Bucsa

Nyílt napokat tartottak a bucsai művészeti iskolában. November 12-én a néptáncosok, 16-án a színjátszósok, 21-én pedig a festészet tanszakosok munkájába tekinthettek be az érdeklődők.

Dévaványa

A „SÓKUCKÓ” ismét várja a gyógyulni vágyó iskolásokat, bölcsiseket, ovisokat és az érdeklődő lakosokat! Nyitva: hétfőtől péntekig 13 -17 óráig. Helyszín: Eötvös utcai óvoda

Ecsegfalva

Október 25-én az Idősek Klubjában is megemlékeztek az Idősek napjáról, ahol az óvodások műsort adtak, őszi versekkel és körjátékokkal örvendeztették meg a klubtagokat.

Füzesgyarmat

Október 25-én került megrendezésre a Városi Könyvtárban Őze Sándor-Őze Sándorné: Sárréti Sasok – Nemzeti ellenállási mozgalom Kelet-Magyarországon 1948-1953 című könyvének bemutatója, amelyet nagy létszámban tekintettek meg az érdeklődők.

Kertészsziget

Idén is meglátogatta az óvodát és az iskolát a Mikulás, hogy csomaggal kedveskedjen a gyerekeknek.

Körösladány

A Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája által meghirdetett Kádár Ferenc Dél-alföldi Népdalénekesek és Népzenei Szólisták V. Találkozója 2012. december 9-én került megrendezésre a Művelődési Házban.

Körösújfalu

A képviselő-testület októberi ülésén hatályon kívül helyezte az állattartás helyi szabályozásáról szóló rendeletét, melyre azért volt szükség, mivel országosan egy magasabb rendű jogszabály szabályozza továbbiakban az állattartókat.

Szeghalom

Macsári József polgármester megreformálná a helyi bérlakás rendszert, amelyhez várja a képviselők ötleteit is. Eddig szociális helyzet alapján juthattak az érintettek ingatlanhoz, a tervek szerint most pályáztatás útján utalhatják ki a bérlakásokat

Vésztő

A Komlódi-falvi Óvoda lakói október 19-én Mágorra kirándultak. A lelkes nagycsoportosok és szülők kerékpárral, a többiek busszal indultak Mágorra, ahol sok meglepetés várt a gyermekekre.

  

 

 

 

 

 

 

Bucsa

Október 14-én a romániai Borsban, november 4-én pedig Bucsán játszott egymással barátságos labdarúgó mérkőzést a két település öregfiúk csapata. Mindkét találkozó döntetlenre végződött.

Dévaványa

2012. 12. 02-án került sor a II. Kádár Ferenc Népdaléneklési Versenyre. Az egész napos program keretében 41 műsorszámban, 4 kategóriában, közel 150 énekes énekelte a szebbnél-szebb népdalokat.

Ecsegfalva

Az Idősek Napja alkalmából október 13-án a Harmónia Nyugdíjas klub ebédre hívta meg Bucsa és Körösladány nyugdíjas klubjait, ahol a klubtagok műsorral örvendeztették meg egymást. A finom ebéd után élő zene szolgálta a gondtalan szórakozást.

Füzesgyarmat

Nagy ütemben halad a kerékpárút építése. A pályázat részeként az önkormányzat és intézményei csatlakozott a Magyar Kerékpáros Klub által szervezett Bringázz a munkába! őszi kampányához.

Kertészsziget

Az önkormányzat idén is részt vesz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben. Ebben az évben 1 pályázó jelentkezett, és kapta meg az önkormányzat támogatását

Körösladány

A „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” elnevezésű pályázat segítségével a bonCaffé noir Kft. 250 db komposztáló ládát osztott ki októberben, amelyeket a családok örömmel fogadtak.

Körösújfalu

A község ezen a télen is segíteni szeretné tűzifával a nehéz helyzetbe kerülő családokat. Az adományfa beszerzésére támogatási kérelmet nyújtott be az Önkormányzat az illetékes minisztériumhoz. Pozitív elbírálás esetén lehetőség lesz tűzifa kiosztására.

Szeghalom

A képviselő-testület egy kérést teljesítve módosította az üzletek nyitva tartásáról szóló rendeletet. E szerint a „diszkó üzemeltetési engedéllyel rendelkező üzletek” a pénteket és szombatot követő másnap hajnali négy óráig tarthatnak nyitva.

Vésztő

A Vésztői Körös Sporthorgász Egyesület október 13-án a Sinka István Művelődési Központban batyus horgászbált rendezett. A megjelenteket Molnár Lajos, az Egyesület elnöke köszöntötte, ahol jelen volt Molnár Sándor polgármester is.

 

 

Bucsa

Tavaly került másodszor sor a 12 TÚRA BUCSA KÖRÜL sorozatra. Az évet 2011 legjobbjaival egy jutalomkirándulással kezdtük, a helyszín Eger és Szilvásvárad volt. Előbbiben a városnézés, utóbbiban a kalandpark okozott feledhetetlen élményeket.

Dévaványa

2013-ban Burainé Murányi Magdolnának, a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének ítélte oda a képviselő-testület a ,,Dévaványa Kultúrájáért” elismerő címet a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Ecsegfalva

A községben szociális rászorultság alapján tűzifát osztottak a lakosság részére január 25-én. A természetbeni juttatásra a lakosság száma alapján 68 fő jogosult, összesen 57 m3 fa mennyiségből.

Füzesgyarmat

2013. január 31-én Fórum a Hátrányos helyzetűekért Füzesgyarmaton címmel - a helyi munkalehetőségekről tartottak tájékoztatást az érdeklődőknek.

Kertészsziget

A képviselő-testület döntése értelmében  Bucsa-Ecsegfalva-Kertészsziget Önkormányzatainak Körjegyzősége 2013. február 28-án megszűnik. Bucsa 2013. március 1-jétől Kertészsziget községgel fog közös önkormányzati hivatalt alakítani.

Körösladány

Megtartották a KEOP szennyvízberuházás projekt-indító megbeszélését a Polgármesteri Hivatalban. Várhatóan 2013. február 14-én kerül sor a munkaterület átadására a kivitelező Duna Aszfalt Kft. - A-Híd Zrt. konzorcium számára.

Körösújfalu

A képviselő-testület elfogadta az intézményi étkezési nyersanyag normákról és térítési díjakról szóló rendeletét, melynek értelmében 2013. évben az árak az inflációnak megfelelően 5,2% -kal emelkednek.

Szeghalom

2012. december 8-án  a ,,Kastély szamarakkal, avagy mit keres a szamár szalonban” című vándorkiállítás a Pro Musica kamarakórus közreműködésével nyílt meg.  A megnyitás után Bihari Kiss Endre mutatta be a ,,Az Úr lova” című antológiát, amelynek egyik szerkesztője is.

Vésztő

2013. január 18-19-én testvériskolai találkozót tartottak Vésztőn a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Kis Bálint Református Általános Iskola pedagógusainak részvételével a HURO pályázat kiértékelésének jegyében.

 

 

Uniós forrásból épül a kerékpárút Dévaványán

Nagy ütemben folynak a kerékpárút építési munkálatok Dévaványán. Előreláthatólag a jövő hónapban a beruházás be is fejeződik. A dévaványai önkormányzat a tavalyi év folyamán kerékpárút építésére vonatkozóan pályázatot nyújtott be a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírt projekt felhívásra, melyet több mint 90 millió forintos támogatásban részesítettek.


Az önkormányzat és a Közreműködő Szervezet között a támogatási szerződés megkötésre került így a beruházást előkészítő munkálatok tavasszal megkezdődtek annak érdekében, hogy a beruházást az idén sikeresen lebonyolíthassa. A közbeszerzési eljárás eredményeként az önkormányzat a kivitelezővel megkötötte az építési szerződést így a munkaterület átadása júliusban megtörtént, így a munkálatok a városközpontban illetve a Sport u. – Kisújszállási úton megkezdődhettek. A beruházást a kivitelező 90 napos határidővel vállalta, így a település lakossága az új kerékpárútszakaszokat már ősszel használatba is veheti. A beruházás során összesen 2.050 fm hosszúságú önálló vonalvezetésű kétirányú kerékpárút kiépítése valósul meg, melyhez zöldterület fejlesztés, kerékpártárolók elhelyezése is társul. A pályázat keretében egy szemléletformáló kampány is megvalósul, melyet az önkormányzat az ősz folyamán indít. A kampány célja, hogy a lakosság körében a kerékpáros közlekedés fontosságát minél szélesebb körben terjessze annak érdekében, hogy a jövőben az alternatív közlekedés nagyobb teret nyerjen a személyautó forgalommal szemben.

Forrás : Tourinform Körös Sárrét

Belépés és regisztráció
A szerver áramfogyasztása:
400 W

 

 

 

Bucsa

2013. január 1-jétől Bucsán is megjelentek a Magyar Honvédség katonái, akik vízszállításukkal a lakosság egészséges ivóvízellátását biztosítják. A vízosztás helyszíne: Kossuth tér.

Dévaványa

Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja Dr. Bereczki Imre helytörténész, aki életének 65 esztendejét áldozta fel arra, hogy gyűjtse Dévaványa és környéke, a Sárrét szellemi és tárgyi hagyományait.

Ecsegfalva

Településünkön a Magyar és Társa 2000 Kft. végezte a közvilágítás korszerűsítését, a lámpatestek cseréjét energiatakarékos berendezésekre, korszerű Led világításra, 2012. december 4. és 2013. január 17. között.

Füzesgyarmat

2013. január 31-én Lakossági Fórumot tartott a város Önkormányzata, mert pályázatot kíván benyújtani "Szociális célú város rehabilitáció" címmel, melynek feltétele az Integrált Városfejlesztési Stratégia elkészítése. A fórum előadója Gurály Edina településfejlesztési szakember volt.

Kertészsziget

A községben 2013. január 2-tól és ezt követően minden második nap 8 órától 10 óráig ivóvíz kiosztás lesz a Piactéren. Az ivóvíz térítésmentes, mennyisége: 2 liter/fő.

Körösladány

A szociális étkezést a város jogosult lakosai számára a jövőben a Körösladányi ÁMK konyhája fogja biztosítani, mivel a feladatot korábban ellátó ESZI konyhája állami tulajdonba került. A döntés miatt 4 dolgozót vettek át az ESZI konyhájáról.

Körösújfalu

A Körösújfalu Polgárőrség 2012. december 29-én megtartotta rendkívüli közgyűlését, amelyen az új tagok felvétele mellett az év tevékenységeit ismertette, valamint a pénzügyi források felhasználásáról tájékoztatta az Egyesületet a szervezet vezetője.

Szeghalom

2013. január 21-én a Kiskószák színjátszó csoport adott műsort a könyvtárban. A nagysikerű - Kosztolányi Dezső tíz legszebb magyar szava köré épülő - előadásban szavalat, versmondás és ének is elhangzott.

Vésztő

A békéscsabai Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákjai Horváth Elek tanár (aki az itteni művészeti iskola tanára is) vezetésével adtak karácsonyi műsort december 6-án a vésztői Sinka István Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy közös pályázat eredményeként 2 napos sportrendezvényt szerveznek a tavaszi hónapokban. A Sportnap egyik napját Borson, a másikat a magyarországi Bucsán rendezik, amelyen gyerekek és felnőttek bevonásával különböző játékos sportversenyeken mérhetik össze tudásukat a résztvevők.

A nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar és a Stadler Klarinét Kamarazenekar koncertje alapozta meg a hangulatát a Reformáció lékünnepén egtartott gyülekezeti napnak, amelyben kicsik és nagyok együtt tölthettek el egy programokban változatos délutánt. A Liliput bábszínház két tagjának bohócelőadása a népszerű lufi hajtogatást is magába foglalta, de voltak játékos versenyek, lángos evés és töklámpa készítés is. Az esemény vége újból visszakanyarodott a Reformáció megünnepléséhez, ugyanis a presbiterek a kisszántói templom ajtajára kifüggesztették Luther 95 tételét.

Porkoláb-Juhász Ilona óvó néni meghívására közel félszáz óvodás látogatott el Biharpüspökiből Kisszántóra november elején. A vendégek ismerkedtek a falusi élet jellegzetességeivel, traktoroztak, az erdőszéli friss levegőn játszottak, állatokkal ismerkedtek, növényeket gyűjtöttek. A közös együttlét örömei arra buzdították őket, hogy a közeljövőben is ápolják a baráti kapcsolatot.

 

Szeptember és október hétvégéin is megtartották a szüreti bálokat Bors községben. A délelőtti rövid istentiszteleteket követően lelkes fiatalok járták a község utcáit, ki lóháton, ki szekéren, hogy bálba hívogassák a mulatni vágyókat. A fiatalok, a falvak forgalmasabb pontjain tánctudásukat is bizonyították ízelítőt adva, hogy milyen vidámság várhat a bálba ellátogatókra. A több hetes táncpróba eredménye meg is volt, hiszen jól összeszokott párok ropták a táncot és nem utolsósorban közösségformáló ereje is van az ilyen rendezvényeknek.

Műfüves pálya építése valósult meg Biharszentjánoson, amelynek várhatóan – a munkálatok utolsó fázisának elvégzése után -, 1 hónap múlva lesz az átadása.

 

 

Bucsa

A Bio-Sales Bt. 2013-ban továbbra is ingyenesen folytatja a településen a szelektív hulladékgyűjtést. A műanyag-, papír-, fém- és üvegcsomagolású hulladékok számára ingyenes zsákokat biztosítnak a résztvevőknek.

Dévaványa

A Művelődési Házban gyermekszínházi előadást tartanak 2013. március 21-én ,,A nagy utazás” címmel. Élőbábos, zenés mesejáték a Budai Bábszínház előadásában.

Ecsegfalva

A település 2013. január 1-jétől a Gyomaendrődi Járáshoz tartozik. Ecsegfalván a járási  ügysegédi feladatokat heti egy alkalommal egy dévaványai ügyintéző végzi.

Füzesgyarmat

2012. november 30-án került sor a "Füzesgyarmat Város (2/A-2/B-4-5-6-7-8-9-10. sz. öblözet) szennyvíz csatornahálózat építése és szennyvíz tisztítótelep bővítése" című beruházás ünnepélyes átadással egybekötött záró rendezvényére, amely több mint 2 milliárd forint értékű beruházást jelent.

Kertészsziget

Az önkormányzat képviselő-testülete 16/2012. (XII. 12.) rendeletének értelmében 2013. január 1-je és január 25. között lehetett igényelni a rászoruló lakosoknak szociális tűzifát.

Körösladány

Megújulhat a sörkert és a szabadtéri színpad! A képviselő-testület a közbeszerzési eljárás nyomán várhatóan hamarosan dönteni fog a kivitelezés elindításáról.

Körösújfalu

A község képviselő-testülete novemberi ülésén döntött a helyi iparűzési adó módosításáról, amely szerint „állandó iparűzési tevékenység estén az adó mértéke az adóalap 2%-a”, továbbá eltörölte az adómentességet.

Szeghalom

2013. 02. 09-én rendezték meg a PAG tornatermében a II. Tildy Társastánc Versenyt. Hét településről, hét iskola 214 táncossal, összesen 22 koreográfiával nevezett a versenyre.

Vésztő

Szilveszterkor a fiataloknak lehetőségük volt a református fiatalok közösségével közös pályázat keretében (TÁMOP 5/2-5B-10/2-210-164) ifjúsági szilveszteren együtt lenni, ünnepelni. A jó hangulatú rendezvényen tartalmas élményeket szerezhettek a jelenlévők.

 

A „Határon átnyúló kommunikáció kiépítése a Körös-Sárréten, valamint Bors térségében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea comunicării transfrontaliere între Körös-Sárrét (Ungaria) şi regiunea Borş (România)” este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) şi este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria si România.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.