERENCIA FÜZESGYARMATON

2014.október 6.


Közel száz vadász részvételével került megrendezésre a sárréti kisvárosban a Vadász Közéleti Konferencia.

Békés megyében, s szűkebb lakóhelyünkön a Körös-Sárréten is nagy hagyománya van a vadászatnak és a vadgazdálkodásnak. A térségben működő önkormányzatok és vadásztársaságok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vidéki élet hagyományainak felelevenítése mellett a vadászat értékeinek jelentőségére, s a vadgazdálkodás fontosságára és az abban rejlő lehetőségekre irányítsák a figyelmet.

Füzesgyarmat Város polgármestere - Bere Károly -  karöltve a helyi vadásztársasággal, s a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével, Farkas Zoltánnal - 2014. szeptember 26-28 között Füzesgyarmaton „VADÁSZ KÖZÉLETI KONFERENCIÁT” szervezett, melynek fővédnöke Dr. Semjén Zsolt, miniszter-elnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke volt. A rendezvényen két fő témakört érinttek: „Az apróvad gazdálkodás lehetőségei” és a „Megújuló vadász közélet…”címmel.

A programot pénteken koronglövészettel nyitották, majd szombat délelőtt egy tartalmas konferenciával folytatódott az összejövetel. 

Megnyitójában Dr. Kulcsár László, a Magyar Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kifejtette, hogy szívesen látogat el a vadászokhoz, hiszen ő is természetkedvelő ember, s szívesen jön Füzesgyarmatra, mely által Bere Károly munkáját is támogathatja.

Bere Károly polgármester megköszönte a NAKVI és a NAK támogatását és a vadászok részvételét, s reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Hotel Gara megfelelő helyszín a hasonló rendezvények lebonyolítására.

A rendezvény előadói az apróvad – gazdálkodás elméleti és gyakorlati szakemberei közül érkeztek, de a rendezvény a résztvevők gyakorlati tapasztalatának és a különböző vélemények megosztására is teret nyújtott. Dr Szemethy László egyetemi docens, aki a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézetéből érkezett, és Hajas Péter Pál– apróvad-gazdálkodási szakértő az apróvad állomány jelenlegi helyzetét, számuk növelésének lehetőségéről tájékoztatott.

 Dr. Székely István a Vadászati Törvény módosításának szükségességéről beszélt, lehetőséget adva a megjelenteknek véleményük kifejtésére is.

Délután Gyebnár Péter a vidékfejlesztési források megszerzésének lehetőségeiről, majd Prohászka Béla a Mintamenza programban a vadhús közétkeztetésben betölthető szerepét elemezte.  A Konferenciát Homonnay Zsombor és Békés Sándor előadása zárta, akik a vadászhagyományok ápolásáról, a vad tiszteletéről és a vadászetikai szabályokról osztották meg gondolataikat a hallgatósággal.

Az ünnepi vacsora megnyitóján Bere Károly polgármester megköszönte a jelenlévők munkáját, üdvözölte a párbeszéd, a konzultáció elindulását, s jelezte, hogy a jövőben is igyekszik segítséget nyújtani a rendezvény megrendezéséhez.

Vasárnap délelőtt „Jó gyakorlat a vadgazdálkodásban” címmel – tereplátogatásra került sor a Peroktáv VT-nél, ahol a komplex vadgazdálkodás rendszerébe kapntak betekintést a látogatók.

Az új és aktuális vadászközéleti információk és a mintaértékű vadgazdálkodás megismerése mellett itt lehetőség nyílt e hétvégén a barátkozásra, wellnessre, koronglövészetre, a helyi vadászélet és a gasztronómia megismerésére is.

  

A MAGYAR FÜRDŐKULTÚRA NAPJA FÜZESGYARMATON

2014. október 7.


A Magyar Fürdőkultúra Napja Füzesgyarmaton, a
Kastélypark Fürdőben

   Magyarország méltán híres számos termálvíz forrásáról, melyek tulajdonságai a fürdők által jutnak el a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókhoz. Egykor a török megszállás által került az országba a fürdőzés szokása, ezekre a történelmi emlékekre épült több fürdőnk is.

   A Kárpát-medence adottságai, a források országszerte helyezkednek el, így a fürdők is. Ezen szolgáltatók összehangolására, egységes minősítési rendszer létrehozására jött létre a rendszerváltást követően a Magyar Fürdőszövetség. 1992-ben a Gellért Gyógyürdő- és Szálloda Tea szalonjában öt magyar fürdőt üzemeltető vállalat határozta el a Szövetség megalapítását.
Bővebben megfogalmazva a Magyar Fürdőszövetség a fürdőket üzemeltető gazdasági szervezetek és vállalkozók, illetve a fürdők tervezésében, fejlesztésében, építésében és ellátásában résztvevők egyesülete.
   A Magyar Fürdőszövetség
nek jelenleg 200 tagja van, ebből 116 fürdőt üzemeltető rendes tag, 56 pártoló tag, illetve egy tiszteletbeli és 27 egyéni tag.
   A Szövetség egyik programja, amelyet minden évben megrendeznek, a Magyar Fürdőkultúra napja, mely idén október 11-én lesz. Az esemény célja, a magyarországi termálvizek és gyógyvizek fókuszba állítása. Figyelemfelhívás az ország páratlan értékeire, az abban rejlő turisztikai potenciálra.

   A Magyar Fürdőszövetség programja, a „Magyar Fürdőkultúra Napja” idén októberben is megrendezésre kerül a füzesgyarmati Kastélypark Fürdőben.
2014. október 11-én kedvezményekkel várják a kikapcsolódni vágyó vendégeinket!

 • 24:00-ig tartó nyitva tartás;
 • a szaunázók számára illóolajos felöntések, meditációs zenék, frissítő teák;
 • 19:00 órától egységesen 650 Ft-os lesz a belépőjegy;

Továbbá változatlanul igénybe vehető a termál medence vizének nyugtató, gyógyító hatása.

Szeretettel várjuk Önt is 2014. október 11-én Füzesgyarmatra!

www.kastelyfurdo.hu

 

  

ÚJRA INDUL FÜZESGYARMATON A KISTERMELŐI ÉS KÉZMŰVES TERMÉKEK PIACA

2014.október 8.


Minden szerdán 7:00 órától megrendezésre kerül a Kistermelői és Kézműves Termékek Piaca.
Az esemény helyszíne a füzesgyarmati Japán Múzeum épületébe, ( Kossuth u . 10.) a Gyógyszertár mellett lesz.
Különböző termékek és kézműves tárgyak vásárolhatók, például méz, lekvár, tojás, füstölt húskészítmények, kolbász, fűszerek és gyógynövények. A közeledő mindenszentek megemlékezésére száraz virág csokrok is kaphatók lesznek!

Gergely Mária
Tel.:  20/461-4661

  

ÍZ-LELŐ TÚRA

2014.október 8.


  

Térségünk értékeinek megismertetése a fiatalokkal


Térségünk értékeinek megismertetése a fiatalokkal

 

A Körös-Sárrét Turizmusáért Közhasznú Egyesület működése során erősítettük a térségi turizmus szervezésében betöltött szerepünket, s növeltük a turisztikai értékek ismertségét az oktatási intézményekben, ezáltal elősegítve, hogy minél több osztálykirándulást, a tananyag elmélyítését segítő ismeretszerző utat a kistérségünkön belül valósítsanak meg, kihasználva a helyi humán és természeti erőforrásainkat.

 

Ezáltal a térség megtartó ereje nőhet, több jövedelem realizálódik a térségben, s a fiatal korosztály ragaszkodása, kötődése szülőhelyéhez erősödhet, jövőképük a helyben maradást erősítve formálható. Tevékenységünket a térségi tankerülettel szoros szakmai együttműködésben végeztük, és törekedtünk arra, hogy az ifjúság számára növekvő számban elérhetővé váljanak a térségi értékek megismerését elősegítő alkalmak.

Az iskolai oktatást kiegészítve gyakorlatban kapcsolódhattak be az érdeklődő fiatalok az önkéntes munkába, s lehetőséget kaptak arra, hogy a szakmai tevékenységekben is tevőlegesen szerepet vállaljanak. Így volt ez a kitelepüléseinken és a kiállításokon való részvételeink alkalmával is, ahol a rendezvények látogatóit tájékoztatták pl. a térségi turisztikai lehetőségekről.

A jövőben is több lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy ha a tevékenységi területeinken kitelepülünk egy rendezvényre, akkor az ott működő iskolákból érkező tanulók is vegyenek részt a tájékoztatási, információ-szolgáltatási tevékenységünkben.

Forrás: Tourinform Körös-Sárrét Iroda, Füzesgyarmat 

Ünnepélyes eskütétel

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja dr. Kovács József országgyűlési képviselő társaságában részt vesz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szeghalmi Tankerülete munkatársainak ünnepélyes eskütételén.

 

Még működik az összevont oktatás Kisszántón

A kisszántói iskolások már otthonosan mo­zogtak első nap az iskolában, hiszen első osztályos nem lévén, mind régi ismerősként köszöntötték osztályukat. A 3 másodikost és az 5 negyedikest kime­szelt, szépen rendbetett osztály fogadta, csak sajnos a tágas térrel rendelkező iskolát már egyre kevesebb gyerek zsivaja tölti meg.

Véget ért a kommunikációs konferencia-sorozat

A Határon átnyúló kommunikáció kiépítése a Körös-Sárréten, valamint Bors térségében c. projekt keretében megrendezett konferencia-sorozat  tavaly októberben befejeződött.

Bors fejlesztései Sport csarnok


Büszkén mutatta Bátori Géza, Bors polgármestere a község egyik impozáns épületét. Néhány éve adták át ezt a korszerű Sportcsarnokot

Vadászati lehetőségek a Körös-Sárréten

Idén már harmadszorra jelenteti meg a Körös-Sárrét Tourinform Iroda a vadászati kiadványát, amely ,,Vadászat, Horgászat a Körös-Sárréten” címmel kerül az érdeklődők kezébe.

Kultúra-képzőművészet-fotó-kiállítás


A legrégebbi magyarországi alkotóhely, a több mint négy évtizedre visszatekintő Gyulai Művésztelep munkáiból nyílik kiállítás április közepén a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Bemutatták a Játéktér erdélyi színházi folyóiratot


A nagyváradi Interetnikai Színházi Fesztivál keretében bemutatták a Játéktér című, új erdélyi színházi folyóiratot. A Játéktér egyrészt krónikása, másrészt közreműködője kíván lenni a romániai magyar színházi életnek, de emellett a világ főbb színházi eseményeit is igyekszik elhozni olvasója számára.

Tizedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Humorfesztivált


Tizedik alkalommal szervezik meg áprilisban az Erdélyi Humorfesztivált - jelentették be szerdán Kolozsváron a fesztivál szervezői, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői.

Sebészeti ellátás javítására nyert uniós forrást Debrecen és Nagyvárad


A sebészeti ellátást javítására nyert kétmillió eurós uniós forrást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a nagyváradi önkormányzat - jelentették be a program résztvevői kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Felavatták Nagyváradon a Holnaposok szoborcsoportját


Felavatták Nagyváradon az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot.

Az évad első bemutatóját tartja a nagyváradi magyar színház


A sevillai borbély című vígjáték bemutatójával péntek elkezdődik a 2012-2013-as évad bérletes előadásainak sorozata a nagyváradi Szigligeti Színházban, ahol jelentősen nőtt a bérleteladás az előző évadhoz képest.

Magyar-román üzleti központ nyílik Békéscsabán


A Nagyvárad és Békés megye közötti együttműködés élénkítése a célja annak a határon átívelő projektnek, melynek keretében Békéscsabán magyar-román üzleti központ nyílik.

Uniós forrásból épül a kerékpárút Dévaványán

Nagy ütemben folynak a kerékpárút építési munkálatok Dévaványán. Előreláthatólag a jövő hónapban a beruházás be is fejeződik. A dévaványai önkormányzat a tavalyi év folyamán kerékpárút építésére vonatkozóan pályázatot nyújtott be a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírt projekt felhívásra, melyet több mint 90 millió forintos támogatásban részesítettek.

Bors község fejlődése a pályázatok tükrében

Bátori Géza lapunk munkatársának arról számolt be, hogy 5 pályázatból tudtak fejleszteni a közelmúltban, amelyek közül még most sem ért véget mindegyik.

Értékeink megismerése

Fontos program megvalósítására nyert pályázati forrást a Körös-- Sárrét Turizmusáért Egyesület, melynek végrehajtása 2013 januárjában kezdődött meg.

Új információs iroda

Lassan végéhez közeledik a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HURO ETE),melynek címe, „ A határon átnyúló kommunikáció kiépítése a Körös-Sárréten, valamint Bors térségében”.

Belépés és regisztráció
A szerver áramfogyasztása:
163.2 W

 

 

 

Bucsa

2013. január 1-jétől Bucsán is megjelentek a Magyar Honvédség katonái, akik vízszállításukkal a lakosság egészséges ivóvízellátását biztosítják. A vízosztás helyszíne: Kossuth tér.

Dévaványa

Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja Dr. Bereczki Imre helytörténész, aki életének 65 esztendejét áldozta fel arra, hogy gyűjtse Dévaványa és környéke, a Sárrét szellemi és tárgyi hagyományait.

Ecsegfalva

Településünkön a Magyar és Társa 2000 Kft. végezte a közvilágítás korszerűsítését, a lámpatestek cseréjét energiatakarékos berendezésekre, korszerű Led világításra, 2012. december 4. és 2013. január 17. között.

Füzesgyarmat

2013. január 31-én Lakossági Fórumot tartott a város Önkormányzata, mert pályázatot kíván benyújtani "Szociális célú város rehabilitáció" címmel, melynek feltétele az Integrált Városfejlesztési Stratégia elkészítése. A fórum előadója Gurály Edina településfejlesztési szakember volt.

Kertészsziget

A községben 2013. január 2-tól és ezt követően minden második nap 8 órától 10 óráig ivóvíz kiosztás lesz a Piactéren. Az ivóvíz térítésmentes, mennyisége: 2 liter/fő.

Körösladány

A szociális étkezést a város jogosult lakosai számára a jövőben a Körösladányi ÁMK konyhája fogja biztosítani, mivel a feladatot korábban ellátó ESZI konyhája állami tulajdonba került. A döntés miatt 4 dolgozót vettek át az ESZI konyhájáról.

Körösújfalu

A Körösújfalu Polgárőrség 2012. december 29-én megtartotta rendkívüli közgyűlését, amelyen az új tagok felvétele mellett az év tevékenységeit ismertette, valamint a pénzügyi források felhasználásáról tájékoztatta az Egyesületet a szervezet vezetője.

Szeghalom

2013. január 21-én a Kiskószák színjátszó csoport adott műsort a könyvtárban. A nagysikerű - Kosztolányi Dezső tíz legszebb magyar szava köré épülő - előadásban szavalat, versmondás és ének is elhangzott.

Vésztő

A békéscsabai Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákjai Horváth Elek tanár (aki az itteni művészeti iskola tanára is) vezetésével adtak karácsonyi műsort december 6-án a vésztői Sinka István Művelődési Központban.

 

 

Bucsa

A Bio-Sales Bt. 2013-ban továbbra is ingyenesen folytatja a településen a szelektív hulladékgyűjtést. A műanyag-, papír-, fém- és üvegcsomagolású hulladékok számára ingyenes zsákokat biztosítnak a résztvevőknek.

Dévaványa

A Művelődési Házban gyermekszínházi előadást tartanak 2013. március 21-én ,,A nagy utazás” címmel. Élőbábos, zenés mesejáték a Budai Bábszínház előadásában.

Ecsegfalva

A település 2013. január 1-jétől a Gyomaendrődi Járáshoz tartozik. Ecsegfalván a járási  ügysegédi feladatokat heti egy alkalommal egy dévaványai ügyintéző végzi.

Füzesgyarmat

2012. november 30-án került sor a "Füzesgyarmat Város (2/A-2/B-4-5-6-7-8-9-10. sz. öblözet) szennyvíz csatornahálózat építése és szennyvíz tisztítótelep bővítése" című beruházás ünnepélyes átadással egybekötött záró rendezvényére, amely több mint 2 milliárd forint értékű beruházást jelent.

Kertészsziget

Az önkormányzat képviselő-testülete 16/2012. (XII. 12.) rendeletének értelmében 2013. január 1-je és január 25. között lehetett igényelni a rászoruló lakosoknak szociális tűzifát.

Körösladány

Megújulhat a sörkert és a szabadtéri színpad! A képviselő-testület a közbeszerzési eljárás nyomán várhatóan hamarosan dönteni fog a kivitelezés elindításáról.

Körösújfalu

A község képviselő-testülete novemberi ülésén döntött a helyi iparűzési adó módosításáról, amely szerint „állandó iparűzési tevékenység estén az adó mértéke az adóalap 2%-a”, továbbá eltörölte az adómentességet.

Szeghalom

2013. 02. 09-én rendezték meg a PAG tornatermében a II. Tildy Társastánc Versenyt. Hét településről, hét iskola 214 táncossal, összesen 22 koreográfiával nevezett a versenyre.

Vésztő

Szilveszterkor a fiataloknak lehetőségük volt a református fiatalok közösségével közös pályázat keretében (TÁMOP 5/2-5B-10/2-210-164) ifjúsági szilveszteren együtt lenni, ünnepelni. A jó hangulatú rendezvényen tartalmas élményeket szerezhettek a jelenlévők.

 

A „Határon átnyúló kommunikáció kiépítése a Körös-Sárréten, valamint Bors térségében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea comunicării transfrontaliere între Körös-Sárrét (Ungaria) şi regiunea Borş (România)” este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) şi este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria si România.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.